Κυριακή 29 Ιουνίου 2014

Έξι λόγοι που οι γυναίκες εμφανίζουν κατάθλιψη

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Από τα γονίδια ως τη… μητρότητα.

Οι γυναίκες διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο σε σχέση με τους άντρες να περάσουν κάποια φάση κατάθλιψης κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Ο λόγος για τον οποίο συμβαίνει αυτό δεν είναι ξεκάθαρος, ωστόσο οι ειδικοί εκτιμούν ότι πρόκειται για ένα συνδυασμό βιολογικών, ορμονικών, γενετικών, ψυχολογικών και κοινωνικών παραγόντων.

«Οι γυναίκες σίγουρα “χτυπιούνται” πιο σκληρά από την κατάθλιψη και είναι πιο ευάλωτες στην ασθένεια αυτή λόγω της βιολογίας τους» ανέφερε στο Mother Nature Network η Jill Goldstein, διευθύντρια του ερευνητικού κέντρου Connors Center for Women's Health and Gender Biology στο νοσοκομείο Brigham and Women's Hospital της Βοστόνης.

Οι επιστήμονες έχουν αρχίσει να ανακαλύπτουν το ρόλο που παίζει το φύλο ενός ανθρώπου στην ανάπτυξη και λειτουργία του εγκεφάλου του, και πώς αυτές οι διαφορές επηρεάζουν τις ψυχιατρικές διαταραχές.

Παρά το γεγονός ότι οι γυναίκες είναι γενικά πιο δεκτικές στις αλλαγές των συναισθημάτων τους και συχνά εκφράζουν τα συμπτώματα που παρατηρούν στον εαυτό τους και αναζητούν θεραπεία και τη βοήθεια κάποιου ειδικού, αυτό δεν εξηγεί πλήρως γιατί οι γυναίκες μπορεί να επηρεάζονται δυσανάλογα σε ό,τι έχει να κάνει με την κατάθλιψη σε σχέση με τους άνδρες, ανέφερε ακόμη η Goldstein.

Δείτε παρακάτω έξι λόγους, για τους οποίους η κατάθλιψη χτυπά την πόρτα των γυναικών:

Γενετική ευπάθεια: Ένα οικογενειακό ιστορικό κατάθλιψης αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης της διαταραχής τόσο στις γυναίκες όσο και στους άνδρες. Αλλά μια γενετική ευπάθεια σε συνδυασμό με στρεσογόνα γεγονότα στη ζωή -ιδίως εκείνων που συμβαίνουν νωρίτερα στη ζωή κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας, όπως σωματική ή σεξουαλική κακοποίηση- θα μπορούσε να συμβάλει σε μια υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης κατάθλιψης στις γυναίκες.

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες από τους άνδρες να πάθουν κατάθλιψη μετά από ένα αγχωτικό γεγονός.

Εμβρυϊκή ανάπτυξη: Κατά την εμβρυϊκή ανάπτυξη, στον εγκέφαλο λαμβάνει χώρα η σεξουαλική διαφοροποίηση, επιτρέποντας σε ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου να αναπτυχθούν με διαφορετικό τρόπο στους άνδρες απ’ ό,τι στις γυναίκες. Οι ορμόνες και τα γονίδια κατά τη διάρκεια της εμβρυϊκής και πρόωρης ανάπτυξης στην παιδική ηλικία θα μπορούσαν να θέσουν τις βάσεις, που κάνουν μερικούς ανθρώπους πιο ευάλωτους στις διαταραχές της διάθεσης, όπως η κατάθλιψη.

Εφηβεία: Πριν από την εφηβεία, η κατάθλιψη μπορεί να πλήξει εξίσου, τόσο τα αγόρια όσο και τα κορίτσια. Οι διαφορές, σε ό,τι έχει να κάνει με το φύλο, εμφανίζονται μετά την εφηβεία, κάποια στιγμή μεταξύ των ηλικιών 16 και 20 ετών. Στο διάστημα αυτό τα κορίτσια έχουν περίπου διπλάσιες πιθανότητες να πάθουν κατάθλιψη.

Αν υπάρχει ιστορικό κατάθλιψης στην οικογένεια, είναι σημαντικό οι γονείς να προσέχουν παραπάνω τα παιδιά τους, ειδικά μετά την εφηβεία, επισημαίνει η Goldstein.

Εγκυμοσύνη: Η εγκυμοσύνη είναι μια περίοδος «καταλύτης» για τις γυναίκες. Οι ορμονικές διακυμάνσεις κατά τη διάρκεια αλλά και μετά την εγκυμοσύνη αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης.

Ακόμη, τα προβλήματα σύλληψη ενός μωρού, μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη ή μια αποβολή μπορεί επίσης να συμβάλουν στην εμφάνιση αυτής της διαταραχής.

Μετάβαση στην εμμηνόπαυση: Η άνοδος και η σταδιακή μείωση των αναπαραγωγικών ορμονών κατά τα έτη που οδηγούν μέχρι τη φάση της εμμηνόπαυσης μπορεί να συμβάλουν στην κατάθλιψη. Αυτό το χρονικό διάστημα, που ονομάζεται περιεμμηνόπαυση, μπορεί να φέρει τόσο σωματικές, όσο και ψυχολογικές αλλαγές που μπορεί επίσης να επηρεάσουν τις διαθέσεις των γυναικών.

Περιβαλλοντικές επιδράσεις: Ο τρόπος με τον οποίο ανατρέφονται οι γυναίκες και ο ρόλος τους στην κοινωνία, πολλές φορές μπορεί να επηρεάσει την ευπάθειά τους στην κατάθλιψη.

Ο ρόλος μιας γυναίκας ως μητέρας, συζύγου και παρόχου φροντίδας στους ηλικιωμένους γονείς της, σε συνδυασμό με τα προβλήματα και την πίεση που βιώνει στο εργασιακό και οικογενειακό περιβάλλον αυξάνουν το στρες που νιώθει, το οποίο πολλές φορές μπορεί να την οδηγήσει στην κατάθλιψη.

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες τείνουν να είναι πιο ευαίσθητες απέναντι στα δικά τους συναισθήματα, καθώς και στις συναισθηματικές ανάγκες των άλλων, και ενδέχεται να εσωτερικεύουν αυτά τα συναισθήματα, με αποτέλεσμα να εμφανίζουν συμπτώματα που μπορεί να οδηγήσουν σε κατάθλιψη.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.