Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

Ψηφίζεται η επέκταση του νόμου για την ευθανασία και στους ανηλίκους

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Για τους ενήλικες είναι νόμιμη στο Βέλγιο από το 2002.

Οι βέλγοι βουλευτές ψηφίζουν σήμερα για την επέκταση του νόμου για την ευθανασία στους ανηλίκους που πάσχουν από ανίατες ασθένειες εν μέσω εκκλήσεων να καθυστερήσει η ψηφοφορία.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, η ευθανασία για τους ενήλικες είναι νόμιμη στο Βέλγιο από το 2002, όμως ελάχιστοι ασθενείς καταφεύγουν σ' αυτήν.

Σύμφωνα με το BBC, το 2012 καταγράφηκαν στο Βέλγιο 1.432 περιπτώσεις ευθανασίας, δηλαδή 25% περισσότερες από το 2011.

Οι περισσότεροι ενήλικες που επέλεξαν την ευθανασία ήταν άνω των 60 ετών κι έπασχαν από καρκίνο.
Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο, οι ασθενείς που θα επιλέξουν την ευθανασία πρέπει να είναι τουλάχιστον 18 ετών και να έχουν διατυπώσει σαφώς, εκουσίως και επανειλημμένως το αίτημα να πεθάνουν.

Μόνον αν ο ασθενής πάσχει από ανίατη ασθένεια, υποφέρει διαρκώς και διατηρεί σώας τας φρένας, θα εγκρίνεται το αίτημά του. Επίσης θα πρέπει να περάσει τουλάχιστον ένας μήνας μεταξύ του γραπτού αιτήματος, που μπορεί να γίνει και από ειδικώς ορισμένο ενήλικα εφόσον ο ασθενής δεν μπορεί να γράψει μόνος του, και του θανάτου του αρρώστου.

Σε περίπτωση έγκρισης του νομοσχεδίου, το Βέλγιο θα γίνει η πρώτη χώρα στον κόσμο όπου δεν θα υπάρχει όριο ηλικίας για την ευθανασία.

Με βάση το νέο νομοσχέδιο ένας ανήλικος που έχει συνείδηση θα μπορεί να ζητήσει να υποβληθεί σε ευθανασία υπό τέσσερις όρους: εάν βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο ανίατης ασθένειας, εάν υποφέρει από επίμονους, αφόρητους σωματικούς πόνους, εάν λάβει την έγκριση των γονέων του και εάν έχει συμβουλευτεί μια ομάδα ειδικών γιατρών.
Ένας ψυχολόγος θα αποφασίζει αν ο ανήλικος ασθενής είναι ικανός να λάβει ελεύθερα την απόφαση τερματισμού της ζωής του.

Το επίμαχο νομοσχέδιο έχει ήδη λάβει από τον περασμένο Δεκέμβριο την έγκριση της Γερουσίας, με 50 ψήφους υπέρ και 17 κατά και σήμερα αναμένεται η ψηφοφορία για την τελική έγκρισή του. Αν υπερψηφιστεί από τη Βουλή, θα πρέπει να υπογραφεί από τον βασιλιά Φίλιππο για να τεθεί σε ισχύ.

Βουλευτές των Σοσιαλιστών, των Φιλελευθέρων και των Πρασίνων καθώς και το εθνικιστικό κόμμα N-VA υποστηρίζουν την πρόταση, αλλά οι συντηρητικοί είναι αντίθετοι.

«Είμαι υπερήφανος που εμείς οι Σοσιαλιστές βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή των ηθικών ζητημάτων ώστε να γίνονται σεβαστές με τον καλύτερο τρόπο οι ατομικές επιλογές», δήλωσε ο Πολ Μάγκνετ, ηγέτης του κόμματος μετά την ψηφοφορία στη Γερουσία.

Το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και η Ολλανδία είναι οι μοναδικές χώρες στην Ευρώπη όπου επιτρέπεται η ευθανασία. Η Ολλανδία επιτρέπει την ευθανασία σε παιδιά ηλικίας από 12 και άνω.

Η Εκκλησία διεξάγει εκστρατεία κατά του νομοσχεδίου στο Βέλγιο, όπου εκατοντάδες άνθρωποι συμμετείχαν την περασμένη εβδομάδα σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας.

«Θεωρούμε τους εφήβους νομικά ανίκανους να πράξουν επί σημαντικών ζητημάτων σε οικονομικό και συναισθηματικό επίπεδο κι όμως ξαφνικά γίνονται ικανοί να αποφασίσουν για τον θάνατό τους», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Belga ο Καθολικός αρχιεπίσκοπος Αντρέ-Ζοζέφ Λεονάρ.

Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (πολιτικό όργανο του Συμβουλίου της Ευρώπης που έχει ως έργο του την προάσπιση της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της έννομης τάξης, της κοινωνικής συνοχής, της ασφάλειας των πολιτών και της πολυπολιτισμικότητας) υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο προκαλεί «την ίδια τη βάση της πολιτισμένης κοινωνίας» και ότι τα παιδιά δεν μπορούν να δώσουν την «πρέπουσα ενήμερη συναίνεση».

Οι επικριτές της πρότασης απευθύνουν εκκλήσεις να καθυστερήσει η διαδικασία εκφράζοντας ανησυχίες ότι οι βουλευτές μπορεί να δεχτούν πιέσεις ενόψει των εκλογών του Μαΐου.

Μάλιστα, ομάδα 160 παιδιάτρων ζήτησε αυτή την εβδομάδα την μετάθεση της ημερομηνίας διεξαγωγής της ψηφοφορίας για μετά τις εκλογές.

Η ευθανασία απαγορεύεται στις περισσότερες χώρες. Το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και η Ολλανδία είναι οι μοναδικές ευρωπαϊκές χώρες όπου επιτρέπεται υπό συγκεκριμένους όρους.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.