Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

Πρόπολη: Μια «θαυματουργή» ουσία

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η πρόπολη, ένα από τα σημαντικά προϊόντα της μέλισσας, είναι μία ρητινώδης, κολλητική ουσία που μπορεί να θωρακίσει την υγεία μας.

Η πρόπολη περιέχει περίπου 55% ρητίνες, 30% κερί, 10% αιθέρια έλαια και 5% γύρη, ένζυμα, οργανικά οξέα, πρωτεΐνες, αμινοξέα, μέταλλα και περισσότερα από 30 βιοφλαβονοειδή. Όλα αυτά συνθέτουν ένα μείγμα, διαλυτό στο αλκοόλ και όχι στο νερό, με έντονο άρωμα -όσο πιο έντονο τόσο αποτελεσματικότερο- και σκούρο χρώμα. Η καθαρότητα και η ποιότητά της εξαρτάται τόσο από τη φυτική της προέλευση όσο και από την επεξεργασία.

Από την αρχαιότητα, πολλοί λαοί, από τη μία ως την άλλη άκρη της γης, χρησιμοποιούσαν την πρόπολη ως ένα από τα πιο αποτελεσματικά φάρμακα. Ήταν γνωστή και ως «μαύρο κερί». Οι Έλληνες, οι Ρωμαίοι, οι Αιγύπτιοι και οι Άραβες τη χρησιμοποιούσαν για τις θεραπευτικές της ιδιότητες. Ο Ιπποκράτης συνιστούσε την επάλειψη με πρόπολη για την επούλωση των πληγών.

Πολλές μελέτες σε όλο τον κόσμο καθιστούν την πρόπολη ως ένα απαραίτητο «φάρμακο», ικανό να «μπλοκάρει» μία ίωση, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα. Η πρόπολη  δρα προληπτικά στην ηπατίτιδα Β' και στον έρπητα ζωστήρα, ενώ μπορεί να αναστείλει τη μικροβιακή ανάπτυξη και να εξολοθρεύσει μύκητες και βακτήρια.

Παράλληλα, μπορεί να επουλώσει ένα τραύμα ή ένα κάψιμο, να ανακουφίσει από μία φλεγμονή στο στόμα ή τον λαιμό και να βοηθήσει στη θεραπεία κρυολογημάτων, πονόλαιμων, χρόνιων φαρυγγίτιδων, γαστρεντερίτιδας και κολίτιδας.

Επίσης, η αντιοξειδωτική δράση της πρόπολης έχει μεγάλη επίδραση στην αναγέννηση κατεστραμμένων κυττάρων. Κι όλα αυτά, χωρίς να είναι χημικό φάρμακο.
Η πρόπολη έχει ποικίλες μορφές. Αν εξαιρεθούν τα προϊόντα ομορφιάς και περιποίησης σώματος, μέσω των οποίων είναι πιο γνωστή στην Ελλάδα, η πιο κοινή μορφή της είναι το διάλυμα σε αλκοόλ, το βάμμα, το οποίο διατίθεται πλέον σε όλα σχεδόν τα φαρμακεία και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εσωτερική και εξωτερική χρήση. Αλοιφές, σπρέι, κάψουλες, καραμέλες για τον λαιμό προσφέρουν πολυμορφία χρήσεων για την αντιμετώπιση πολλών προβλημάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.