Κυριακή 28 Απριλίου 2013

Καταργείται η Επιτροπή Διοικητικής Επίλυσης Φορολογικών

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Αντικαθίσταται από την Υπηρεσία Εσωτερικής Επανεξέτασης.

Στην κατάργηση της δυσκίνητης και αποτελεσματικής Επιτροπής Διοικητικής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών προχωρεί από τα τέλη Ιουλίου η Κυβέρνηση και στην θέση της θα λειτουργήσει από την 1η Αυγούστου στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων η Υπηρεσία Εσωτερικής Επανεξέτασης.

Η προσφυγή των φορολογουμένων στην εν λόγω υπηρεσία θα είναι υποχρεωτική μέσω της υποβολής αίτησης στη φορολογική αρχή που εξέδωσε την πράξη, η οποία και έχει τη νομική μορφή της ενδικοφανούς προσφυγής.

Η κατάθεση ενδικοφανούς προσφυγής εξυπηρετεί δύο σκοπούς. Πρώτον, επιλύει όσες υποθέσεις επιδέχονται άμεσης επιλύσεως και, δεύτερον, λειτουργεί ως στάδιο προελέγχου για εκείνες τις υποθέσεις που πρόκειται να εισαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης, έτσι ώστε να έχουν ήδη αναδειχθεί τα βασικά νομικά ζητήματα και να έχουν τεθεί υπό επεξεργασία τα πραγματικά ζητήματα, που χρήζουν τεχνικών αναλύσεων και παρατηρήσεων.

Η αίτηση πρέπει να υποβάλλεται εντός 30 ημερών από την ημερομηνία κοινοποίησης της πράξης στη φορολογική αρχή, η οποία, εν συνεχεία, διαβιβάζεται μαζί με τις απόψεις της και όλα τα σχετικά έγραφα στην Υπηρεσία Εσωτερικής Επανεξέτασης. Η απόφαση της Υπηρεσίας οφείλει να εκδοθεί ή να κοινοποιηθεί στο φορολογούμενο εντός 60 ημερών, άλλως τεκμαίρεται, ότι έχει απορριφθεί. Σε κάθε περίπτωση η απόφαση πρέπει να περιέχει τουλάχιστον την οριστική φορολογική υποχρέωση του φορολογούμενου, το καταλογιζόμενο ποσό και την προθεσμία καταβολής αυτού.

Προσφυγή στα διοικητικά δικαστήρια απευθείας κατά της πράξης προσδιορισμού φόρου που εξέδωσε η Φορολογική Αρχή είναι απαράδεκτη.

Με τον τρόπο αυτό επιδιώκεται η κατά το δυνατόν αποφόρτιση των διοικητικών δικαστηρίων από υποθέσεις που μπορεί να επιλυθούν σε επίπεδο φορολογικής διοίκησης και, μάλιστα, σε σύντομες προθεσμίες.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.