Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013

«Αντί για μισθό… παίρνουν μπύρες»

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Πρωτοποριακό πρόγραμμα για αλκοολικούς στο Άμστερνταμ.

Μετά από μία δεκαετία ανεργία, λόγω ενός τραύματος στην πλάτη και χρόνιου αλκοολισμού, ο Fred Schiphorst βρήκε πέρυσι δουλειά και είναι αποφασισμένος να τη διατηρήσει.

Κάθε μέρα λοιπόν, πλένεται, ντύνεται και στις 9 το πρωί πηγαίνει στη δουλειά του. Ως προκαταβολή το πρωί παίρνει δύο κουτάκια μπύρα το πρωί, άλλα δύο το μεσημέρι και αν όλα πάνε καλά άλλα δύο το βράδυ. Ο μισθός του κατά βάση πληρώνεται σε μπύρα.

«Δεν είμαι περήφανος που είμαι αλκοολικός, αλλά είμαι περήφανος που έχω και πάλι δουλειά», δηλώνει ο Fred Schiphorst όπως μεταδίδει το CNBC.

Είναι ένας από τους ανθρώπους που επωφελούνται από ένα κυβερνητικό πρόγραμμα στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας που στοχεύει στο να βγάλει τους αλκοολικούς από το δρόμο και να τους εντάξει στην παραγωγική διαδικασία.

Εκτός από τη μπύρα, η εταιρεία πληρώνει τους εργαζόμενους – στον τομέα της καθαριότητας – με 10 ευρώ την ημέρα.

Το πρόγραμμα στο οποίο ανήκει και ο Fred Schiphorst ξεκίνησε πέρυσι από την οργάνωση Rainbow Foundation, η οποία χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση και βοηθά άστεγους, ναρκομανείς και αλκοολικούς να σταθούν ξανά στα πόδια τους. Είναι τόσο δημοφιλές που υπάρχει τεράστια λίστα αναμονής από αλκοολικούς πρόθυμους να δουλεύουν και να πληρώνονται με μπύρες.

Μία από τις πιο ένθερμες υποστηρίκτριες του προγράμματος είναι η δήμαρχος του Ανατολικού Άμστερνταμ, η Fatima Elatik, η οποία είναι Μουσουλμάνα, κυκλοφορεί μάλιστα με μαντήλα και φυσικά η ίδια είναι κατά του αλκοόλ.

Όμως πιστεύει ότι οι αλκοολικοί δεν πρέπει να εξοστρακίζονται. Αντιθέτως, πρέπει να μπουν στην παραγωγική διαδικασία και όταν πληρώνονται με μπύρες μένουν μακριά από τα βαριά αλκοολούχα ποτά.

Από την άλλη, οι συντηρητικοί του δημοτικού συμβουλίου του Άμστερνταμ θεωρούν το πρόγραμμα ως σπατάλη του δημόσιου χρήματος.

Η βασική ιδέα πίσω από το πρόγραμμα, που αρχικά είχε ξεκινήσει από τον Καναδά, είναι όπως με τους ηρωινομανείς και τη μεθαδόνη ώστε να μένουν μακριά από τα βαριά ναρκωτικά.

Ο Ramon Smits που ανήκει στην ομάδα καθαριότητα του κ. Schiphorst λέει ότι κάποτε έπινε πάνω από ένα μπουκάλι ουίσκι ή ρούμι την ημέρα. Τώρα καταναλώνει πέντε κουτάκια μπύρα στη δουλειά και άλλα πέντε στον ελεύθερο χρόνο του. Όπως δηλώνει, το πρόγραμμα δεν τον έκανε μόνο να μειώσει σημαντικά το αλκοόλ, αλλά και να αυξήσει την αυτοεκτίμησή του.

Ο κ. Schiphorst λέει ότι άρχισε να πίνει στα μέσα της δεκαετίας του ’70 αφού βρήκε νεκρή στο σπίτι τη γυναίκα του, που ήταν έγκυος σε δίδυμα, από υπερβολική δόση ναρκωτικών. Έκτοτε μπαινοβγαίνει σε κλινικές και όπως λέει, «κάθε μέρα είναι ένας αγώνας».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.