Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014

Τα Πανεπιστήμια θα αποφασίζουν για τον αριθμό των εισακτέων

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Συνεδριάζει το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας στις 18 Νοεμβρίου.

Τη μεταφορά της αρμοδιότητας του καθορισμού του αριθμού εισακτέων καθώς και των μετεγγραφών στα ΑΕΙ και ΤΕΙ εξετάζει το Υπουργείο Παιδείας. Για το λόγο αυτό θα συγκληθεί στις 18 Νοεμβρίου το τμήμα Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας.

Σε περίπτωση που στο Συμβούλιο υπάρξει ομοφωνία ή συμφωνία για τα περισσότερα θέματα το Υπουργείο θα θέσει σχετικό ερώτημα στην Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ) και στη συνέχεια θα κατατεθεί ρύθμιση σε σχέδιο νόμου του Υπουργείου Παιδείας με την οποία η αρμοδιότητα θα περάσει οριστικά στα ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Αναφορά για το πιο πάνω θέμα έκανε ο Υπουργός Παιδείας και στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων δηλώνοντας ότι πρόκειται για ένα αίτημα των ΑΕΙ και ΤΕΙ πριν από το 2000. Τα ιδρύματα μαζί με την ΑΔΥΠ θα καθορίζουν τον αριθμό εισακτέων «χωρίς το Υπουργείο στη μέση, Το Υπουργείο να χρηματοδοτεί και να αξιολογεί, να μην κάνει τίποτα άλλο. Περάσαμε τα μεταπτυχιακά εκεί, να περάσουμε και αυτή την αρμοδιότητα» υπογράμμισε μεταξύ των άλλων ο κ. Λοβέρδος.

Ο Υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε και στα δημοσιεύματα περί μείωσης του αριθμού των εισακτέων λόγω της μεταφοράς της αρμοδιότητας στα ΑΕΙ και ΤΕΙ λέγοντας «Χθες την είπα στο Εθνικό Συμβούλιο και σήμερα δύο εφημερίδες από τη Δεξιά και από την Αριστερά, βγαίνουν με πρωτοσέλιδο και λένε ότι μειώνεται ο αριθμός των εισακτέων. Έτσι πήραν το μήνυμα. Εγώ εκτιμώ ότι αν δοθεί σε εσάς η αρμοδιότητα, δηλαδή, στα Ιδρύματα, θα αυξηθεί ο αριθμός των εισακτέων, γιατί είναι μικρότερες οι αντιστάσεις των ιδρυμάτων απέναντι στις λαϊκές απαιτήσεις και στις διαμαρτυρίες».

Θετική στον καθορισμό του αριθμού των εισακτέων από τα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ήταν η κα Ρεπούση της ΔΗΜΑΡ που στην τοποθέτηση της ανέφερε ότι «λέμε "ναι" στο ότι τα πανεπιστήμια καθορίζουν τον αριθμό των εισακτέων, γιατί πρέπει να ξέρει η Επιτροπή και όσοι πολίτες μας ακούνε τώρα τι γίνεται μέχρι τώρα, κάθε τμήμα λέει στην πολιτεία, στην κυβέρνηση, "Εγώ μπορώ να δεχθώ 80 φοιτητές", η πολιτεία αμέσως κάνει το 80, 160, με τις μεταγραφές και τα ειδικά προνόμια γίνονται διπλάσια και τριπλάσια τα νούμερα».

«Εμείς λέμε ουσιαστική αυτοδυναμία με λογοδοσία των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, καθορισμό του αριθμού των εισακτέων, θα εξηγήσει προφανώς το πανεπιστήμιο στην ελληνική πολιτεία γιατί μπορεί να πάρει 100 και όχι 300, με βάση τις υποδομές που έχει και το επιστημονικό δυναμικό» δήλωσε μεταξύ των άλλων η κα Ρεπούση.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ η κα Φωτίου εξέφρασε τις ενστάσεις της και δήλωσε ότι «αυτό, το οποίο εγκαινιάσατε είναι πολύ επικίνδυνο. Δεν θα βάλετε την κοινωνία για άλλη μία φορά εναντίον των πανεπιστημίων. Αυτό επιχειρείτε αυτή τη στιγμή, επειδή ο προκάτοχός σας έκανε εγκληματικές ενέργειες». Στην απάντηση του Υπουργού Παιδείας ότι το ζητούν τα ίδια τα πανεπιστήμια η κα Φωτίου τόνισε ότι «τα πανεπιστήμια δεν σας ζητούν αυτό. Σας ζητούν να λύσετε το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονται, με χρήματα επιπλέον, με προσωπικό. Ξέρω πολύ καλά. Με τον κ. Φορτσάκη είχα τη δυνατότητα να συνομιλήσω πολλές φορές και ξέρω ακριβώς τι σας ζήτησε».

Ο Υπουργός Παιδείας φαίνεται αποφασισμένος, όπως προειπώθηκε, να προχωρήσει στη μεταφορά της αρμοδιότητας του καθορισμού των εισακτέων στα ΑΕΙ και ΤΕΙ εάν συνηγορήσει πλειοψηφία του τμήματος του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας.

Το θέμα του μεγάλου αριθμού των εισακτέων εκτός από τη ΔΗΜΑΡ το έθιξαν, σύμφωνα με τον Υπουργό Παιδείας, ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ κ. Φορτσάκης καθώς και οι κοσμήτορες και ο πρύτανης του ΕΜΠ. Θυμίζουμε ότι λόγω των ελεύθερων μετεγγραφών τόσο το Μετσόβιο όσο και το Καποδιστριακό αύξησαν τον αριθμό εισακτέων τους με αποτέλεσμα να υπάρχουν τμήματα που σχεδόν διπλασίασαν τον αρχικό αριθμό των επιτυχόντων (Νομική, Ηλεκτρολόγων, Ιατρική κ.α)

«Τη Δευτέρα με τους καθηγητές του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, αλλά και χθες στο Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας άκουσα οκτώ φορές τα παράπονα αυτά, είχε κάνει δηλώσεις και ο κ. Φορτσάκης και τους είπα: « Ωραία. Αφού λοιπόν είναι έτσι και αφού έχετε αντίρρηση για τον αριθμό των φοιτητών, η Βουλή των Ελλήνων που καθορίζει τους αριθμούς, σταθμίζει τη λειτουργικότητα των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ από τη μία και από την άλλη τον κόσμο, την κοινωνία, τους ανθρώπους, τους γονείς, τα παιδιά, το δεδομένο ότι όσο λιγοστεύεις τον αριθμό των εισακτέων τόσο τους στέλνεις στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία με τις διαθέσεις της ελληνικής οικογένειας. Αφού, όμως, πιέζετε γι' αυτό, εγώ αποδέχομαι να σας περάσω την αρμοδιότητα» δήλωσε ο Υπουργός Παιδείας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.