Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

Πρώτο κρούσμα πολιομυελίτιδας στο Αφγανιστάν

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Άρχισε εκστρατεία εμβολιασμού.

Το πρώτο κρούσμα πολιομυελίτιδας μετά την ανατροπή των Ταλιμπάν το 2001 εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν σε ένα τρίχρονο κορίτσι, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του BBC.

Το υπουργείο Υγείας διέταξε την έναρξη εκστρατείας εμβολιασμού στην πρωτεύουσα ύστερα από τη διάγνωση της 3χρονης.

Η πολιομυελίτιδα παραμένει ενδημική στο Αφγανιστάν, το Πακιστάν και τη βόρεια Νιγηρία, αλλά έχει εξαλειφθεί σχεδόν στον υπόλοιπο κόσμο.

Και στις τρεις αυτές χώρες, ισλαμιστές εξτρεμιστές εμποδίζουν τους εργαζόμενους στις υπηρεσίες υγείας από την πραγματοποίηση της εκστρατείας εμβολιασμού κατά της πολιομυελίτιδας.

Από τότε που οι Ταλιμπάν του Αφγανιστάν άλλαξαν την πολιτική τους επιτρέποντας τον εμβολιασμό τα τελευταία χρόνια, έχουν μειωθεί τα κρούσματα στη χώρα.

Το 2011 καταγράφηκαν 80 κρούσματα, 37 το 2012 και 14 το 2013 σε ολόκληρο το Αφγανιστάν. Η εμφάνιση ωστόσο ενός νέου κρούσματος στην Καμπούλ ανησυχεί τις υπηρεσίες υγείας.

Η μικρή Αφγανή κατοικεί σε μία πολύ φτωχή κοινότητα των Κούτσι, πρώην νομαδική κοινότητα που σήμερα είναι εγκατεστημένη σε λόφο στα ανατολικά της πρωτεύουσας.

Το κλιμάκιο των υπηρεσιών υγείας έχει επιχειρήσει να επισκεφθεί όλα τα σπίτια της κοινότητας. Δεν υπάρχει πόσιμο νερό ή ηλεκτροδότηση και ορισμένοι από τους πρώην νομάδες εξακολουθούν να ζουν σε σκηνές παρά τον ψυχρό χειμώνα της Καμπούλ.

Οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες αυτές δίνουν σταγόνες του εμβολίου από το στόμα στα βρέφη που βρίσκουν στα σπίτια της κοινότητας, τους ζωγραφίζουν στο χέρι μία μπλε γραμμή και γράφουν την ημερομηνία εμβολιασμού τους στον τοίχο.

Δεκάδες χιλιάδες εθελοντές σε τέτοιου είδους εκστρατείες ανά τη χώρα έχουν επιτύχει την σχεδόν ολοκληρωτική εξάλειψη της νόσου.

Το κορίτσι που εμφάνισε πολιομυελίτιδα, η Σακίνα, διαγνώστηκε με τη νόσο αφότου παρέλυσε. Ο πατέρας της είναι οδηγός ταξί, ο οποίος επισκέπτεται συχνά τη συνοριακή περιοχή με το Πακιστάν και την μετέφερε εκεί για θεραπεία.

Το στέλεχος του ιού της νόσου στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν είναι όμοιο και δεδομένου ότι κάθε χρόνο 1,5 εκατομμύριο παιδιά διασχίζουν τα σύνορα, η διασυνοριακή μετάδοση είναι αναπόφευκτη.

Σχεδόν όλα τα κρούσματα στο Αφγανιστάν τον περασμένο χρόνο σημειώθηκαν σε περιοχές κοντά στην πακιστανική μεθόριο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.