Κυριακή 29 Ιουνίου 2014

Διαμαρτύρονται οι εκπαιδευόμενοι στα ΣΔΕ για την παράταση του διδακτικού έτους

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η παράταση επιτείνει, μεταξύ των άλλων, την ανεργία.

Το διδακτικό έτος εκτός από τα Λύκεια παρατάθηκε και σε αρκετά Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας με αποτέλεσμα η λήξη του να τοποθετείται χρονικά την 31η Ιουλίου, απόφαση που προκαλεί προβλήματα σε αρκετούς από τους εκπαιδευόμενους.

Να σημειώσουμε ότι στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας φοιτούν ενήλικες οι οποίοι δεν είχαν κατορθώσει να ολοκληρώσουν κατά το παρελθόν την 9ετή υποχρεωτική εκπαίδευση και κάποιοι εξ αυτών παράλληλα με τη φοίτησή τους εργάζονται για βιοποριστικούς λόγους ενώ άλλοι αναζητούν εργασία για την οποία είναι απαραίτητο το απολυτήριο γυμνασίου.

Οι εκπαιδευόμενοι μιας σειράς Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας συνέταξαν επιστολή στην οποία και καταγράφουν τα προβλήματα που δημιουργεί η απόφαση για την παράταση του διδακτικού έτους, μια απόφαση που οφείλεται στο γεγονός ότι το ίδιο το Υπουργείο δε φρόντισε να στελεχώσει εγκαίρως τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας ως όφειλε.

Τα προβλήματα που δημιουργούνται είναι τα ακόλουθα:

-Στερεί τη δυνατότητα στους εκπαιδευόμενους να διεκδικήσουν θέσεις εργασία που προκηρύσσονται αυτόν τον καιρό από του Δήμους ή άλλες υπηρεσίες και οι οποίες απαιτούν απολυτήριο γυμνασίου.

-Τους αποκλείει από το να ασχοληθούν με εποχιακές εργασίες.

-Τους αποκλείει από δημόσιες σχολές που δίνουν πτυχία ειδικότητας (πχ μάγειροι, κρεοπώλες κλπ)

-Τίθεται σε κίνδυνο η δουλειά τους γιατί κάποιοι είχαν προσληφθεί με την υπόσχεση ότι 30/6/2014 θα κατέθεταν το απολυτήριό τους.

-Επίσης υπάρχει εκπαιδευόμενος που η παράταση του στερεί το δικαίωμα να εγγραφεί στη Σχολή Καλών Τεχνών.

Η Πανελλήνια Ένωση Φοιτώντων και Αποφοίτων των ΣΔΕ σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι η παράταση δημιουργεί ανισότητες μεταξύ των αποφοίτων άλλων ΣΔΕ και των λοιπών γυμνασίων όπου για τους μαθητές τους το διδακτικό έτος λήγει μέσα στον Ιούνιο ενώ όπως προειπώθηκε επιρρίπτουν ευθύνες στην πολιτεία καθώς οι ίδιοι φοιτούσαν καθημερινά ενώ το Υπ.Παιδείας αποφάσισε να στείλει καθηγητές λίγο πριν τη λήξη των μαθημάτων «θέλοντας να καλύψει την ολιγωρία ή αδιαφορία του».

Οι εκπαιδευόμενοι υπογραμμίζουν ότι δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για την καθυστέρηση της πρόσληψης των εκπαιδευτικών αφού πρόκειται για ευρωπαϊκό πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ. Οι φοιτώντες στα ΣΔΕ χαρακτηρίζουν τιμωρητική την απόφαση για την παράταση του διδακτικού έτους, επισημαίνουν ότι δεν είναι πολίτες Δεύτερης Κατηγορίας και ζητούν την τροποποίηση της απόφασης και τη λήξη των μαθημάτων στις 30/6/2014 όπως και στα υπόλοιπα σχολεία.

Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν ως αναφορά την επιστολή της Πανελλήνιας Ένωσης Φοιτώντων και Αποφοίτων των ΣΔΕ προκειμένου να τοποθετηθεί το Υπουργείο Παιδείας για τα προβλήματα που δημιουργούνται.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.