Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014

Οι σύγχρονοι Πύργοι της Βαβέλ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Επιβλητικά οικοδομήματα που έρχονται ολοταχώς!

Αν τα εξωφρενικά και μεγαλεπήβολα αυτά κατασκευαστικά σχέδια αποτελούν δείκτη, τότε το μέλλον είναι πιο κοντά από κάθε άλλη φορά.

Γιατί μιλάμε για όρθια χιλιόμετρα που σε κάνουν να αναρωτιέσαι πώς στέκονται έτσι αγέρωχα στο δριμύ ψύχος της κορυφής τους!

Και την ίδια βέβαια στιγμή δεν είναι πάντα το μέγεθος που μετρά, ή τουλάχιστον το ύψος, καθώς το εκπληκτικό και το θαυμαστό μπορεί να πάρει κι άλλη αρχιτεκτονική μορφή.

Απίστευτοι σχεδιασμοί λοιπόν που παντρεύονται με κατασκευαστική τόλμη και αρχιτεκτονική γενναιότητα έχουν βαλθεί να κάνουν τον πλανήτη μας σαφώς εντυπωσιακότερο, με τα θεόρατα αυτά κτίρια να χτίζονται πυρετωδώς την ώρα που μιλάμε.

Για πάμε μια γυροβολιά στα της οικουμένης για να τα δούμε καλύτερα…

Kingdom Tower



Με σκοπό να γκρεμίσει από την κορυφή το ψηλότερο κτίριο του κόσμου, το φοβερό και τρομερό Burj Khalifa των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ο Kingdom Tower της Αραβίας θα είναι πράγματι το πρώτο ανθρώπινο οικοδόμημα που θα ξεπεράσει το ένα χιλιόμετρο σε ύψος! Με προϋπολογισμό λίγο λιγότερο από 1 δισ. ευρώ, ο πύργος της Τζέντα στη Σαουδική Αραβία θα φιλοξενεί από πολυτελείς κατοικίες και εργασιακούς χώρους μέχρι ξενοδοχεία και παρατηρητήρια. Αλλά και την ψηλότερη ταράτσα του κόσμου, στον 157ο όροφο, αρκετά πιο κάτω από την κορυφή του δηλαδή. Η κατασκευή του άρχισε μόλις πέρυσι και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2019…

Shanghai Tower



Το δαιδαλώδες σχέδιο της κινεζικής πόλης ξεκίνησε επισήμως το 1993, αν και τα 3,3 δισ. ευρώ του κόστους του δεν ήταν πάντα εύκολο να βρεθούν. Η βασική κατασκευή του πύργου των 121 ορόφων ολοκληρώθηκε ωστόσο φέτος και πλέον έχει μπει σε τελική φάση, κατέχοντας πια τον τίτλο του δεύτερου ψηλότερου κτιρίου του κόσμου, αν και δεν αναμένεται να ανοίξει τις θεόρατες πόρτες του πριν από το 2015. Το πολυχρηστικό κτίριο αποτελείται από 9 διακριτές κατακόρυφες ζώνες και περιβάλλεται από ένα στρώμα διαπερατού γυαλιού, ώστε να φιλτράρεται ο αέρας και να παρέχει φυσικό εξαερισμό στο εσωτερικό του…

Dubai Pearl



Κάπου ανάμεσα στα τεχνητά νησιά που έχουν το σχήμα της υδρογείου, το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο του κόσμου και τον ψηλότερο φυσικά ουρανοξύστη του πλανήτη (για την ώρα), κάποιος αποφάσισε ότι αυτά δεν ήταν αρκετά για το Ντουμπάι, το οποίο έμοιαζε να χρειάζεται άλλη μια εξωφρενική δημιουργία. Κι αυτό ακριβώς το κενό ήρθε να καλύψει το Dubai Pearl, που θα δεσπόζει στον Περσικό Κόλπο με τους 73 ορόφους τους όταν ολοκληρωθεί το 2016 (η κατασκευή του ξεκίνησε το 2009). Εδώ μιλάμε για μια μίνι ολοκληρωμένη πόλη, τέσσερις πύργους δηλαδή που συνδέονται με εναέρια γέφυρα και θα φιλοξενούν τα πάντα, από δημοτικές υπηρεσίες, θέατρα και σινεμά μέχρι και το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Ντουμπάι…

Agora Garden Tower



Ο εκπληκτικός πύργος της Ταϊπέι με τη διπλή έλικα έρχεται το 2016 για να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ ανθρώπου και Μητέρας Φύσης! Το 20όροφο κτίριο με τα πολυτελή οικιστικά συγκροτήματα θα είναι «πράσινο» με κάθε έννοια του όρου, την ίδια ώρα που όλες οι γνωστές στον άνθρωπο οικολογικές τεχνολογίες έχουν εφαρμοστεί στην κατασκευή του. Από ηλιακά πάνελ και ανακύκλωση του βρόχινου νερού μέχρι και καταπράσινες βεράντες, το κτίριο έχει βαλθεί να είναι ενεργειακά αυτόνομο και περιβαλλοντικά άμεμπτο…

