Η ύπαρξη και η λειτουργία ενός σωστού συστήματος έγκαιρης παιδικής παρέμβασης είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη μελλοντική εξέλιξη της ζωής των παιδιών με αναπηρίες. Όπως γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά, η σωστή έγκαιρη διάγνωση και οι κατάλληλες θεραπευτικές παρεμβάσεις αμέσως μετά τη γέννηση ενός παιδιού με κάποιου είδους διαταραχές ή ιδιαιτερότητες είναι καθοριστικής σημασίας για τη μετέπειτα ποιότητα της ζωής του. Είναι δεδομένο και επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι η καταλληλότερη χρονική περίοδος για αποτελεσματικές παρεμβάσεις όσον αφορά στην υγεία και στην ανάπτυξη ενός παιδιού είναι από την πρώτη μέρα της γέννησής του μέχρι και το 6ο έτος της ηλικίας του. Ακριβώς σε αυτές τις ηλικίες απευθύνεται ο θεσμός της έγκαιρης παιδικής παρέμβασης, ο οποίος καλείται να θέσει τα σωστά θεμέλια για την ανάπτυξη των ατομικών ικανοτήτων ενός παιδιού στον μέγιστο δυνατό βαθμό με απώτερο σκοπό τη μελλοντική δυνατότητα ενεργού συμμετοχής και αυτονομίας στο περιβάλλον του.
Βάσει των περί Ατόμων με Αναπηρίες Νόμων 2000-2007, κάθε άτομο με αναπηρία έχει δικαίωμα για έγκαιρη διάγνωση της αναπηρίας καθώς και για τις απαιτούμενες παρεμβάσεις με σκοπό την πρόληψη περαιτέρω συνεπειών. Επιπρόσθετα, με βάση το Άρθρο 7 του κυρωτικού Νόμου της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες, ο οποίος τέθηκε πρόσφατα σε ισχύ, το κράτος έχει υποχρέωση να λαμβάνει όλα τα απαιτούμενα μέτρα για τη διασφάλιση πλήρους απόλαυσης από τα παιδιά με αναπηρίες όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών τους σε ίση βάση με άλλα παιδιά.
Ο εθελοντικός τομέας, και ιδιαίτερα το Ίδρυμα «Θεοτόκος», έχει πρωτοπορήσει στον τομέα της έγκαιρης παρέμβασης, προσφέροντας υπηρεσίες που αξίζουν συγχαρητηρίων. Θεωρώ ότι με τη σωστή συνεργασία και συντονισμό μεταξύ του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα σε ό,τι αφορά στις παρεχόμενες υπηρεσίες έγκαιρης παρέμβασης, θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ακόμη πιο αποτελεσματικούς μηχανισμούς έγκαιρης διάγνωσης, πρόληψης και θεραπείας με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας της μελλοντικής ζωής των παιδιών με αναπηρίες.
Οι μηχανισμοί αυτοί, όσον αφορά στις κρατικές Υπηρεσίες, είναι πολύπτυχοι και πολύπλοκοι και απαιτούν τη συνεργασία και το συντονισμό τριών Υπουργείων: του Υπουργείου Υγείας, του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Η Συντονιστική Υπηρεσία Έγκαιρης Παιδικής Παρέμβασης, που λειτουργεί με τον συντονισμό της Επιτροπής Προστασίας Νοητικά Καθυστερημένων Ατόμων και τη συμμετοχή λειτουργών και των τριών Υπουργείων, βρίσκεται στη διαδικασία ετοιμασίας εισηγήσεων για πιο αποτελεσματικούς μηχανισμούς και, όπως έχω πληροφορηθεί, σύντομα θα υποβληθεί σχετική μελέτη προς τα συναρμόδια Υπουργεία.
Βέβαια, βασική προϋπόθεση για τη λήψη των κατάλληλων παρεμβάσεων για κάθε παιδί ξεχωριστά αποτελεί η ύπαρξη ενός επιστημονικού συστήματος αξιολόγησης της αναπηρίας. Μέσα από μια ολιστική αξιολόγηση των δυνατοτήτων και των αναγκών του παιδιού θα υπάρχει η δυνατότητα καθορισμού των απαιτούμενων παρεμβάσεων σε κάθε στάδιο της ζωής του, με σκοπό την καλύτερη δυνατή εξέλιξη του για μια όσο το δυνατόν πιο αυτόνομη και ανεξάρτητη ενήλικη ζωή, με την εξάλειψη κάθε ενδεχόμενου περιορισμού ή κοινωνικού αποκλεισμού λόγω της αναπηρίας του.
Κλείνοντας, θα αναφέρω ότι πράγματι, όπως είναι και ο τίτλος του σημερινού συνεδρίου, η πρώιμη παιδική παρέμβαση αποτελεί τη γέφυρα προς την πλήρη συμμετοχή των παιδιών στην κοινωνία. Είμαι βέβαιη ότι το διήμερο συνέδριο που διοργανώνει το Ίδρυμα «Θεοτόκος» θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για περαιτέρω ενέργειες σε αυτόν τον τομέα και πεδίο άντλησης καλών πρακτικών και σημαντικών συμπερασμάτων. Στο σημείο αυτό, και συγχαίροντας σας για ακόμη μια φορά, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι τα πορίσματά σας θα αξιοποιηθούν παραγωγικά από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων στο πλαίσιο των δικών μας αρμοδιοτήτων.
Πηγή: http://www.moi.gov.cy
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.