Κυριακή 29 Ιουνίου 2014

Η ιατρική του μέλλοντος

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Πώς η τεχνολογία θα μπορεί να σώζει ζωές.

Ο χώρος της ιατρικής και της υγειονομικής περίθαλψης βρίσκεται στο μέσο μιας ταχείας αλλαγής και είναι πολύ δύσκολο να προβλέψει κανείς ποιες νέες τεχνολογίες θα έχουν μακροχρόνιο αντίκτυπο σε αυτούς.

Ιδανικά, το μέλλον της υγείας θα ισορροπήσει ανάμεσα σε καινοτόμες ιατρικές πρακτικές και τεχνολογίες και στην ανθρώπινη συμβολή.

Δείτε παρακάτω μερικές από τις νέες τάσεις στο χώρο της ιατρικής που σύμφωνα με το CNN ενδέχεται να αλλάξουν τη ζωή μας στο άμεσο ή πιο μακρινό μέλλον.

Η επαυξημένη πραγματικότητα γίνεται… πραγματική

Τα Google Glass έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί για live-stream χειρουργικής επέμβασης, από την προοπτική του χειρουργού. Τέτοιου είδους εργαλεία επαυξημένης πραγματικότητας θα μπορούν στο μέλλον να εμφανίζουν τα ηλεκτρονικά ιατρικά αρχεία του ασθενούς σε πραγματικό χρόνο, να οργανώνουν ζωντανές διαβουλεύσεις και να καλούν το ασθενοφόρο σε ακριβή θέση μέσω GPS σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Ενώ το Google Glass ελέγχεται μέσω φωνής και χειρονομιών, οι ψηφιακοί φακοί επαφής θα ελέγχονται από εγκεφαλικά κύματα. Οι ασθενείς θα μπορούν να ενημερώνονται για μια επερχόμενη επέμβαση βήμα-βήμα μέσω μιας εικονικής πραγματικότητας, ή να επιλέγουν ένα νοσοκομείο βάσει του πακέτου «εικονικής εμπειρίας» που προσφέρει.

Τεχνητή νοημοσύνη στη διαδικασία λήψης ιατρικών αποφάσεων

Η γνώση ακόμη και των πιο αναγνωρισμένων καθηγητών δε μπορεί να συγκριθεί με τους γνωστικούς υπολογιστές. Η ποσότητα των ιατρικών πληροφοριών αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο, και η χρήση αυτών των λύσεων για την παροχή βοήθειας στη λήψη ιατρικών αποφάσεων είναι αναπόφευκτη.

Νανορομπότ στην κυκλοφορία του αίματος

Εδώ και κάποια χρόνια η νανοτεχνολογία έχει παρουσιάσει τη δυνατότητα χρήσης των συσκευών νανοτεχνολογίας στη θεραπεία ασθενειών.

Τα νανορομπότ στην κυκλοφορία του αίματος θα μπορούν να παρεμβαίνουν, προτού εμφανιστεί μια ασθένεια. Θα μπορούν να διατηρούν τους ιστούς καλά οξυγονωμένους μετά από μια καρδιακή προσβολή, να στοχεύουν στα καρκινικά κύτταρα ή να αφαιρούν αιμοπετάλια.

Η επανάσταση της 3D εκτύπωσης στην ιατρική

Η τρισδιάστατη εκτύπωση θα επιτρέπει τη δημιουργία ιατρικών μηχανημάτων στις υποανάπτυκτες περιοχές, την παραγωγή βιοϋλικών, όπως νεφρά και καρδιακούς ιστούς, φαρμάκων και ζωντανών κυττάρων.

Η εκτύπωση ζωντανών οργάνων θα μπορέσει να αντικαταστήσει αυτά που δε λειτουργούν και θα μπορούσε να εξαλείψει τις λίστες αναμονής για μεταμόσχευση.

Δωρεάν αλληλουχία γονιδιώματος

Στο μέλλον το προσωπικό γονιδίωμα θα εφαρμόζεται σε κάθε ασθενή, κάτι που σημαίνει ότι θα μπορούν να παίρνουν την κατάλληλη δόση φαρμάκων ανάλογα με το γονιδιωματικό τους κώδικα.

Διάγνωση σε πραγματικό χρόνο

Το «έξυπνο» χειρουργικό μαχαίρι iKnife, αναγνωρίζει σε πραγματικό χρόνο αν ο ιστός έχει κακοήθεια. Αυτό σημαίνει ότι δε θα χρειάζεται κανείς να περιμένει τα αποτελέσματα μιας βιοψίας από το εργαστήριο.

Νοσοκόμα ή ένα ανθρωποειδές ρομπότ

Με τον ολοένα αυξανόμενο αριθμό ηλικιωμένων ασθενών και την παγκόσμια έλλειψη φροντιστών υγείας, τα ανθρωποειδή ρομπότ θα μπορούσαν να παρέχουν βασική φροντίδα, όπως για παράδειγμα να κρατούν συντροφιά σε άρρωστα παιδιά, ή να βοηθούν παιδιά που πάσχουν από αυτισμό.

Μια νοσοκόμα-ρομπότ θα είναι σε θέση να συνδυάζει τη ρομποτική και την τεχνολογία ανάλυσης εικόνας για να βρίσκει καλή φλέβα στο χέρι του ασθενούς και να παίρνει αίμα με ασφαλή τρόπο. Τα ρομπότ θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακόμη σε απομακρυσμένες χειρουργικές επεμβάσεις προσομοίωσης και κατάρτισης.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.