Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2014

Οι καλύτερες αποφάσεις λαμβάνονται με άδειο στομάχι

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ο πεινασμένος… αποφάσεις σκέφτεται!

Λένε ότι ο έρωτας περνά από το στομάχι. Ωστόσο, όταν φτάνει η ώρα των σημαντικών αποφάσεων… μάλλον είναι καλύτερα να είμαστε νηστικοί.

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει μια έρευνα, σύμφωνα με την οποία οι καλύτερες αποφάσεις λαμβάνονται όταν το στομάχι είναι άδειο!

Ερευνητές από την Ολλανδία βρήκαν, ότι οι πεινασμένοι οδηγούνται σε καλύτερες, αστραπιαίες αποφάσεις και μπορούν να εκτιμήσουν τις μελλοντικές ανταμοιβές, σε σχέση με εκείνους που έχουν χορτάσει την πείνα τους.

Την έρευνα, που επικαλείται η βρετανική εφημερίδα Daily Mail, διεξήγαγε μια ομάδα ερευνητών από το πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης.

Στο πλαίσιο αυτής, ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να μείνουν νηστικοί ένα βράδυ. Το επόμενο πρωί στο εργαστήριο σε κάποιους προσφέρθηκε φαγητό και σε κάποιους όχι. Στη συνέχεια, όλοι κλήθηκαν να πραγματοποιήσουν κάποιες δοκιμασίες προσομοίωσης λήψης αποφάσεων.

Σε δύο από τις τρεις οι εθελοντές έκαναν ένα ψυχολογικό τεστ, γνωστό ως Iowa Gambling Task (IGT), το οποίο θεωρείται ότι λειτουργεί ως προσομοιωτής λήψης αποφάσεων της πραγματικής ζωής.

Τα αποτελέσματα έδειξαν, ότι στις καλύτερες, γρήγορες αποφάσεις οδηγούνταν όσοι είχαν άδειο στομάχι.

Σε γενικές γραμμές, σημειώνει το δημοσίευμα, οι πεινασμένοι συμμετέχοντες έπαιρναν πιο συμφέρουσες αποφάσεις σε σχέση με αυτούς που είχαν πάρει πρωινό, ενώ οι πρώτοι είχαν ακόμη καλύτερη αντίληψη των μελλοντικών ανταμοιβών.

Αυτό υποδηλώνει ότι η λήψη αποφάσεων σε μια «καυτή κατάσταση» είναι πραγματικά επωφελής.

Ως «καυτή κατάσταση» οι ψυχολόγοι αποκαλούν τη στιγμή, που τα υψηλά επίπεδα των συναισθημάτων μπορεί να αναγκάσουν κάποιον να πάρει γρήγορες και μερικές φορές παράλογες αποφάσεις. Η έρευνα αυτή παρέχει για πρώτη φορά αποδείξεις, ότι μια «καυτή κατάσταση» μπορεί να βελτιώσει τη διαδικασία λήψης αποφάσεων υπό συνθήκες αβεβαιότητας, «αμφισβητώντας τη συμβατική αντίληψη σχετικά με τον επιζήμιο ρόλο της παρορμητικότητας στη λήψη αποφάσεων» γράφουν οι ερευνητές.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.