Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011

Οι αδικίες της τελευταίας εγκυκλίου του ΙΚΑ για τα αναπηρικά βοηθήματα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.
Ενδεικτική καταγραφή από την εθνική συνομοσπονδία ΑμεΑ

«Μην τολμήσετε να την εφαρμόσετε» προειδοποιεί την διοίκηση του ΙΚΑ η ΕΣΑμεΑ, καταθέτοντας σειρά προτάσεων αποκατάστασης των αδικιών




Η αλόγιστη σπατάλη των ταμείων δεν πρέπει να χρεωθεί στους ασφαλισμένους με αναπηρία. Ζήτημα στοιχειώδους κοινωνικής δικαιοσύνης...Η αλόγιστη σπατάλη των ταμείων δεν πρέπει να χρεωθεί στους ασφαλισμένους με αναπηρία. Ζήτημα στοιχειώδους κοινωνικής δικαιοσύνης...ΕΣΑμεΑ : Η εγκύκλιος των σκαστών αδικιών δεν πρέπει να εφαρμοστεί. Τελεία και παύλαΕΣΑμεΑ : Η εγκύκλιος των σκαστών αδικιών δεν πρέπει να εφαρμοστεί. Τελεία και παύλα 
Με επιστολή της προς τον διοικητή ΙΚΑ Ροβέρτο Σπυρόπουλο, η εθνική συνομοσπονδία ΑμεΑ επαναλαμβάνει το αίτημά της για απόσυρση της απόφασης του Δ.Σ. του Ιδρύματος που επανακαθορίζει σε βάρος των ασφαλισμένων με αναπηρία την αποδοτέα δαπάνη αγοράς τεχνικών βοηθημάτων , καταθέτοντας παράλληλα σειρά προτάσεων ώστε “η αλόγιστη μέχρι σήμερα σπατάλη των ασφαλιστικών ταμείων να μην χρεωθεί στους ασφαλισμένους με αναπηρία”

Η ΕΣΑμεΑ αξιώνει από τον Ρ. Σπυρόπουλο να ανακαλέσει προ ημερών ανακοίνωσή του σύμφωνα με την οποία η άδικη για τους ασφαλισμένους με αναπηρία απόφαση του ΙΚΑ θα αρχίσει να εφαρμόζεται από την 1ηΙουλίου 2011, εξηγώντας ότι “καταρχάς, η απόφαση αυτή ελήφθη αιφνιδιαστικά χωρίς να τεθεί σε διαβούλευση με την Ε.Σ.ΑμεΑ. και τους φορείς μέλη της, οι οποίοι εκπροσωπούν τα άτομα με κινητικές αναπηρίες”. Αναλύοντας το “άδικον” της απόφασης, η συνομοσπονδία επισημαίνει ότι “στηρίζεται σε τιμές ορθοπεδικών ειδών/μέσων και τεχνητών μελών οι οποίες δεν αντιστοιχούν στο πλείστο των περιπτώσεων σε προϊόντα που πληρούν ευρωπαϊκές τεχνικές προδιαγραφές. Είναι εμφανής η προσπάθεια μείωσης των ασφαλιστικών δαπανών για εκείνες τις παροχές που αφορούν σε μία από τις βαρύτερες κατηγορίες αναπηρίας. Οι τιμές που καθορίζονται με τη νέα αυτή απόφαση αυξάνουν σε υπερβολικό βαθμό το ποσοστό συμμετοχής των ασφαλισμένων στη δαπάνη αγοράς αγαθών, τα οποία είναι απαραίτητα για την ισότιμη ένταξη των ατόμων με αναπηρία στην επαγγελματική και κοινωνική ζωή του τόπου”.

Ακολούθως, η ΕΣΑμεΑ παραθέτει ενδεικτικά “παραδείγματα της αδικίας” σε βάρος των ασφαλισμένων με αναπηρία, αποδυναμώνοντας την επιχειρηματολογία ΙΚΑ περί της “καλύτερης δυνατής απόφασης”. Συγκεκριμένα :

*Στον κωδικό που αναγράφεται στον κατάλογο για του ελαφριού τύπου αμαξίδια δεν αναφέρονται οι προδιαγραφές και τα τεχνικά χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα στα αντίστοιχα δεν αναφέρονται κιλά, υλικό κατασκευή. Επιπλέον οι τιμές που χορηγεί το ΙΚΑ στα προαναφερόμενα αμαξίδια παραπέμπει σε μη λειτουργικά αμαξίδια χωρίς ευρωπαϊκές προδιαγραφές.

