Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013

Συμπληρώματα διατροφής στις προθήκες των σούπερ μάρκετ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Απελευθερώθηκε η πώληση των σκευασμάτων.
Διαθέσιμα θα γίνουν και στα σούπερ μάρκετ τα συμπληρώματα διατροφής, καθώς απελευθερώνεται η διάθεση των συγκεκριμένων σκευασμάτων.

Η απελευθέρωση έρχεται έπειτα από την Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπέγραψαν οι αρμόδιοι υπουργοί Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης και Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης.

Σύμφωνα με αυτήν «η πώληση των συμπληρωμάτων διατροφής επιτρέπεται να γίνεται από τα φαρμακεία, καθώς και τα καταστήματα τα οποία, κατά την κείμενη νομοθεσία, επιτρέπεται να πωλούν τυποποιημένα τρόφιμα. Η πώληση εξ αποστάσεως συμπληρωμάτων διατροφής επιτρέπεται μόνο από τις παραπάνω πηγές και εφόσον πληρούνται οι ειδικοί όροι της νομοθεσίας για πωλήσεις εξ αποστάσεως».

Οι επιχειρήσεις διάθεσης των προϊόντων υποχρεούνται να ακολουθούν τις προδιαγραφές των παρασκευαστών ως προς τις συνθήκες αποθήκευσης και έκθεσης τους σε ό,τι αφορά τους κανόνες υγιεινής.

Επιπλέον, στην απόφαση ορίζεται ότι η τοποθέτηση θα πρέπει να γίνεται σε ιδιαίτερο χώρο, με ευκρινή σήμανση «Συμπληρώματα διατροφής». Επιπλέον, θα πρέπει να υπάρχει προειδοποιητική πινακίδα σε κεντρικό και ευδιάκριτο σημείο της προθήκης.

Στην Υπουργική Απόφαση αποσαφηνίζεται πως πρόκειται για εναρμόνιση της χώρας μας με σχετική κοινοτική οδηγία.

Η απελευθέρωση προκάλεσε την αντίδραση των φαρμακοποιών. Σε ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος επισημαίνει ότι «δεν έχουν προσδιοριστεί από το υπουργείο Υγείας δεσμευτικές δικλίδες ασφαλείας για την προστασία της Δημόσιας Υγείας» και εκφράζει φόβους ότι «θα επιδιωχθεί η διακίνηση προϊόντων με σύνθεση που θα έχουν επιβλαβείς επιδράσεις στην υγεία των πολιτών και κυρίως κατά την παράλληλη λήψη φαρμάκων από ανθρώπους βρίσκονται σε φαρμακευτικές θεραπείες».

Ο ΠΦΣ ζητά από τον υπουργό Υγείας να επανεξετάσει το θέμα και να προχωρήσει στην έκδοση διορθωτικής συμπληρωματικής υπουργικής απόφασης.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.