Τρίτη 17 Ιουνίου 2014

Μουσείο για τον εθνικό ποιητή της Ιαπωνίας στη Λευκάδα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Στη μνήμη του Λευκάδιου Χερν - Εγκαινιάζεται τον Ιούλιο.

Το πρώτο μουσείο στον ευρωπαϊκό χώρο για τον Λευκάδιο Χερν, τον εθνικό ποιητή της Ιαπωνίας, θα εγκαινιαστεί στις 4 Ιουλίου στη Λευκάδα.

Ο Λευκάδιος Χερν (Γιακούμο Κοϊζούμι, 1850- 1904), γιος του Ιρλανδού Τσαρλς Χερν και της Ελληνίδας Ρόζας Κασιμάτη, γεννήθηκε στη Λευκάδα, μεγάλωσε στην Ιρλανδία, μετέβη ως μετανάστης στην Αμερική και τελικά εγκαταστάθηκε και έζησε μία ήρεμη ζωή στην Ιαπωνία. Αποχωρίστηκε τους γονείς του όταν ήταν μικρός και συνεχώς ταξίδευε, χωρίς προκαταλήψεις απέναντι στους διαφορετικούς πολιτισμούς και τις φυλές που συναντούσε σε κάθε τόπο, αντιμετωπίζοντας το κάθε αντικείμενο γνωριμίας με ανοιχτό πνεύμα και συναινετική κατανόηση.

Πρώτες εκδόσεις, σπάνια βιβλία και ιαπωνικά συλλεκτικά αντικείμενα θα απαρτίζουν τα εκθέματα του «Ιστορικού Κέντρου Λευκάδιου Χέρν» το οποίο θα στεγάζεται σε ανακαινισμένη αίθουσα, στο ισόγειο του κτιρίου του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Λευκάδας. Με τη βοήθεια φωτογραφιών, κειμένων, εκθεμάτων και διαδραστικών εφαρμογών, ο επισκέπτης θα περιηγηθεί στις σημαντικές στιγμές της εντυπωσιακής ζωής του Λευκάδιου Χερν αλλά και στους πολιτισμούς της Ευρώπης, της Αμερικής και της Ιαπωνίας, στα τέλη του 18ου και τις αρχές του 19ου αιώνα, μέσα από το ανοιχτό μυαλό των διαλέξεων, των κειμένων και των ιστοριών του Χερν.

Για τη δημιουργία του «Ιστορικού Κέντρου Λευκάδιου Χερν» το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκάδας συνεργάζεται με τους δήμους Kumamoto, Matsue, Shinjuku και Yaizu, το Πανεπιστήμιο Toyama, την οικογένεια Koizumi και τους Genki Miyagi, Τάκη Ευσταθίου, Μαρία Γενιτσαρίου, Masaaki Noda, Τέτη Σώλου και Fumiko Yoneda.

Παράλληλα θα οργανωθεί ένα τριήμερο αφιερωμένο στον ιαπωνικό πολιτισμό, με αφορμή τη συμπλήρωση 110 χρόνων από τον θάνατο του εθνικού ποιητή της Ιαπωνίας. Οι εκδηλώσεις θα τελούν υπό την αιγίδα της ιαπωνικής πρεσβείας στην Ελλάδα.

Στις 5 και 6 Ιουλίου 2014, στο συνεδριακό κέντρο του ξενοδοχείου Ionian Blue, θα διεξαχθεί το διεθνές συμπόσιο «Το Ανοιχτό πνεύμα του Λευκάδιου Χερν. Από τη Δύση στην Ανατολή» στο οποίο θα συμμετάσχουν επιστήμονες από την Ιαπωνία, την Ελλάδα, την Ιρλανδία, τις ΗΠΑ και τη Γαλλία. Τη χώρα μας θα εκπροσωπήσουν ο Λευκαδίτης συγγραφέας Σωτήρης Χαλικιάς και ο καθηγητής Δημήτρης Βασιλειάδης. Το διεθνές συμπόσιο πραγματοποιείται συμβολικά στη Λευκάδα, τόπο γέννησης του Ιάπωνα ποιητή, με σκοπό να ερμηνεύσει το πνεύμα του Λευκάδιου, επικεντρώνοντας στο πώς αυτό διαμορφώθηκε μετά από μία ποικιλία επιδράσεων από διαφορετικές κουλτούρες στο ταξίδι της ζωής του.

Τις ίδιες ημέρες, στο κτίριο του Πνευματικού Κέντρου, θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις ιαπωνικού πολιτισμού, όπως η τελετή τεϊοποσίας. Το Σάββατο 5 Ιουλίου, στις 21:30, στο Ανοιχτό Θέατρο, θα παρουσιαστεί μία βραδιά απαγγελίας για τον Λευκάδιο Χερν από τους Ιάπωνες καλλιτέχνες Shiro Sano και Kyoji Yamamoto. Την Κυριακή 6 Ιουλίου, στις 21:30, θα πέσει η αυλαία της διοργάνωσης με το παραδοσιακό ιαπωνικό κουκλοθέατρο Seiwa Bunraku και το έργο «Yuki Onna».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.