Λειτουργία του πρώτου Κέντρου Αξιολόγησης Αναπηρίας.
Λευκωσία: Νέες προοπτικές διανοίγονται για κάθε άτομο με αναπηρία, με τη λειτουργία από τον ερχόμενο μήνα, του πρώτου Κέντρου Αξιολόγησης Αναπηρίας στη Λευκωσία, είπε η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου.
Σε χαιρετισμό της στην 27η Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Μυοπαθών Κύπρου - που διάβασε η Διευθύντρια του Τμήματος Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες Χριστίνα Φλουρέντζου - η Υπουργός διευκρίνισε ότι μέσα από το νέο Σύστημα Αξιολόγησης της Αναπηρίας και της Λειτουργικότητας, θα αξιολογούνται και πιστοποιούνται, πάνω σε επιστημονική, αντικειμενική και διεθνώς αποδεχτή βάση, οι ανάγκες του ατόμου σε όλους τους τομείς της ζωής του, όπως και οι δυνατότητές του, που με την κατάλληλη στήριξη θα δώσουν την ευκαιρία για κοινωνική ενσωμάτωσή του.
Τα άτομα με αναπηρίες, σημείωσε η κ. Αιμιλιανίδου, αποτελούν προτεραιότητα του Υπουργείου μας και τα δικαιώματά τους, ακόμα και σε αυτές τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που ταλανίζουν τον τόπο μας, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή διεκδίκησής μας.
"Σας διαβεβαιώνω ότι η θέση μας, ως Υπουργείου, παραμένει δίπλα στα άτομα με αναπηρίες στον κοινό μας στόχο που αφορά την αποτελεσματική ενσωμάτωσή τους στην ευρύτερη κοινωνία, παρέχοντας τους όλα τα εφόδια για μια καλύτερη, ποιοτικά, διαβίωση", σημείωσε.
Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσω, ανέφερε, ότι με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, τον Ιούλιο του 2013, εγκρίθηκε το πρώτο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Αναπηρία, στο οποίο καθορίστηκαν τα επόμενα βήματα και οι δράσεις που η χώρα μας θα ακολουθήσει για την αποτελεσματική ενσωμάτωση των ατόμων με αναπηρίες στην κυπριακή κοινωνία.
Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης, σημείωσε, καλύπτει αρχικά την περίοδο 2013 – 2015 και περιλαμβάνει καίριες δράσεις για όλους τους τομείς της ζωής των ατόμων, όπως η ανεξάρτητη διαβίωση, η επαγγελματική αποκατάσταση, η εκπαίδευση, η προσβασιμότητα, η υγεία, η ισότητα και η καταπολέμηση των διακρίσεων.
Περαιτέρω δραστηριότητες που πραγματοποιούνται από το Υπουργείο Eργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και τα τμήματά του γενικότερα, και από το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης ειδικότερα, συνέχισε, είναι τα διάφορα σχέδια κοινωνικών παροχών, που προσφέρονται στα άτομα με μυοπάθειες.
"Ανάμεσα σε άλλα, άτομα με μυοπάθεια που αντιμετωπίζουν σοβαρό βαθμό αναπηρίας, είναι δικαιούχοι σε χρηματικά μηνιαία επιδόματα για την κάλυψη των πρόσθετων αναγκών που προκαλεί η αναπηρία για φροντίδα, διακίνηση, αποκατάσταση, σε οικονομική βοήθεια για την αγορά τεχνικών μέσων και οργάνων, σε οικονομική βοήθεια για την αγορά τροχοκαθισμάτων, σε κάρτα στάθμευσης για προνομιακή στάθμευση.
Πρόσθετα, όσα άτομα με μυοπάθεια πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια του Νόμου περί δημοσίων βοηθημάτων δικαιούνται δημόσιο βοήθημα για κάλυψη των αναγκών αναπηρίας τους", πρόσθεσε.
Είπε πως στον τομέα της επαγγελματικής αποκατάστασης των ατόμων με αναπηρίες, διάφορες υπηρεσίες του Υπουργείου προσφέρουν στήριξη και ενίσχυση - Το Τμήμα Εργασίας διαθέτει εξειδικευμένους Συμβούλους Απασχόλησης στα τοπικά γραφεία εργασίας. Η Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού δίνει προτεραιότητα στα άτομα με αναπηρίες στα διάφορα σχέδια απασχόλησης ανέργων. Το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες λειτουργεί το Σχέδιο Επιχορήγησης Μικρών Μονάδων Αυτοεργοδότησης και το Σχέδιο Απασχόλησης με Στήριξη, το Νόμο περί Πρόσληψης Ατόμων με Αναπηρίες στον Ευρύτερο Δημόσιο Τομέα.
Πηγή: http://www.philenews.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.