Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2015

SOS από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας για τα αλεξίπτωτα πλαγιάς

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

«Δεν τηρούνται οι προβλεπόμενοι κανόνες και θέτουν σε κίνδυνο τις πτήσεις».

Για δεύτερη φορά, το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας επισημαίνει τον κίνδυνο για την ασφάλεια πτήσεων από τη μη τήρηση των προβλεπόμενων από την κείμενη νομοθεσία από μεμονωμένους ιδιώτες αεραθλητές που χρησιμοποιούν αλεξίπτωτα πλαγιάς, είτε Υπερελαφρές Αεραθλητικές Μηχανές.

Ειδικότερα, το τελευταίο χρονικό διάστημα, αναφέρεται στην ανακοίνωση, έχει παρατηρηθεί ότι από μεμονωμένους αιωροπτεριστές δεν γίνεται η προβλεπόμενη ενημέρωση των υπηρεσιών Εναέριας Κυκλοφορίας των αεροδρομίων, τα οποία βρίσκονται κοντά σε περιοχές που εκτελούνται πτήσεις αιωροπτεριστών. Κατόπιν επικοινωνίας με τις αερολέσχες που δραστηριοποιούνται στις εν λόγω περιοχές, διαπιστώνεται ότι συχνά οι προαναφερόμενοι δεν είναι εγγεγραμμένοι σ' αυτές, ώστε να υπάρχει περαιτέρω έλεγχος ή πληροφόρηση, επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας υπενθυμίζει ότι οι πτήσεις των ΥΠΑΜ διέπονται από τις διατάξεις του σχετικού Κανονισμού της ΥΠΑ (ΦΕΚ/Β'/1068/04-08-06) στον οποίο ορίζεται ρητά, μεταξύ άλλων, ότι για όλες τις πτήσεις τους απαιτείται υποβολή σχεδίου πτήσης, καθώς επίσης για πτήσεις σε στρατιωτικά Α/Δ απαιτείται άδεια από την αντίστοιχη στρατιωτική αρχή.

Επιπρόσθετα, οι πτήσεις των Αιωροπτέρων και των Αλεξιπτώτων Πλαγιάς διέπονται από τις διατάξεις του σχετικού Κανονισμού της ΥΠΑ (ΦΕΚ/Β'/309/15-03-06) σύμφωνα με τον οποίο, απαγορεύεται ο χειρισμός τους σε απόσταση 10ΝΜ από αεροδρόμιο χωρίς άδεια από την υπηρεσία που κάνει χρήση, ή που ελέγχει την συγκεκριμένη εναέρια περιοχή, ανάλογα με την περίπτωση.

Σε κάθε περίπτωση αεραθλητικής δραστηριότητας και εφόσον αυτή πραγματοποιείται στις προβλεπόμενες περιοχές, σύμφωνα με τα ανωτέρω ΦΕΚ, θα πρέπει να υπάρχει ενημέρωση των αρμόδιων υπηρεσιών Εναέριας Κυκλοφορίας, καθώς και συνεχής επαγρύπνηση από τους αεραθλητές, με σκοπό την αποφυγή επισφαλών καταστάσεων και τη συνδρομή όλων στην Ασφάλεια των Πτήσεων, καταλήγει η ανακοίνωση.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.