Τρίτη 17 Ιουνίου 2014

Γυμναστική για τον… εγκέφαλο

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ασκήσεις μνήμης για να διατηρείται σε φόρμα
.
Είναι γεγονός ότι παρόλο που στη διάρκεια της ζωής μας, ο αριθμός των νευρώνων του εγκεφάλου μας ελαττώνεται διαρκώς, ωστόσο παραμένουν πάντα αρκετοί για να διατηρείται άριστη η μνήμη μας.

Αλλά για να συνεχίζει ν’ αποδίδει ο εγκέφαλος, ακόμα κι όταν περνάνε τα χρόνια, πρέπει να τον...γυμνάζουμε τακτικά.

Τί οφείλετε, λοιπόν, να κάνετε;

• Εξασκείτε διαρκώς τον εγκέφαλο και τη συγκέντρωσή σας: Διαβάζετε, παρακολουθείτε την επικαιρότητα, βλέπετε εκπομπές γενικού ενδιαφέροντος, έχετε κοινωνική ζωή για να συζητάτε με φίλους. Τα σταυρόλεξα, το σκραμπλ ή άλλα πνευματικά παιχνίδια είναι επίσης εξαιρετική άσκηση.

• Καταργήστε ή περιορίστε στο ελάχιστο τη χρήση καταλόγων (για ψώνια) και υπενθυμίσεων (εορτές), γιατί έτσι βοηθάτε τον εγκέφαλό σας να τεμπελιάζει. Για τον ίδιο λόγο, προσπαθείτε να θυμάστε τα νούμερα των τηλεφώνων φίλων και γνωστών σας και μην τα βάζετε στη μνήμη της τηλεφωνικής σας συσκευής.

• Εισάγεται στον εγκέφαλό σας σωστά δεδομένα: Αν συγκρίνουμε τον εγκέφαλο με έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή, πρέπει να του εισάγουμε σωστά δεδομένα, έτσι δεν είναι; Η καταγραφή όμως και η ανάκληση μιας πληροφορίας απαιτεί κάποια ελάχιστη προσπάθεια. Επομένως, αν είσαστε αφηρημένοι ή αν ακούτε χωρίς να προσέχετε, είναι δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να συγκρατήσετε την πληροφορία. Και όχι μόνο αυτό, αλλά στη συνέχεια πρέπει να την κατανοήσετε κιόλας (γι’ αυτό δεν πρέπει να διστάζετε να ζητάτε εξηγήσεις), γιατί διαφορετικά είναι δύσκολο να την αφομοιώσετε.

• Χρησιμοποιείτε τεχνάσματα για ν’ απομνημονεύετε δεδομένα: Αν είσαστε σχεδόν σίγουροι ότι θα δυσκολευτείτε να συγκρατήσετε ένα δεδομένο, αντί να το σημειώσετε σε ένα χαρτί, πρέπει να προσπαθείτε να το απομνημονεύετε χρησιμοποιώντας διάφορα τεχνάσματα: π.χ. ο κωδικός του συναγερμού μπορεί να συσχετιστεί με ημερομηνίες (γενέθλια), λέξεις (Α όπως αγάπη). Μπορείτε επίσης να βλέπετε νοερά το σχέδιο που σχηματίζουν οι αριθμοί (αστέρι, σταυρό, κ.ά.).
Για να ξαναβρείτε το αυτοκίνητό σας που αφήσατε σε ένα γκαράζ, πρέπει να συγκρατείτε τον όροφο και το σημείο με τέτοιου είδους τεχνάσματα ή να σχηματίζετε την εικόνα του σημείου στο οποίο το αφήσατε σε σχέση με την έξοδο.

• Γίνετε προσεχτικότεροι: Πολλές φορές, τα κενά της μνήμης ευνοούνται από μια έλλειψη προσοχής. Κλασικό παράδειγμα όταν αφήνουμε μηχανικά κάπου τα κλειδιά μας και μετά ψάχνουμε να τα βρούμε. Αντίθετα, αν αφιερώνετε μερικά δευτερόλεπτα για να φωτογραφίζετε νοερά το σημείο στο οποίο τ’ αφήνετε, δε θα έχετε μετά κανένα πρόβλημα.


Πηγή: http://www.belife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.