Παρασκευή, 15 Μαρτίου 2013

Επιχείρηση-νερό στα νησιά του Αιγαίου

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Το ερχόμενο καλοκαίρι αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες από την ΕΥΔΑΠ, να ξεκινήσει πιλοτικά το πρόγραμμα για την ολοκληρωμένη διαχείριση νερού σε Σίκινο, Φολέγανδρο, Χάλκη, Οινούσσες, Αϊ-Στράτη και Ψαρά.

Σύμφωνα με στελέχη της εταιρείας, «αν όλα πάνε καλά», στην επόμενη φάση θα μπορούν να εντάσσονται όποια νησιά θέλουν. Η εκτίμηση είναι ότι θα ενταχθούν η Κίμωλος, τα Κουφονήσια και το Αγαθονήσι.

Στόχος είναι η εξασφάλιση πόσιμου νερού σε επαρκή ποσότητα και πίεση 24 ώρες το εικοσιτετράωρο και η διασφάλιση της καθημερινής περισυλλογής των λυμάτων των νησιών.

Ωστόσο, το όλο εγχείρημα δεν προβλέπεται να είναι εύκολο καθώς γύρω από τη μεταφορά νερού έχει στηθεί χορός εκατομμυρίων. «Ασφαλώς και οι πολλοί θιγόμενοι - θα χάσουν τεράστια έσοδα - να προσπαθήσουν με νύχια και δόντια να εμποδίσουν την προσπάθεια» λένε από την εταιρεία.

Οπως επισημαίνουν πηγές της ΕΥΔΑΠ, σήμερα δεν υπάρχει ολοκληρωμένη διαχείριση νερού στα νησιά του Αιγαίου. «Η όλη υποδομή είναι ελαττωματική. Γίνονται απλώς φαραωνικά έργα τα οποία δεν εντάσσονται λειτουργικά στο ευρύτερο περιβάλλον και ύστερα από λίγο καταστρέφονται από την αχρηστία» υποστηρίζουν άνθρωποι της εταιρείας.Οπως διευκρινίζουν από την εταιρεία, χρειάζονται μόνο έργα μικρής κλίμακας, όπως ο εμπλουτισμός του υδροφόρου ορίζοντα - με νερό για παράδειγμα από τις αφαλατώσεις -, η καλύτερη διαχείριση του βρόχινου νερού και μικρές επεμβάσεις στα ρυάκια για να μην καταλήγουν τα όμβρια ύδατα στη θάλασσα.

«Θέλουμε να έχουμε μεγαλύτερο μερίδιο στο Αιγαίο. Μας δίνεται έτσι το έναυσμα να μπούμε και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας» λένε από την ΕΥΔΑΠ. «Από τα 50 εκατομμύρια ευρώ που είναι η κερδοφορία μπορούμε να διαθέσουμε π.χ. το 10% των κερδών για να επεκταθούμε».


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.