Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013

Δέκα ΜΚΟ πήραν το βραβείο της ανθρωπιάς

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.
Ξεχώρισαν δέκα Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που με όραμα παρέχουν κοινωνική και πολιτιστική βοήθεια.
Δρουν αθόρυβα, με μοναδικό στόχο να βοηθήσουν τους συνανθρώπους τους. Οταν ξεκίνησαν να υλοποιούν τις εθελοντικές τους ιδέες ήταν λίγοι. Σήμερα υιοθετούν το όραμά τους όλο και περισσότεροι, δηλώνοντας έτσι ότι ο εθελοντισμός στη χώρα μας δεν είναι απλώς μια ιδέα αλλά πράξη ουσίας. Δέκα Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις κέρδισαν εφέτος το βραβείο των Νησίδων Ποιότητας, ένα βραβείο που δίνει κάθε δύο χρόνια η Κίνηση Πολιτών για μια Ανοιχτή Κοινωνία και το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού. Σημειώνεται ότι οι Νησίδες Ποιότητας διοργανώνονται ανελλιπώς από το 2001 και έχουν καθιερωθεί πλέον ως θεσμός στην ελληνική κοινωνία. Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, η Ενωση Πολιτών Πλατείας Καλλιγά, η Κοινωνική και Εκπαιδευτική Δράση, η Κοινωνία Ισων Ευκαιριών, η Ελληνική Εταιρεία Καλλιτεχνικών Προγραμμάτων Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες / Very Special Arts Hellas, η ΜΚΟ Διογένης, ο Δεσμός, η Πακιστανοελληνική Πολιτισμική Εταιρεία, η Επιστήμη για Σένα και η Εναλλακτική Κοινότητα Πελίτι είναι οι 10 εθελοντικές οργανώσεις οι οποίες χθες το απόγευμα βραβεύθηκαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια σε επίσημη τελετή.
«Οι Νησίδες Ποιότητας έχουν αποδείξει ότι είναι πολλές οι ανώνυμες ομάδες που στο μικρό χωριό ή σε μια μικρή γειτονιά κοιτάζουν να παρέχουν βοήθεια κοινωνική και πολιτιστική», τόνισε ο πρόεδρος της Ελλανόδικης Επιτροπής που επέλεξε τις οργανώσεις Κώστας Ζέπος.

Για μια καλύτερη ζωή
Αυτή την περίοδο δουλεύουν μία εφαρμογή για κινητά και ταμπλέτες που θα εξυπηρετεί στην καθημερινότητά τους τα άτομα με σοβαρά προβλήματα όρασης, ενώ έχουν ήδη ολοκληρώσει δύο έργα. Είναι τα μέλη της ομάδας Scify (Επιστήμη για Σένα), μιας νέας μη κερδοσκοπικής εταιρείας με βασικό σκοπό την ανάπτυξη ολοκληρωμένων εφαρμογών πληροφορικής και τεχνητής νοημοσύνης, που τις διαθέτει, όμως, δωρεάν σε όλους. «Μας αρέσει να ψάχνουμε, να ανακαλύπτουμε, να μοιράζουμε τη γνώση. Φροντίζουμε οι εφαρμογές μας να ανταποκρίνονται σε πραγματικές ανάγκες, να είναι κοινωνικά ωφέλιμες, φιλικές, χρήσιμες και πραγματικά χρησιμοποιούμενες», δηλώνει ο διαχειριστής του Scify Βασίλης Σαλαπάτας. Την προσπάθεια αυτή ξεκίνησαν οκτώ άτομα και σήμερα το Scify έχει 13 ενεργά μέλη και περίπου 35 εθελοντές.

Πολίτες της Πλατείας Καλλιγά
Πριν από τρία χρόνια, σε μια γειτονιά της 6ης Δημοτικής Κοινότητας, μία ομάδα κατοίκων της περιοχής από τον έντονο προβληματισμό μπροστά στη σταδιακή υποβάθμιση τόσο της καθημερινότητας όσο και της όψης της γειτονιάς τους αποφάσισε να δράσει. «Αγνοήσαμε τις όποιες κομματικές επιρροές και εργαζόμαστε από τότε εθελοντικά για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, στην περιοχή που εκτείνεται από την Αγίου Μελετίου έως την Πλατεία Κολιάτσου και από τη Δροσοπούλου έως την Αχαρνών», λένε ο κ. Κυριαζής και η κυρία Τσέλιου, μέλη της ομάδας. Ελληνες και αλλοδαποί κάθε ηλικίας προσπαθούν μέσα από συνεχείς δράσεις να αντιμετωπίσουν την εγκληματικότητα, την παράνομη δραστηριότητα, την υποβάθμιση του περιβάλλοντος και να αναχαιτίσουν την γκετοποίηση της περιοχής.

