Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

Και "χαράτσι" και αυξήσεις

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Έντονες αντιδράσεις προκαλούν στους καταναλωτές οι νέες «αυξήσεις–φωτιά» που έρχονται από το νέο έτος στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος. Σε συνδυασμό με την απόφαση του Αρείου Πάγου, η οποία επιτρέπει στη ΔΕΗ να συνεχίσει να εισπράττει το «χαράτσι», οι καταναλωτές καλούνται να αποπληρώνουν τους λογαριασμούς τους, πληρώνοντας και το ειδικό τέλος ακινήτων αλλά και την περαιτέρω αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος από την 1η Ιανουαρίου.

Σε μια αρκετά δύσκολη περίοδο για τα περισσότερα ελληνικά νοικοκυριά, με περικοπές και φορολογικές επιβαρύνσεις, η ΔΕΗ εισηγείται αυξήσεις ενώ πλέον, με την απόφαση του Αρείου Πάγου, θα μπορεί να συνεχίσει να εισπράττει το τέλος (ΕΕΤΗΔΕ) αλλά δεν θα μπορεί όμως να κόβει το ρεύμα στους καταναλωτές που δεν θα το καταβάλλουν. Αν η ΔΕΗ προχωρά στη διακοπή της ηλεκτροδότησης, τότε υποχρεούται, ως ποινική ρήτρα, να καταβάλει σε κάθε καταναλωτή για κάθε ημέρα διακοπής το ποσό των 300 ευρώ, όπως προβλέπει η απόφαση του Πρωτοδικείου της Αθήνας.

Η απόφαση του Αρείου Πάγου ισχύει τουλάχιστον μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο, οπότε και έχει προσδιοριστεί να συζητηθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο η αίτηση αναίρεσης που έχει καταθέσει το υπουργείο Οικονομικών κατά της απόφασης του Πρωτοδικείου. Στο σκεπτικό της απόφασης το Ανώτατο Δικαστήριο επικαλείται την ανάγκη να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του προϋπολογισμού καθώς όπως αναφέρει υπάρχει κίνδυνος «βλάβης» του ελληνικού δημοσίου.

Γ.Στουρνάρας: Θα σεβαστώ την απόφαση του Αρείου Πάγου

Ο υπουργός Οικονομικών σχολιάζοντας την απόφαση εξήγησε πως ούτως ή άλλως το χαράτσι θα εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ μόνο μέχρι και το επόμενο εξάμηνο, αφού από εκεί και μετά θα ενσωματωθεί στον ενιαίο φόρο για τα ακίνητα. «Είναι προφανές ότι θα σεβαστώ την απόφαση του Αρείου Πάγου. Το πρόβλημα, εξάλλου, αφορά το επόμενο εξάμηνο, διότι μετά, το ΕΕΤΗΔΕ θα ενσωματωθεί στον ενιαίο φόρο για τα ακίνητα» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Σημείωσε, μάλιστα ότι «το υπουργείο Οικονομικών έχει θέσει υπόψη του Ανωτάτου Δικαστηρίου τους επιτακτικούς λόγους δημοσίου συμφέροντος που επιβάλλουν να μην διαταραχθεί το σύστημα είσπραξης του ΕΕΤΗΔΕ μέσω της ΔΕΗ. Και για τους πολίτες, εξάλλου, είναι ευκολότερη η πληρωμή μέσω της ΔΕΗ και όχι μέσω των ΔΟΥ, γιατί υφίστανται μεγαλύτερη ταλαιπωρία».

Α.Ζερβός: Δεν έχουμε κάνει πρόταση για αυξήσεις 49%

Την ώρα που οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη ΔΕΗ έχουν αυξηθεί μέσα σε ένα χρόνο κατά 60%, ξεπερνώντας τα 1,2 δισ. ευρώ, ο πρόεδρος της ΔΕΗ επισημαίνει πως δεν υφίσταται αύξηση 49%, καθώς η ΔΕΗ δεν εισηγείται τιμολόγια, αλλά υποβάλλει τα κοστολογικά της στοιχεία στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, η οποία με τη σειρά της εισηγείται στο Υπουργείο και το Υπουργείο είναι εκείνο που αποφασίζει.




Πηγή: http://www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.