Κυριακή 28 Απριλίου 2013

Ανακοίνωση του Δ.Σ. της Ε.Ν.Ι.Λ. για την καταβολή εξέταστρου 5 ευρώ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η επιτροπή αγώνα Ιεράπετρας από την Δευτέρα 1 Απριλίου 2013 πραγματοποιεί κατάληψη των ταμείων του Νοσοκομείου Ιεράπετρας με σκοπό την διαμαρτυρία για το 5ευρω που καλείται να πληρώσει κάποιος για να εξετασθεί. Αντίστοιχη κατάληψη έγινε και στο Νοσοκομείο της Σητείας. Είναι λυπηρό που ο υποδιοικητής του Νοσοκομείου Ιεράπετρας ζήτησε την συνδρομή της αστυνομίας για την απομάκρυνση των καταληψιών από τον χώρο του Νοσοκομείου στις 2-4-2013.

Σε όλα τα νοσοκομεία και κέντρα υγείας του νομού Λασιθίου ζητείται από όλους τους προσερχόμενους να πληρώσουν το παραπάνω ποσό, γεγονός που στις πλείστες των περιπτώσεων είναι παράνομο, όπως θα αποδείξουμε παρακάτω.


Η ιστορία του 5ευρου

Η ιστορία των εξέταστρων στα νοσηλευτικά ιδρύματα δεν είναι καινούρια. Το 1991, επί Υπουργού Υγείας της κας Μαριέττας Κουτσίκου, καθιερώθηκε εξέταστρο 1000 δραχμών στους προσερχόμενους στα εξωτερικά ιατρεία των Νοσοκομείων, το οποίο όμως επιβάρυνε τα ασφαλιστικά ταμεία και από το οποία εξαιρούνταν οι προσερχόμενοι ως έκτακτα περιστατικά, καθώς και οι οικονομικά αδύναμοι, οι ανασφάλιστοι και οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ.

Το 2002 καθορίστηκε εξέταστρο 3 ευρώ και στους προσερχόμενους στα Κέντρα Υγείας, το οποίο επίσης κάλυπταν τα ασφαλιστικά ταμεία των ασθενών και από το οποίο εξαιρούνταν ανασφάλιστοι, πολιτικοί πρόσφυγες και άτομα με αναπηρία.

Το 2003, οι 1000 δραχμές εξέταστρο στα νοσοκομεία έγιναν 3 ευρώ και συνέχισαν να καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Το 2010 τα 3 ευρώ έγιναν 5ευρώ, συνέχισαν όμως να καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ εξαιρούνταν από την καταβολή τους οι προσερχόμενοι στα Κέντρα Υγείας για περιοδική συνταγογράφηση καθώς και οι οικονομικά αδύνατοι και οι ανασφάλιστοι.

Το 2011, επί Υπουργίας του κ. Λοβέρδου, το κόστος των 5 ευρώ μετακυλίεται από τα ασφαλιστικά ταμεία στις τσέπες των ασθενών, εκδόθηκαν δε συνολικά 7 (!) διευκρινιστικές εγκύκλιοι σχετικές με το θέμα. Σε αυτές επισημαίνονται τα εξής:

Η καταβολή των 5 ευρώ γίνεται εφάπαξ και δεν καταβάλλεται νέο εξέταστρο αν ο ασθενής παραπεμφθεί σε ιατρό άλλης ειδικότητας εντός της ίδιας ημέρας.

Δεν καταβάλουν εξέταστρο

Οι προσερχόμενοι στα πλαίσια προληπτικού και προσυμπτωματικού ελέγχου (εμβολιασμοί, οδοντιατρικές εξετάσεις). Άρα εξαιρούνται από την καταβολή εξέταστρου και όλες οι εξετάσεις που γίνονται στα παιδιά για την εγγραφή τους στα σχολεία.

Οι χρόνιοι πάσχοντες όταν προσέρχονται για περιοδικό έλεγχο στα τμήματα των νοσοκομείων στα οποία παρακολουθούνται. Ως χρόνιοι πάσχοντες θεωρούνται οι πάσχοντες από:

Καρκίνο ή λευχαιμία, ανοσοανεπάρκεια, συγγενείς καρδιοπάθειες, βαλβιδοπάθειες, χρόνια πνευμονική καρδία, στεφανιαία νόσο, υπερλιπιδαιμίες, σακχαρώδη διαβήτη, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, άσθμα, χρόνια ηπατίτιδα, κίρρωση ήπατος, ελκώδη κολίτιδα, νόσο Crohn, οστεοπόρωση, νοσήματα συνδετικού ιστού (ρευματικά νοσήματα), επιληψία, ψυχώσεις, κατάθλιψη, χρόνια νευροεκφυλιστικά νοσήματα, παραπληγικοί, τετραπληγικοί, μεταμοσχευθέντες, νεφροπαθείς, τυφλοί, πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία, AIDS, AMEA με ποσοστό αναπηρίας > 67%.

Το στρατιωτικό προσωπικό

Οι κάτοχοι βιβλιαρίου οικονομικής αδυναμίας

Οι πολιτικοί πρόσφυγες και οι αιτούντες άσυλο

Οι προσερχόμενοι ως επείγοντα περιστατικά. Το περιστατικό χαρακτηρίζεται ως επείγον από τον ιατρό.

Το 2012 ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας επιπλήττει όσες Διοικήσεις Νοσοκομείων ζητούν εξέταστρα για επείγοντα περιστατικά!!! (Η υποκρισία στην νιοστή)

Με βάση τα παραπάνω, προτείνονται τα εξής:

Οι προσερχόμενοι στα Νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας ως έκτακτα περιστατικά να ζητούν από ιατρό τον χαρακτηρισμό τους ως επείγοντος περιστατικού, χωρίς αναφορά στο είδος του προβλήματός τους, λόγω ιατρικού απορρήτου και ακολούθως να επιδεικνύουν την παραπάνω βεβαίωση στο Γραφείο Κινήσεως. Είναι αυτονόητο ότι από την στιγμή που διακόπτουν την λειτουργία τους τα Τακτικά Ιατρεία, δηλαδή κατά την διάρκεια της εφημερίας, καθώς και τα Σαββατοκύριακα, όλα τα περιστατικά είναι έκτακτα – επείγοντα.

Οι προσερχόμενοι στα Τακτικά Ιατρεία, να ζητούν από τους θεράποντες ιατρούς τους βεβαίωση ότι πάσχουν από χρόνιο πρόβλημα για το οποίο παρακολουθούνται περιοδικά, χωρίς αναφορά στο είδος του προβλήματος λόγω ιατρικού απορρήτου, την οποία θα προσκομίζουν στο Γραφείο Κίνησης.

Συνεχίζουμε τον αγώνα μας για Δημόσια και Δωρεάν υγεία και είμαστε αντίθετοι στην επιβολή οποιοδήποτε χαρατσιού στον χώρο της Υγείας.

Στηρίζουμε όσες κινήσεις γίνονται από πολίτες και από το υγειονομικό προσωπικό των νοσοκομείων που έχουν ως σκοπό την διασφάλιση της Δημόσιας και Δωρεάν υγείας για όλους.

Για το ΔΣ της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Λασιθίου

Ο Πρόεδρος
Αντώνης Γερμανάκης



Πηγή: http://104fm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.