Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014

Στις 27 Νοεμβρίου αναμένεται η απόφαση του ΣτΕ για τις Κυριακές

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Με τους εκπροσώπους των μικρομεσαίων εμπόρων και των επαγγελματοβιοτεχνών να καταθέτουν νέες οικονομικές και κοινωνιολογικές μελέτες για τους λόγους για τους οποίους δεν πρέπει να επιτραπεί η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων όλες τις Κυριακές και τους εκπροσώπους του υπουργείου Ανάπτυξης να ομολογούν από την άλλη ότι δεν προσκόμισαν εγκαίρως τα στοιχεία στο Συμβούλιο της Επικρατείας, διότι οι αρμόδιοι υπάλληλοι έλειπαν με άδεια τον Αύγουστο ολοκληρώθηκε χθες το απόγευμα στην Ολομέλεια του ΣτΕ η δικαστική μάχη για τις Κυριακές.

Τον τόνο, ωστόσο, τον έδωσε ο πρόεδρος της ολομέλειας κ. Σ. Ρίζος, ο οποίος καταφέρθηκε εναντίον της νομοθετικής και της εκτελεστικής εξουσίας, αλλά και εναντίον των φανατικών οπαδών του ελεύθερου ανταγωνισμού.

Σε αντίθεση με ό,τι συνέβη στη συζήτηση της αίτησης προσωρινής αναστολής της απόφασης, αυτή τη φορά δεν δόθηκε έμφαση στο επιχείρημα ότι με αυτή θίγεται το δικαίωμα άσκησης της θρησκευτικής λατρείας με τον ίδιο τον κ. Ρίζο να δηλώνει χαρακτηριστικά: «Δεν είναι βαρύνον το θέμα της λατρείας. Και τώρα που είναι κλειστά τα μαγαζιά την Κυριακή, πηγαίνει μόλις το 5%».

Το αν τελικώς το ΣτΕ θα ακυρώσει την απόφαση του υφυπουργού Ανάπτυξης κ. Γ. Γιακουμάτου με την οποία επιτρέπεται η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων σε δέκα περιοχές της χώρας όλες τις Κυριακές του έτους θα το γνωρίζουμε μετά τις 27 Νοεμβρίου. Εως τότε ο φάκελος της υπόθεσης παραμένει ανοιχτός και οι διάδικοι μπορούν να καταθέσουν τα υπομνήματά τους.

Σημειώνεται ότι στο ΣτΕ προσέφυγαν κατά της απόφασης Γιακουμάτου η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) και η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ). «Οταν αλλάζετε τις ζωές των ανθρώπων, θα πρέπει να έχετε κάνει προηγουμένως μεγάλη μελέτη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ρίζος απευθυνόμενος στην εκπρόσωπο του ΥΠΑΝ, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα ότι η υπουργική απόφαση δεν συνοδεύεται από επαρκή αιτιολόγηση. Το ΥΠΑΝ αυτή τη φορά προσκόμισε την έκθεση του ΟΟΣΑ, καθώς και μελέτη του υπουργείου Εργασίας της Κύπρου με τον πρόεδρο της ολομέλειας να σχολιάζει «όλοι ασχολούνται με την Ελλάδα πια; Θλίβομαι για το γεγονός ότι όλα έρχονται απέξω».

Λίγο νωρίτερα, απευθυνόμενος στην εκπρόσωπο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) που παρέστη για να κάνει παρέμβαση υπέρ της απόφασης Γιακουμάτου ο κ. Ρίζος είπε χαρακτηριστικά: «Πώς κάνουν έναν νόμο χωρίς προπαρασκευή, χωρίς αιτιολογική έκθεση; Να τα βλέπετε αυτά και όχι να μας λέτε ότι θα έρθει ο Γερμανός να ψωνίσει την Κυριακή στην Αιόλου». Ο ΣΕΤΕ, μεταξύ άλλων, είχε προβάλει το επιχείρημα της μετατροπής των μεγάλων αστικών κέντρων, όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, σε προορισμούς city break (προορισμός για το Σαββατοκύριακο με σκοπό τις αγορές).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.