World One



Όταν ολοκληρωθεί κάπου στα μέσα της επόμενης χρονιάς, ο ουρανοξύστης των 117 ορόφων θα είναι ένα από τα ψηλότερα οικιστικά συγκροτήματα της υφηλίου και κατά πολύ το ψηλότερο της Ινδίας. Το World One αναμένεται να φιλοξενήσει την αφρόκρεμα της Μουμπάι με περισσότερα από 300 πολυτελή διαμερίσματα του ενός και πλέον εκατομμυρίου ευρώ το κομμάτι! Κινδυνεύει βέβαια να χάσει το ρεκόρ του από τον άλλο ασύλληπτο ουρανοξύστη που κατασκευάζεται στη Μουμπάι, τον India Tower των 126 ορόφων, αν και αυτό το σχέδιο έχει για την ώρα παγώσει…

King Abdullah Petroleum Studies and Research Center



Πολύ κοντύτερα στο έδαφος από όσα έχουμε δει μέχρι τώρα, το KAPSARC παραμένει ωστόσο εξίσου εντυπωσιακό, μοιάζοντας περισσότερο με το λημέρι του κακού στον νέο Τζέιμς Μποντ παρά με κέντρο μη κυβερνητικού οργανισμού! Ο φουτουριστικός σχεδιασμός ανήκει φυσικά στη χαρακτηριστικότατη πένα της ιρακινής καταγωγής Zaha Hadid, η οποία σχεδίασε το ερευνητικό κέντρο αφήνοντας την περίφημη φαντασία της εντελώς ελεύθερη. Η κατασκευή έχει ξεκινήσει από το 2009 και σήμερα έχει ολοκληρωθεί ένα καλό τμήμα του, αν και δεν υπάρχουν πληροφορίες για το πότε θα ανοίξει τις πύλες του για το κοινό…

Suzhou Zhongnan Center



Με την ανέγερσή του να έχει μόλις ξεκινήσει, αυτό σημαίνει ότι το 138 ορόφων κτίριο έχει ακόμα πολύ πολύ δρόμο να διανύσει. Αν πάντως όλα πάνε σύμφωνα με το πλάνο και ο πύργος ολοκληρωθεί το 2020, τότε το «αλμυρό» σχέδιο των 3,5 δισ. ευρώ θα τον μετατρέψει στον ψηλότερο ουρανοξύστη της Κίνας και τρίτο ψηλότερο του κόσμου. Θα φιλοξενεί στο εσωτερικό του τα πάντα, από ξενοδοχεία, γραφεία και διαμερίσματα μέχρι εμπορικά κέντρα, δημόσιες υπηρεσίες και χώρους αναψυχής…

Lotte World Tower



Προορισμένος να κάνει όλα τα άλλα στη Σεούλ να μοιάζουν νάνοι, ο ουρανοξύστης της Νότιας Κορέας θα φτάσει τους 123 ορόφους όταν αποπερατωθεί το 2016. Εννοείται πως θα φιλοξενεί από καταστήματα, γραφεία και σπίτια μέχρι ξενοδοχείο και παρατηρητήριο στην κορυφή του, την ίδια ώρα που θα εκθρονίσει το εκπληκτικό και πυραμιδικού σχήματος Ryugyong Hotel από τον θρόνο του ψηλότερου κτιρίου της κορεατικής χερσονήσου…

Dawang Mountain Resort



Τι θα λέγατε για ένα ξενοδοχείο που αιωρείται ντελικάτα ανάμεσα σε δύο βράχους και στρογγυλοκάθεται πάνω σε εγκαταλειμμένο ορυχείο και λίμνη; Εύκολο! Καλωσορίσατε στο εκπληκτικό ξενοδοχειακό συγκρότημα της Κίνας, αν και θα πρέπει να περιμένετε μέχρι το 2016, το οποίο εκτείνεται σε μήκος 170 μέτρων από άκρη σε άκρη, κι αυτό για να χωρέσει στο εσωτερικό του (στο εσωτερικό του!) πίστα σκι, θαλάσσιο πάρκο ακόμα και κρεμαστούς κήπους! Αλλά και ένα ψυχαγωγικό πάρκο με πάγο…

Songjiang Hotel



Φαίνεται πως τα εκπληκτικής αισθητικής κτίρια που αναπαύονται πάνω σε ερημωμένα νταμάρια και λίμνες είναι η τελευταία λέξη της μόδας στις υπερπολυτελείς διακοπές της Κίνας! Όμοια με το Dawang Mountain Resort, το Songjiang Hotel θα καταλαμβάνει όλη την έκταση των αλλοτινών λατομείων, μόνο που οι 19 όροφοι αυτού θα είναι χτισμένοι κατευθείαν πάνω στους τοίχους του πρώην ορυχείου, με έναν καταρράκτη να διακοσμεί την πρόσοψη του ξενοδοχείου. Κι αν δεν βρείτε δωμάτιο στους ψηλότερους ορόφους ώστε να απολαύσετε τη μοναδική θέα, κανένα πρόβλημα, κλείστε κατάλυμα στους δύο της βάσης, που βρίσκονται φυσικά κάτω από την επιφάνεια του νερού!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.