Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010

Στα χέρια της επιστήμης το «μαλλί της γριάς»

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Το γνωστό σε όλους μας γλύκισμα, «μαλλί της γριάς», που ξετρελαίνει για περισσότερο από έναν αιώνα όλα τα μικρά παιδιά, χρησιμοποιείται από επιστήμονες, προκειμένου να αναπτύξουν νέους ανθρώπινους ιστούς.

Το «χνουδωτό» αυτό υλικό μπορεί να είναι το κατάλληλο για τη δημιουργία νέων αιμοφόρων αγγείων μέσα σε εργαστήρια ανάπτυξης οστών, δέρματος, μυών ή λίπους, ώστε να γίνει αποκατάσταση ύστερα από μαστεκτομή ή άλλες ανατομικές ελλείψεις, υποστηρίζουν οι ερευνητές.

Η διαδικασία που ακολούθησαν οι ερευνητές λειτουργεί με τον εξής τρόπο:

Παίρνουν ένα ξυλάκι με μαλλί της γριάς και το «λούζουν» με ένα ειδικό χημικό υγρό. Αυτό το υγρό «κάθεται» επάνω στα τριχίδια από το «μαλλί της γριάς» και σταθεροποιείται.

Κατόπιν, εμβαπτίζουν την μπάλα από το μαλλί της γριάς και το χημικό μέσα σε νερό, με αποτέλεσμα να λιώσει η καραμέλα του γλυκού.
Το αρχικό υλικό που υπήρχε επάνω στο ξυλάκι εξαφανίζεται, αφήνοντας πίσω του ένα δίκτυο λεπτών αγωγών που μπορούν να λειτουργήσουν σαν ένα ενιαίο σύστημα. Έτσι είναι έτοιμο το κυκλοφορικό δίκτυο ενός ανθρώπινου ιστού!

Μέχρι στιγμής, οι έρευνες είναι σε πολύ αρχικό στάδιο, αλλά φαίνονται πολλά υποσχόμενες για τη δημιουργία νέων λειτουργικών ανθρώπινων ιστών για άτομα που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας.
Η μελέτη αυτή δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Soft Matter», από τον Dr Jason Spector που συνεργάζεται με τα νοσοκομεία των Πρεσβυτεριανών της Νέας Υόρκης, το Weill Cornell edical Center της Νέας Υόρκης και το Πανεπιστήμιο Leon Bellan of Cornell. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.