Σάββατο 27 Ιουλίου 2013

Η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Νέα έρευνα ανατρέπει τα δεδομένα.

Μέχρι σήμερα οι παχουλοί θεωρούσαν ότι είχαν ένα πλεονέκτημα έναντι των αδύνατων: το πάχος τους παρείχε προστασία από την οστεοπόρωση. Νέα έρευνα καταρρίπτει αυτή την ευρέως διαδεδομένη άποψη.

«Διαπιστώσαμε ότι αυτό δεν ισχύει» επισημαίνει η ακτινολόγος Dr Mirriam Bredella αναπληρώτρια καθηγήτρια ακτινολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και επικεφαλής ερευνήτρια της μελέτης που κατέληξε στο ενδιαφέρον συμπέρασμα ότι η παχυσαρκία δεν προφυλάσσει από την οστεοπόρωση.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι παχύσαρκοι με υψηλά επίπεδα λίπους στο ήπαρ, το μυϊκό ιστό και το αίμα είχαν επίσης υψηλότερα επίπεδα λίπους στο μυελό των οστών γεγονός που συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο οστεοπόρωσης.

Προηγούμενες έρευνες έχουν εστιάσει στο συσχετισμό μεταξύ σπλαχνικού λίπους και οστικής πυκνότητας. Η συγκεκριμένη έρευνα ωστόσο που διενεργήθηκε σε 106 παχύσαρκους άνδρες και γυναίκες 19-45 ετών εστίασε στο λίπος του μυελού των οστών.

Οι ειδικοί χρησιμοποιώντας απεικονιστικές τεχνικές χωρίς ακτινοβολία για την ακριβή μέτρηση του λίπους των συμμετεχόντων, διαπίστωσαν ότι εκείνοι με το περισσότερο λίπος στο μυϊκό ιστό και το ήπαρ, ανεξάρτητα από το Δείκτη Μάζας Σώματος, την ηλικία και το επίπεδο φυσικής δραστηριότητας, είχαν και τα υψηλότερα επίπεδα λίπους στο μυελό των οστών.

Παρατήρησαν επίσης ότι όσο υψηλότερες ήταν οι τιμές της καλής χοληστερίνης HDL τόσο χαμηλότερες εκείνες του λίπους στο μυελό των οστών, ενώ με τα τριγλυκερίδια ίσχυε το αντίστροφο. Οι υψηλές τιμές τριγλυκεριδίων συσχετίζονταν με υψηλές τιμές λίπους στο μυελό των οστών.

«Το λίπος στο μυελό των οστών αποδυναμώνει τα οστά» επισημαίνει η Dr Bredella. «Εάν η σπονδυλική σου στήλη είναι γεμάτη λίπος δεν θα είναι και τόσο δυνατή». Η ειδικός υποστηρίζει ότι τα υψηλά επίπεδα λίπους στο μυελό των οστών αυξάνουν τον κίνδυνο καταγμάτων. Η έρευνα δημοσιεύθηκε online στο ιατρικό περιοδικό Radiology.


Πηγή: http://www.vita.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.