Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

Τρεις αλλαγές στις συντάξεις των διαζευγμένων

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.
Οι προϋποθέσεις που ισχύουν σε όλα τα ταμεία μετά τη δημοσίευση του νέου νόμου.



Με νέες προϋποθέσεις θα χορηγούν τα ταμεία στους διαζευγμένους και στις διαζευγμένες συντάξεις σε περίπτωση θανάτου του /της πρώην συζύγου από τις 22 Αυγούστου και μετά (ημερομηνία δημοσίευσης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως του νέου νόμου). Σύμφωνα με το ν. 4002 δικαιούνται σύνταξη λόγω θανάτου του/ της πρώην συζύγου από το Δημόσιο, τους φορείς κύριας και επικουρικής ασφάλισης αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και το ΝΑΤ εφόσον συμπληρώνουν το 65ο έτος ή έχουν αναπηρία πάνω από 67% και πληρούν αθροιστικά τις εξής νέες προϋποθέσεις:

1. Να έχουν 10 έτη εγγάμου βίου μέχρι τη λύση του γάμου με αμετάκλητη δικαστική απόφαση (έως τώρα χρειάζονταν 15 έτη).

2. Το συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα να μην υπερβαίνει το διπλάσιο του ποσού των εκάστοτε καταβαλλόμενων από τον ΟΓΑ ετήσιων συντάξεων στους ανασφάλιστους υπερήλικες, δηλαδή περί τα 8.640 ευρώ το χρόνο (έως τώρα το όριο εισοδήματος ήταν οι ετήσιες συντάξεις του ΟΓΑ).

Τα ποσά
Αλλαγές υπάρχουν και στα ποσά που θα καταβάλλονται.

  • Το ποσό κύριας και επικουρικής σύνταξης για το διαζευγμένο/τη διαζευγμένη, σε περίπτωση θανάτου του/της πρώην συζύγου, επιμερίζεται κατά 75% στο χήρο ή χήρα (αντί 70%) και 25% στο/στη διαζευγμένο/ή (αντί 30% που ίσχυε) εφόσον ο γάμος είχε διαρκέσει 10 χρόνια έως τη λύση του.

Για κάθε έτος εγγάμου βίου πέραν του 10ου και μέχρι το 35ο έτος διάρκειας του γάμου, το ποσοστό σύνταξης που δικαιούται ο χήρος ή η χήρα μειώνεται κατά 1% στο χήρο ή χήρα και αυξάνεται αντίστοιχα κατά 1% στο / στη διαζευγμένο/η.

Το ποσοστό

Για έγγαμο βίο πλέον των 35 ετών, το ποσό σύνταξης επιμερίζεται κατά 50% στο χήρο ή χήρα και 50% στο/στη διαζευγμένο/ η (έως τώρα για έγγαμο βίο άνω των 25 ετών ήταν 60% στο χήρο ή χήρα και 40% στο διαζευγμένο ή διαζευγμένη).
  • Εάν ο θανών ή η θανούσα δεν καταλείπει χήρα ή χήρο σύζυγο, ο διαζευγμένος ή η διαζευγμένη δικαιούται το ίδιο, σύμφωνα με τα παραπάνω, κατά περίπτωση, ποσοστό της σύνταξης που θα δικαιούνταν ο χήρος ή η χήρα σύζυγος.
  • Σε περίπτωση περισσοτέρων του ενός δικαιούχων διαζευγμένων το αναλογούν για το/ τη διαζευγμένο /η κατά τα ως άνω ποσοστά ποσό σύνταξης κύριας και επικουρικής επιμερίζεται εξίσου μεταξύ αυτών».

Πηγή: Εφημερίδα "Έθνος"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.