Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

«Όπλο» οι στατίνες για την αντιμετώπιση της γρίπης

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Περιορίζουν τον κίνδυνο θανάτου από τον ιό.

Οι στατίνες μπορεί ενδεχομένως να μειώσουν τον κίνδυνο θνησιμότητας σε ασθενείς που έχουν νοσηλευτεί για γρίπη, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Journal of Infectious Diseases».

Ερευνητές από το Oregon Public Health Division, ανέλυσαν στοιχεία από το Emerging Infections Program. Τα στοιχεία προήλθαν από περισσότερους από 3.000 ενήλικες ασθενείς, που νοσηλεύτηκαν για γρίπη μεταξύ του 2007 και 2008.

Το ένα τρίτο των ασθενών λάμβαναν ήδη στατίνες ή τους δόθηκαν στο νοσοκομείο. Έχοντας λάβει υπόψη άλλους παράγοντες, όπως ηλικία, φυλή και νόσους καρδιάς και πνευμόνων, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ασθενείς που δεν λάμβαναν στατίνες είχαν διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν από γρίπη σχέση με όσους λάμβαναν στατίνες.

Η Meredith Vandermeer, του Kaiser Permanente Center for Health Research, δήλωσε ότι οι στατίνες αποτελούν υποσχόμενο τομέα περαιτέρω έρευνας, καθώς η σχέση έδειξε ότι μειώνουν τις πιθανότητες θνησιμότητες και ότι αποτελούν υποσχόμενη περιοχή για περαιτέρω έρευνα. Η αγωγή κατά της γρίπης περιορίζεται στον εμβολιασμό και τα αντιικά φάρμακα αλλά οι ερευνητές δήλωσαν ότι οι στατίνες μπορεί να αποτελέσουν ακόμα ένα όπλο για την αντιμετώπιση του ιού.

Ο Dr. Carl Lavie, του Ochsner Clinical School στη Νέα Ορλεάνη, δήλωσε ότι αμφιβάλλει ότι πολλοί θα αρχίσουν την αντιμετώπιση της γρίπης με στατίνες. Εκτιμά ότι η πιθανότερη εξήγηση είναι ότι οι πιο υγιείς ασθενείς και που ενδιαφέρονται για την υγεία τους ήταν περισσότερο πιθανό να λαμβάνουν στατίνες και αυτό αποτελούσε συσχετισμό και όχι αιτιατή σχέση.

Ο Cam Patterson, του University of North Carolina at Chapel Hill, δήλωσε ότι θεωρητικά οι στατίνες μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσουν την ιική διαδικασία επειδή συμβάλλουν σε περισσότερα από τη μείωση απλώς των επιπέδων χοληστερόλης.

Οι στατίνες μειώνουν τη φλεγμονή που μπορεί ενδεχομένως να προκληθεί από τον ιό της γρίπης, δήλωσε ο Patterson.Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε λιγότερη βλάβη ιστού από τον ιό καθιστώντας ευκολότερο για τους ασθενείς να ανακάμψουν από σοβαρή γρίπη.

Ωστόσο πριν αρχίσει κάποιος να συνιστά στατίνες για την αντιμετώπιση της γρίπης, ειδικοί δήλωσαν ότι χρειάζεται τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή όπου ασθενείς με γρίπη θα αντιμετωπιστούν με στατίνες έναντι εικονικού.

Ο Patterson δήλωσε ότι δεν μπορούν να συστήσουν στατίνες για ασθενείς με γρίπη με βάση την έρευνα και είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η παρούσα έρευνα δεν αναφέρει τίποτα σχετικά με την πρόληψη της εκδήλωσης γρίπης μετά από λήψη στατινών.

Ωστόσο τέτοιες έρευνες αποτελούν καλή βάση για τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή για την εξέταση λήψης στατινών σε κάθε ασθενή που νοσηλεύεται με γρίπη.


Πηγή: http://www.iatronet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.