Σάββατο 31 Μαΐου 2014

Ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων AIDS στη Ρουμανία

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Επιδημία του HIV σε χρήστες ενέσιμων ναρκωτικών ουσιών.

Ο αριθμός των κρουσμάτων HIV στους Ρουμάνους τοξικομανείς καταγράφει ανησυχητική αύξηση, προειδοποίησε σήμερα το ίδρυμα Romanian Angel Appeal επικαλούμενο τα συμπεράσματα μιας μελέτης που πραγματοποιήθηκε από το 2011 μέχρι σήμερα αλλά και στοιχεία της εθνικής επιτροπής για την καταπολέμηση του AIDS.

«Σήμερα διαπιστώνουμε στη Ρουμανία μια επιδημία του HIV σε χρήστες ενέσιμων ναρκωτικών ουσιών», ανέφερε ένας εκπρόσωπος του ιδρύματος σε συνέντευξη Τύπου.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το 2013 καταγράφηκαν 797 νέα κρούσματα HIV και από αυτά τα 233 -δηλαδή το 29,2% του συνόλου- αφορούσαν τοξικομανείς. Το 2010 μόνο το 3% των νέων κρουσμάτων ήταν άνθρωποι που έκαναν χρήση ναρκωτικών.

«Πρόκειται για ανησυχητικά στοιχεία», είπε ο εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στο Βουκουρέστι, Βίκτορ Οσλάφσκι, σημειώνοντας ότι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι υπηρεσίες στην παροχή ιατρικής βοήθειας στους τοξικομανείς αυξάνουν τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού.

Σύμφωνα με το ίδρυμα, το 27% εκ των χρηστών που συμμετείχαν σε έρευνα δήλωσε ότι τους τελευταίους έξι μήνες αναγκάστηκε να ζήσει στο δρόμο ή σε αυτοσχέδια καταλύματα. Το 77% των τοξικομανών του Βουκουρεστίου δεν έχει ιατροφαρμακευτική κάλυψη.

Ο Βαλεντίν Σιμιόνοφ, ο διευθυντής του παραρτήματος του Δικτύου Περιορισμού Ζημίας (Harm Reduction Network) στη Ρουμανία, επέμεινε ότι είναι αναγκαίο να συνεχιστεί το πρόγραμμα ανταλλαγής συριγγών, ένα μέτρο που το θεωρεί κρίσιμης σημασίας για να περιοριστεί όσο είναι δυνατόν η μετάδοση του ιού.

Στα τέλη του 2013 στη Ρουμανία είχαν καταγραφεί 19.261 φορείς ή ασθενείς με HIV. Περίπου οι μισοί από αυτούς μολύνθηκαν όταν ήταν παιδιά, την εποχή του κομμουνιστικού καθεστώτος, από σύριγγες που δεν είχαν αποστειρωθεί ή από μεταγγίσεις αίματος που δεν είχε ελεγχθεί.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.