Σάββατο 23 Μαρτίου 2013

Έρευνες ρίχνουν φως στη γέννηση παιδιών με αυτισμό

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Μεγαλύτερες πιθανότητες έχουν οι κακοποιημένες μητέρες και οι ηλικιωμένοι πατεράδες.

«Φως» στα αίτια εμφάνισης του αυτισμού ρίχνουν νέες επιστημονικές έρευνες. Σύμφωνα με αυτές, οι πιθανότητες απόκτησης αυτιστικού παιδιού είναι περισσότερες σε γυναίκες που έχουν κακοποιηθεί, αλλά και σε περίπτωση που η τεκνοποίηση γίνει σε μεγάλη ηλικία του πατέρα. Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια σημαντική αύξηση των πιθανοτήτων διάγνωσης.

Η πρώτη μελέτη πραγματοποιήθηκε από βρετανούς, σουηδούς και αυστραλούς επιστήμονες και το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν ήταν πως όσοι γίνουν πατέρες σε μεγάλες ηλικίες έχουν περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσουν εγγόνια με αυτισμό.

Η έρευνα βασίστηκε σε ένα δείγμα από 6.000 αυτιστικούς ανθρώπους και πάνω από 30.000 χωρίς την πάθηση. Το συμπέρασμα ήταν πως οι άνδρες που αποκτούσαν κόρη σε ηλικία άνω των 50 ετών, ήταν 1,79 φορές πιθανότερο στο μέλλον να έχουν εγγόνι με αυτισμό, σε σχέση με τους άνδρες που γίνονταν πατέρες σε ηλικία 20-24 ετών. Όσοι αποκτούσαν αγόρι σε ηλικία άνω των 50 ετών, ήταν 1,67 φορές πιο πιθανό να αποκτήσουν αυτιστικό εγγόνι.

Οι αιτίες πίσω από την παρατήρηση αυτή, δεν είναι σαφείς. Ωστόσο, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι πατέρες μεγάλης ηλικίας μεταβιβάζουν «σιωπηλές μεταλλάξεις» στις επόμενες γενιές απογόνων.

Πάντως, σύμφωνα με τους ερευνητές, οι πιο μεγάλης ηλικίας άνδρες δεν θα έπρεπε να αποθαρρυνθούν από το να γίνουν πατέρες, καθώς ναι μεν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για αυτισμό στους απογόνους τους, όμως ο κίνδυνος αυτός τελικά είναι μικρός.

«Τα πάντα είναι θέμα επιλογών. Αν κανείς επιλέξει να γίνει πατέρας σε προχωρημένη ηλικία, μπορεί να υπάρξουν συνέπειες. Είναι κάτι που θα πρέπει να το λάβει υπόψη του», σημείωσε ο ερευνητής Άβι Ράιχενμπεργκ. Πρόσθεσε πάντως ότι τα περισσότερα παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας πατέρων και παππούδων δεν αναπτύσσουν πρόβλημα αυτισμού.

Η δεύτερη έρευνα, κατέληξε για πρώτη φορά στο συμπέρασμα ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στην κακοποίηση μιας μητέρας όταν ήταν παιδί και στη γέννηση αργότερα ενός αυτιστικού παιδιού από την ίδια.

Οι γυναίκες που πέφτουν θύματα κακοποίησης, είναι πιθανότερο να καπνίζουν, να κάνουν πιο ανθυγιεινή ζωή, να έχουν διαβήτη και να γεννούν πρόωρα μωρά, όλοι παράγοντες που επιδρούν αρνητικά στην ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού τους και, κατά συνέπεια, αυξάνουν τον κίνδυνο αυτισμού.

Η έρευνα, μεταξύ 55.000 γυναικών, έδειξε ότι όσο μεγαλύτερος ήταν ο βαθμός παιδικής κακοποίησης της μελλοντικής μητέρας (σεξουαλική κακοποίηση, σωματική ή συναισθηματική - λεκτική βία κ.α.), τόσο αύξανε ο κίνδυνος αυτισμού για το παιδί της. Το 2% των γυναικών με τη χειρότερη κακοποίηση είχε 3,5 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα γέννησης αυτιστικού παιδιού. Παρόλα αυτά, ακόμα και σε αυτή την ομάδα υψηλού κινδύνου, μόνο μία στις 50 γυναίκες γεννά παιδί με αυτισμό, γεγονός που δείχνει τη σπανιότητα της πάθησης.

Τέλος, μια τρίτη έρευνα, από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών στις ΗΠΑ, δείχνει ότι η πιθανότητα ένα παιδί σχολικής ηλικίας (έξι έως 17 ετών) να διαγνωστεί με αυτισμό ή το συγγενές σύνδρομο Άσπεργκερ, αυξήθηκε κατά 72% μεταξύ 2007 - 2012 (από ένα στα 86 παιδιά, σε ένα στα 50).

Η αύξηση προέρχεται κυρίως από την ολοένα καλύτερη διάγνωση περιστατικών που είχαν ως τώρα περάσει απαρατήρητα. Τα περιστατικά αυτισμού είναι πολύ περισσότερα στα αγόρια (ένα στα 31) από ό,τι στα κορίτσια (ένα στα 143).



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.