Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011

Το νέο απελευθερωτικό περιοδικό της Παγκύπριας Οργάνωσης Τυφλών

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.
ΔΥΟ ΣΤΗΝ ΕΚΤΗ, όσοι και οι συνδυασμοί της γραφής Braille


ΔΥΟ ΣΤΗΝ ΕΚΤΗ : Με έμφαση στα δικαιώματα των ΑμεΑ και την καταπολέμηση του ρατσισμούΔΥΟ ΣΤΗΝ ΕΚΤΗ : Με έμφαση στα δικαιώματα των ΑμεΑ και την καταπολέμηση του ρατσισμού
Η τρίμηνη περιοδική έκδοση της Παγκύπριας Οργάνωσης Τυφλών (ΠΟΤ) υπό τον μάλλον ιδιόρρυθμο τίτλο ΔΥΟ ΣΤΗΝ ΕΚΤΗ που κυκλοφορεί τις επόμενες μέρες, φιλοδοξεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς στο κυπριακό δημοσιογραφικό στερέωμα γενικά και στις τάξεις του Κυπριακού κινήματος των ατόμων με αναπηρία ειδικότερα.

Το editorial του πρώτου τεύχους προσδιορίζει με σαφή τρόπο τα επιδιωκόμενα. Όπως αναφέρει “στόχος της Οργάνωσης με εκφραστικό εργαλείο τη συγκεκριμένη έκδοση, είναι η αναβάθμιση του κοινωνικού της ρόλου σε δύο κατευθύνσεις: Αφενός, η δημιουργία ενός ψηλού πήχη αναβαθμισμένης, ουσιαστικής και αξιόπιστης πληροφόρησης των Κυπρίων τυφλών και ευρύτερα των ατόμων με αναπηρία. Αφετέρου, η αποφασιστική συμβολή της ΠΟΤ στη μεγάλη κοινωνική προσπάθεια, που αφορά το παρόν και το μέλλον της κυπριακής κοινωνίας, δραστικής αντιμετώπισης των ρατσιστικών φαινομένων και αποδυνάμωσης των ακραία οπισθοδρομικών απόψεων, αντιλήψεων, προκαταλήψεων και στάσεων – συμπεριφορών, που εκτρέφουν και αναπαράγουν κοινωνικό ρατσισμό και αποκλεισμό”.

Ομολογουμένως, η δομή της ύλης του περιοδικού ΔΥΟ ΣΤΗΝ ΕΚΤΗ στο ελάχιστο δεν μοιάζει με την δομή ύλης των σύνηθων περιοδικών που εκδίδουν οι αναπηρικοί φορείς, τόσο στην Κύπρο όσο και στις λοιπές χώρες. Πέραν των εξαιρετικά αναλυμένων θεμάτων τυφλότητας αλλά και της ευρύτερης γκάμας θεμάτων αναπηρίας , η φιλόδοξη έκδοση καταπιάνεται με όλα τα θέματα κοινωνικών δικαιωμάτων μη διστάζοντας ακόμα και ρήξεις με τις συντηρητικές όψεις της κοινωνικής ζωής. Για παράδειγμα, το περιοδικό φιλοξενεί ανάλυση – παρέμβαση σχετική με την διείσδυση ρατσιστικών όρων στη Κυπριακή δημόσια συζήτηση που στο ελάχιστο δεν στρογυλλοποιεί ή ωραιοποιεί τα πράγματα. Εξίσου ρηξικέλευθο είναι το αφιέρωμα – παρέμβαση στον επί εικοσαετία πραγματοποιούμενο Κυπριακό Ραδιομαραθώνιο που συνοδεύεται από σαφείς προτάσεις – όρους άμεσης βελτίωσής του. Κοντολογίς, το ΔΥΟ ΣΤΗΝ ΕΚΤΗ (σύνολο 64, όσες οι σελίδες του περιοδικού αλλά και το σύνολο των συνδυασμών της γραφής Braille) είναι ένα περιοδικό που στο ελάχιστο δεν φοβάται να συγκρουστεί, να προτείνει και να διεκδικήσει. Η εκδότρια ΠΟΤ δεν φοβάται καν τη σκληρή αυτοκριτική όπως αποδεικνύεται από εξαιρετικά εμβαθυμένο άρθρο σχετικό με την δύσκολη τριαντάχρονη πορεία χειραφέτησης του κινήματος των Κυπρίων τυφλών, στο οποίο αναλύονται τα υπέρ και τα κατά, οι επιτυχίες αλλά και οι διαψεύσεις. “Διότι η διαδικασία της ωρίμανσης προϋποθέτει πλήρη συνείδηση της αλήθειας” εξηγεί ο πρόεδρος της Οργάνωσης Χρ. Νικολαίδης με άμεσο και απελευθερωτικό τρόπο.

Στην πραγματικότητα, το περιοδικό ΔΥΟ ΣΤΗΝ ΕΚΤΗ , είναι μεν στοχευμένο στην ανάδειξη και προάσπιση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία, πλην όμως, επί της ουσίας είναι ένα περιοδικό ποικίλλης αντιρατσιστικής ύλης με έμφαση στα ευρύτερα κοινωνικά δικαιώματα. Ακόμα και οι δύο μεγάλες συνεντεύξεις που φιλοξενούνται στο εναρκτήριο τεύχος του – με τον Κύπριο υπουργό εσωτερικών Ν. Συλικιώτη και τον επικεφαλής της Κυπριακής εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης καθηγητή Γ. Τσιάκαλο – είναι έτσι δομημένες ώστε να αναδεικνύουν και υποστηρίζουν την προοδευτική/δικαιωματική προοπτική των κοινωνικών εξελίξεων. Περαιτέρω λεπτομέρειες κρίνονται ως περιττές, “καλή και απελευθερωτική σας ανάγνωση” προτείνει προς τους υποψήφιους αναγνώστες η ΠΟΤ, λίαν συντόμως θα επανέλθουμε με πληροφορίες και προς τους Ελλαδίτες ενδιαφερόμενους για τους τρόπους είτε προμήθειας του περιοδικού είτε διαδικτυακής του ανάγνωσης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.