Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

Προαναγγελία αύξησης των ασφαλίστρων μέχρι και 60%

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Προβλήματα βιωσιμότητας επικαλούνται οι Ασφαλιστικές.

Αυξήσεις στα ασφάλιστρα των αυτοκινήτων μέχρι και 60%, θα φέρουν τα προβλήματα ρευστότητας του Επικουρικού Κεφαλαίου Αυτοκινήτων. «Είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος το Επικουρικό Κεφάλαιο να οδηγηθεί σε στάση πληρωμών και διακοπή της λειτουργίας του», ανέφεραν σήμερα σε συνέντευξη Τύπου οι εκπρόσωποι της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος.

Το Επικουρικό, είναι το κεφάλαιο που χρηματοδοτείται από τις ασφαλιστικές εταιρείες, με εισφορά 5% των καθαρών ασφαλίστρων, και η εισφορά αυτή βαρύνει 70% τις εταιρείες και 30% τους ασφαλισμένους. Σκοπός του, είναι να παράσχει χρηματοδότηση σε ασφαλιστικές εταιρείες που πτωχεύουν. «Μετά την απόσυρση των ρυθμίσεων που αφορούν τα ενισχυμένα μέτρα εποπτείας και εξυγίανσης των πιστωτικών ιδρυμάτων, το Επικουρικό, σύντομα θα είναι αδύνατον να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του», δήλωσαν οι εκπρόσωποι των Ασφαλιστικών Εταιρειών.

Αναλυτικότερα, οι υποχρεώσεις του Επικουρικού Κεφαλαίου ξεπερνούν τα 700 εκατ. ευρώ και δεν είναι δυνατόν να εξυπηρετηθούν από τα ετήσια έσοδά του που ανέρχονται σε περίπου 72 εκατ. ευρώ ετησίως.

Βασικότερος παράγοντας που οδήγησε το Επικουρικό σε αυτή τη μη βιώσιμη οικονομική κατάσταση, φαίνεται να είναι η συνεχής και ανεξέλεγκτη αύξηση του κόστους των καταβαλλόμενων αποζημιώσεων για την ικανοποίηση της ηθικής βλάβης και της ψυχικής οδύνης. Ενδεικτικά, από το 2005 μέχρι το 2009, οι αποζημιώσεις για την ικανοποίηση της ηθικής βλάβης και της ψυχικής οδύνης έχουν αυξηθεί έως και 400%.

Παράλληλα, στην κακή κατάσταση του Επικουρικού συνέβαλε και η αύξηση των περιπτώσεων που εμπλέκεται και καταβάλλει αποζημιώσεις το Επικουρικό, τα τελευταία χρόνια, κυρίως λόγω της αύξησης των χρεοκοπιών των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και της αύξησης του αριθμού των ανασφάλιστων οχημάτων.

Για τους λόγους αυτούς, η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος ζητεί η πολιτεία να προχωρήσει σε μερικό περιορισμό των παροχών του Επικουρικού Κεφαλαίου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.