*Ηλεκτροκίνητα αμαξίδια: το σημαντικό είναι να αναφερθεί η ιπποδύναμη του αμαξιδίου-moter (εγκέφαλος-ταχύτητα-ποιότητα κατασκευής, σύνθεση υλικό κατασκευής). Οι τιμές που χορηγεί το ΙΚΑ με την νέα απόφαση επιτρέπουν μόνο την αγορά κατώτερης ποιότητας ηλεκτροκίνητων αμαξιδίων με χαμηλά τεχνικά χαρακτηριστικά.

*Γερανάκι: τα χρήματα που δίνονται από τα ταμεία καλύπτουν μόνο την αγορά ανατολικού τύπου προϊόντος (Κϊνα, Ταϊβάν) αμφιβόλου ποιότητας χωρίς ευρωπαϊκές προδιαγραφές.

*Τεχνικά μέλη: η μείωση του 50% συμμετοχής των ταμείων στις τιμές αποτρέπει τελείως τους χρήστες από τη δυνατότητα αγοράς τεχνητών μελών καλής ποιότητας, δημιουργώντας ταυτόχρονα ανασφάλεια στην χρήση αυτών.

*Ο νέος αυτός κανονισμός δεν χορηγεί ηλεκτρική νοσοκομειακή κλίνη, η οποία κρίνεται αναγκαία σε τεραπληγικά άτομα και άτομα τα οποία είναι κλινήρεις.

Τέλος, τονίζοντας ότι “η απόφαση του ΙΚΑ και η ακολούθως κατατεθείσα διευκρινιστική της εγκύκλιος της δεν ακολουθεί στοιχειώδεις κανόνες δεοντολογίας σε επιστημονικό κοινωνικό και ανθρώπινο επίπεδο”, η εθνική συνομοσπονδία ΑμεΑ καταθέτει σειρά προτάσεων ώστε “ο νέος κανονισμός χορήγησης ορθοπεδικών ειδών να αποτελέσει ένα κώδικα δεοντολογίας για όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές του συστήματος χορήγησης στο οποίο εμπλέκονται ασφαλιστικά ταμεία, εισαγωγείς και επαγγελματίες έμποροι του είδους, ιατροί και μέλη υγειονομικών επιτροπών των ασφαλιστικών ταμείων”. Ητοι:

*Άμεση σύσταση Ειδικής Επιτροπής στην οποία θα συμμετέχουν υπηρεσιακοί παράγοντες, επιστήμονες με εμπειρία στο γνωστικό αντικείμενο, όπως και της πολιτικής και των οικονομικών της υγείας καθώς και εκπρόσωποι της Ε.Σ.Α.μεΑ. και της Ε.Ο.Κ.Α. (δευτεροβάθμια οργάνωση κινητικά αναπήρων) για την εκ νέου και σε βάθος εξέταση του καθορισμού των ορθοπεδικών ειδών, ορθωτικών μέσων, τεχνητών μελών βάσει ισχυουσών ευρωπαϊκών τεχνικών προδιαγραφών στις οποίες θα ανατρέχει ο θεράπων ιατρός (δημοσίου νοσοκομείου ή ασφαλιστικού ταμείου). Η παροχή ορθοπεδικών ειδών, ορθωτικών μέσων και τεχνητών μελών θα πρέπει να προσδιορίζεται με βάση τον ανωτέρω οδηγό από τον θεράποντα ιατρό κάθε ασφαλισμένου.

*Δημιουργία επιτροπών καταλληλότητας σε επίπεδο υγειονομικών περιφερειών ιδιαίτερα για την χορήγηση τεχνητών μελών.

*Εκ νέου προσδιορισμός της εγκυκλίου κατασκευής – επισκευής ορθοπεδικών ορθωτικών ειδών βάσει των πραγματικών αναγκών των ασφαλισμένων και των κανόνων δεοντολογίας του υπό συζήτηση νέου Κανονισμού Παροχών Ορθοπεδικών Ειδών.

*Κατάργηση του ποσοστού συμμετοχής που ισχύει διαχρονικά για την αγορά τεχνητών μελών από τα άτομα με κινητικές αναπηρίες (ακρωτηριασμένους). Το ποσοστό συμμετοχής ήταν διαχρονικά ιδιαίτερα υψηλό σε αυτούς τους ασφαλισμένους των οποίων η χρήση τεχνητών μελών είναι απολύτως αναγκαία για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της οικονομικής, επαγγελματικής και κοινωνικής τους ζωής.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.