Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2012

Βιονικό μάτι χαρίζει όραση

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Αυστραλοί ερευνητές δημιούργησαν ένα πρωτότυπο βιονικό μάτι που έδωσε την δυνατότητα σε ασθενή με τύφλωση να μπορέσει να δει το εξωτερικό περίγραμμα αντικειμένων...

Η Ντάιαν Άσγουορθ που υπέφερε από σοβαρή απώλεια όρασης, λόγω μελαγχρωστικής αμφιβληστροειδοπάθειας (Retinitis Pigmentosa), υποβλήθηκε τον περασμένο Μάιο σε εμφύτευση «βιονικού ματιού» στο Βασιλικό Βικτοριανό Νοσοκομείο Όρασης και Ακοής της Μελβούρνης.

Το «βιονικό μάτι» απαρτίζεται από 24 ηλεκτρόδια και ένα μικρό κεντρικό καλώδιο που εκτείνεται από το πίσω μέρος του οφθαλμού σε έναν υποδοχέα που είναι προσκολλημένος στο πίσω μέρος του αυτιού. Μετά την ενεργοποίηση της συσκευής τον περασμένο Ιούλιο, η ασθενής κατάφερε να δει μια έκλαμψη φωτός.

«Ήταν πραγματικά αστείο, όταν ενεργοποίησαν τη συσκευή», θυμάται η Ντάιαν Άσγουορθ. «Δεν ήξερα τι να περιμένω και δεν ξέρω, αν οι επιστήμονες γνώριζαν τι επρόκειτο να δω και τι τελικά κατάφερα να δω, δηλαδή μια έκλαμψη φωτός. Και όταν κατάφερα να διακρίνω την πρώτη μεγάλη ολοκληρωμένη εικόνα, ήταν πραγματικά συναρπαστική εμπειρία».

Η ασθενής θα συνεχίσει να βρίσκεται υπό ιατρική παρακολούθηση για τους επόμενους 18 μήνες, ώστε η επιστημονική ομάδα του Ινστιτούτου Βιονικής της Αυστραλίας να μπορέσει να αξιοποιήσει τα δεδομένα που θα προκύψουν για την ανάπτυξη νέας γενιάς συσκευών όρασης που θα προσφέρουν πιο σφαιρική οπτική στους ασθενείς.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.