Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

Απαλλαγή από το φόρο κατά την αγορά πρώτης κατοικίας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Φορέας: Yπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών, Διεύθυνση Φορολογίας Κεφαλαίων
Θεσμικό πλαίσιο: Άρθρο 1 Ν.1078/1980 (ΦΕΚ 238Α') όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει.


Προϋποθέσεις

Ο ενήλικος άγαμος που αγοράζει πρώτη κατοικία να έχει κατά το χρόνο της αγοράς αναπηρία πάνω από 67% ή ο ενήλικος έγγαμος που αγοράζει πρώτη κατοικία να έχει κατά το χρόνο της αγοράς τέκνο οποιασδήποτε ηλικίας με αναπηρία πάνω από 67%.

Δικαιολογητικά

Απόφαση της Υγειονομικής Επιτροπής ή των ασφαλιστικών φορέων.

Διαδικασία

Με την υποβολή της δήλωσης φόρου μεταβίβασης συνυποβάλλονται τα δικαιολογητικά της αναπηρίας και ζητείται η απαλλαγή από τον οικείο φόρο λόγω απόκτησης πρώτης κατοικίας.

Παρατηρήσεις

Τόσο στον ενήλικο άγαμο με αναπηρία πάνω από 67% όσο και στον ενήλικο έγγαμο με παιδιά οποιασδήποτε ηλικίας με αναπηρία πάνω από 67%, παρέχεται η απαλλαγή του εγγάμου.
Με την τελευταία τροποποίηση (Ν. 3427/2005 ΦΕΚ 312Α'), τα αφορολόγητα ποσά ανέρχονται για όλους τους δικαιούχους για μεν την αγορά κατοικίας από άγαμο στο ποσό των 75.000€, από έγγαμο, διαζευγμένο ή χήρο ή άγαμο γονέα που έχουν την επιμέλεια των τέκνων τους μέχρι 115.000€, προσαυξανόμενο κατά 23.000€ για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα και κατά 35.000€ για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα τέκνα, ενώ για την αγορά οικοπέδου από άγαμο στο ποσό των 35.000€, από έγγαμο, διαζευγμένο ή χήρο ή άγαμο γονέα που έχουν την επιμέλεια των τέκνων τους μέχρι 64.000€, προσαυξανόμενο κατά 10.000€ για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα και κατά δώδεκα χιλιάδες ευρώ για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα τέκνα.

Σημείωση

Στη φορολογία κεφαλαίου λαμβάνονται υπόψη τα δεδομένα του χρόνου φορολογίας.


------------------------------------------------

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.