Κυριακή 28 Απριλίου 2013

«Βήμα-βήμα» η ενέργεια από τον άνθρωπο

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Στον Μαραθώνιο του Παρισιού, που διεξήχθη την Κυριακή 7 Απριλίου, διαπιστώθηκε πειραματικά ότι ο άνθρωπος μπορεί να παράγει ενέργεια μονάχα από το περπάτημα του.

Σε συνεργασία με τη βρετανική εταιρία ενέργειας, Pavegen Systems Ltd, οι διοργανωτές και οι χορηγοί του Μαραθωνίου του Παρισιού κάλυψαν μία περιοχή 25 μέτρων, στη συνολική διαδρομή των 42,2 χιλιομέτρων, με ελαστικά πλακάκια κατασκευασμένα από ανακυκλωμένα ελαστικά φορτηγών.

Ένας ανθρώπινος βηματισμός πάνω στα ειδικά αυτά πλακάκια παράγει έως και 8 Watt κινητικής ενέργειας, η οποία διοχετεύεται σε μπαταρίες οι οποίες εφοδίασαν οθόνες και άλλα ηλεκτρονικά χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια της διαδρομής.

Σύμφωνα με τη Pavegen Systems Ltd, τα πλακάκια αυτά αποτελούν την πρώτη μέθοδο παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας από τους ίδιους τους ανθρώπους.


Πάντως παρόμοιες διαδικασίες έχουν ήδη εφαρμοστεί σε δημόσιους χώρους με έντονη ανθρώπινη κινητικότητα, όπως σχολεία, εμπορικά κέντρα ή σταθμούς του μετρό.

Στόχος του χορηγού Schneider Electric ήταν, χάρη σε όσους έτρεξαν στο Μαραθώνιο του Παρισιού, να παραχθεί περισσότερη ενέργεια από αυτή που ξοδεύτηκε. Όσον αφορά τη Pavegen, έχει θέση ως στόχο τα πλακάκια της να ελαττώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και να αυξήσουν την ενεργειακή αποδοτικότητα στις πόλεις.

Η εταιρία όμως δεν δημοσίευσε πόση ενέργεια παρήχθη από τα πλακάκια της κατά τη διάρκεια του Μαραθωνίου, καθώς ο κόσμος που συμμετείχε ρωτήθηκε πόση ενέργεια πίστευε ο καθένας ότι παράχθηκε στο πλαίσιο διαγωνισμού.

Εάν πάντως η συνολική ενέργεια ξεπερνούσε τα 7 Kw, η Schneider υποσχέθηκε ότι θα έδινε 10.000 ευρώ επιπλέον σε φιλανθρωπικές οργανώσεις.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.