Το δικαίωµα παιδιών για µάθηση
Το 1990 έβλεπαν πολλά παιδιά στους δρόμους που δεν είχαν πάει ποτέ τους σχολείο. Ετσι, μία ομάδα ανθρώπων ίδρυσε την Κοινωνική και Εκπαιδευτική Δράση με το Κέντρο Συμπαράστασης Παιδιών και Οικογενειών, που βοηθά παιδιά - στην πλειονότητά τους Τσιγγανόπουλα - να πάνε σχολείο. «Στην αρχή οι αντιδράσεις από τα σχολεία ή τους δασκάλους δεν ήταν πολύ θετικές. Τώρα πια, όμως, όλοι στηρίζουν αυτή τη δράση», εξηγεί η πρόεδρος Μυρτώ Λαιμού. Μέχρι σήμερα το Κέντρο έχει εγγράψει 153 παιδιά σε 13 σχολεία των περιοχών Κολωνού, Μεταξουργείου και Βοτανικού, ενώ φιλοξενεί περίπου 60 παιδιά για σχολική προετοιμασία. Μάλιστα έχει περιθάλψει 746 άτομα με το Πρόγραμμα Προαγωγής Υγείας, επιδοτούμενο από το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Πάντρεμα πλεονάσματος και ανάγκης
Πριν από δύο χρόνια πέντε φίλες αποφάσισαν να συμβάλουν στην καταπολέμηση της κρίσης. «Σκεφτήκαμε ότι υπάρχουν αντικείμενα και προϊόντα που περισσεύουν, ρούχα που δεν φοράμε, συσκευές και βιβλία που δεν χρησιμοποιούμε, ελαττωματικό εμπόρευμα που είναι έτοιμο να πεταχτεί. Ετσι, φτιάξαμε τον Δεσμό», λέει η πρόεδρος Νίκη Κεραμέως.
Τα μέλη του Δεσμού επικοινωνούν καθημερινά με ιδρύματα κοινωνικής πρόνοιας καταγράφοντας τις ανάγκες τους ενώ παράλληλα προσπαθούν να βρουν πλεονάζοντα προϊόντα από ιδιώτες ή εταιρείες. Μάλιστα, από τον Ιανουάριο του 2012 μέχρι σήμερα έχουν δημιουργήσει ένα πανελλήνιο δίκτυο και έχουν συνεργαστεί με περισσότερους από 250 οργανισμούς και ιδρύματα, με περισσότερες από 100 εταιρείες και έχουν ωφελήσει πάνω από 100.000 συνανθρώπους μας.

Καλλιτεχνικά προγράµµατα για άτοµα µε αναπηρία
Πριν από περίπου 25 χρόνια μία μικρή ομάδα εθελοντών έβαλε τα θεμέλια για την ίδρυση μιας οργάνωσης που αποκλειστικό στόχο θα είχε να υπερασπιστεί το δικαίωμα των ατόμων με αναπηρία στην καλλιτεχνική έκφραση και στα πολιτιστικά δρώμενα της χώρας. Ετσι γεννήθηκε η οργάνωση Very Special Arts Hellas, που αποτελεί παράρτημα διεθνούς οργάνωσης.


Σήμερα λειτουργούν στους χώρους της εβδομαδιαία εργαστήρια θεάτρου, μουσικής, χορού και εικαστικών, με τη συμμετοχή εθελοντών με και χωρίς αναπηρία. Οπως επισημαίνει η πρόεδρος Δέσποινα Ασλανίδου, η τέχνη σπάει φραγμούς και ενώνει ανθρώπους. Μέχρι τώρα λειτουργούν και τέσσερις καλλιτεχνικές ομάδες - μουσικοθεατρική ομάδα, ομάδα εικαστικών, ομάδα κινητικού αυτοσχεδιασμού και ομάδα θεατρικού παιχνιδιού για παιδιά ΑμεΑ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.