Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013

Εντολή εισαγγελέα για αυτοψία στον Πύργο

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Εντολή στο γενικό επιθεωρητή υγείας για διενέργεια κατεπείγουσας αυτοψίας στον Πύργο και τα περίχωρα έδωσε ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Ηλείας, Παναγιώτης Μεϊδάνης, για το σοβαρό θέμα των σκουπιδιών που «πνίγει» ευρύτερα το δήμο του Πύργου, το τελευταίο διάστημα.

Ο εισαγγελέας, με την παραπάνω εντολή, ζητά από το γενικό επιθεωρητή υγείας να διαπιστώσει, αν ελλοχεύει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία από τα σκουπίδια που έχουν συγκεντρωθεί στους κάδους της πόλης και των χωριών, αλλά και στους δρόμους, καθώς και να διαπιστωθεί σε ποιο βαθμό ο κίνδυνος αυτός μπορεί να απειλεί τους κατοίκους και τι επιπτώσεις θα υπάρχουν από την παραμονή των σκουπιδιών στους δημόσιους χώρους.

Η εισαγγελική παρέμβαση, που, για ακόμα μία φορά, γίνεται για το ζήτημα των σκουπιδιών, προκαλεί ραγδαίες εξελίξεις στο θέμα, ενώ πηγές του δήμου Πύργου αναφέρουν στο patrisnews.com πως για το συγκεκριμένο ζήτημα ο δήμος είχε ζητήσει με έγγραφο αίτημά του από τον προϊστάμενο της Ειδικής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ, Παναγιώτη Μέρκο, να πραγματοποιηθεί αυτοψία και στα σκουπίδια της πόλης, ώστε να διαπιστωθεί ο κίνδυνος που εγκυμονείται για τη δημόσια υγεία των κατοίκων.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν, επίσης πως το παραπάνω έγγραφο διαβιβάστηκε στους επιθεωρητές δημόσιας υγείας, λόγω αρμοδιότητας.

Tην ίδια στιγμή, συνεχίζεται το αδιέξοδο στον τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων του δήμου Πύργου, ύστερα και από την τελευταία «επαφή» που έγινε χθες από τη δημοτική αρχή Πύργου με τους κατοίκους των Μακρισίων, από τους οποίους ζήτησε περίοδο χάριτος μέχρι τις 15 Ιανουαρίου, ώστε να γίνεται μόνο η απόθεση των σκουπιδιών στο ΧΑΔΑ στις «Λίμνες», με δεδομένη και τη νέα πρόταση του δημάρχου, Μάκη Παρασκευόπουλου, για οριστική αποχώρηση του δήμου από το σημείο.

Ωστόσο, μετά την ολοκλήρωση και της λαϊκής συνέλευσης, που πραγματοποίησαν οι κάτοικοι της περιοχής το απόγευμα της Παρασκευής, κάτω από δημοκρατικές διαδικασίες, προκειμένου να συζητήσουν και να αποφασίσουν, αν τελικά θα δεχθούν ή όχι τη νέα πρόταση του δημάρχου Πύργου, φαίνεται πως η όποια προσπάθεια του δήμου έπεσε στο «κενό», αφού, σύμφωνα με πηγές του patrisnews.com, οι κάτοικοι πήραν την απόφαση να μην δεχθούν «ούτε για μία ημέρα» τα σκουπίδια στις «Λίμνες», τονίζοντας, με αυτό τον τρόπο πως δεν καταθέτουν τα όπλα, περιφρουρούν τη νομιμότητα και συνεχίζουν τον πολύμηνο αγώνα τους.

Από την άλλη, οι κάτοικοι επεσήμαναν πως δεν πρόκειται να δεχθούν καμία πρόταση από τους τρεις εμπλεκόμενους δήμους, χωρίς αυτή να κατατεθεί εγγράφως.

Η παραπάνω εξέλιξη οδηγεί σε ένα ακόμα αδιέξοδο το δήμο του Πύργου, αλλά και της Αρχαίας Ολυμπίας και Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, που ψάχνουν πλέον να βρουν τρόπους για την άμεση διαχείριση των απορριμμάτων τους και την αποσυμφόρηση των πόλεων και των χωριών από το «χάος» των σκουπιδιών.

Την Τρίτη στην Αθήνα

Από την άλλη πλευρά, οι δήμαρχοι Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας, μαζί με τους θεσμικούς φορείς της Ηλείας, έχουν προγραμματίσει την ερχόμενη Τρίτη το μεσημέρι να βρίσκονται στην Αθήνα, όπου αναμένεται να έχουν συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών, Γιάννη Μιχελάκη, όπου και θα του θέσουν το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων και, κυρίως, της εξεύρεσης πιστώσεων για την καταβολή των δαπανών για τη μεταφορά των σκουπιδιών σε άλλους ΧΥΤΑ, εκτός Ηλείας.

Μάλιστα, προς αυτό το σκοπό, οι δήμαρχοι θα πιέσουν το υπουργείο, ώστε να στηρίξει την προσπάθεια της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς, όπως αναφέρουν πληροφορίες του δήμου Πύργου στο patrisnews.com, ήδη το πρόγραμμα που «τρέχει» για την ανάθεση σε εργολάβους της μεταφοράς των σκουπιδιών, αποτελεί ασύμφορο μέσο.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.