Παρασκευή 22 Απριλίου 2011

Ανοίγουν οι κρουνοί των επιδοτήσεων

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Ξεκίνησε η υποβολή των επενδυτικών σχεδίων

Έτοιμα να δεχθούν τα επενδυτικά σχέδια των υποψήφιων επενδυτών που επιθυμούν να υπαχθούν στον νέο αναπτυξιακό νόμο είναι από σήμερα τα 17 Γραφεία Ενημέρωσης Επενδυτών που έχουν δημιουργηθεί σε όλη την Ελλάδα.

Η πρώτη φάση εφαρμογής του νέου αναπτυξιακού νόμου αφορά τα λεγόμενα γενικά καθεστώτα, δηλαδή τα επενδυτικά σχέδια που υπάγονται στο καθεστώς της Γενικής Επιχειρηματικότητας και αφορούν κάθε επιχειρηματία, στο καθεστώς της Περιφερειακής Συνοχής και αφορούν επενδύσεις που καλύπτουν τοπικές ανάγκες ή αξιοποιούν τοπικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα και στο καθεστώς της Τεχνολογικής Ανάπτυξης που αφορά επενδύσεις που εστιάζουν στην καινοτομία και στον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό. Τα επενδυτικά σχέδια της πρώτης προκήρυξης για τα παραπάνω καθεστώτα θα πρέπει να υποβληθούν έως τις 31 Μαΐου 2011.

Τα βήματα για την υποβολή των αιτήσεων υπαγωγής στον νέο επενδυτικό νόμο είναι τα ακόλουθα:

1. Εγγραφή του υποψήφιου επενδυτή, προκειμένου να λάβει προσωπικό κωδικό, στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) μέσω μιας από τις ακόλουθες ιστοσελίδες: www. mindev. gov. gr, www. investingreece. gov. gr ή www. ependyseis. gr. Στις ίδιες ιστοσελίδες υπάρχουν χρήσιμες πληροφορίες για το είδος των επενδύσεων, τα δικαιολογητικά, καθώς και την τοποθεσία των Γραφείων Ενημέρωσης Επενδυτών.

2. Έκδοση και υποβολή ηλεκτρονικά των απαιτούμενων δικαιολογητικών. Τα βασικά δικαιολογητικά (κατά περίπτωση μπορεί να ζητηθούν κι άλλα) για τα Γενικά Επενδυτικά Σχέδια και τα Μεγάλα Επενδυτικά Σχέδια είναι τα ακόλουθα: α) αίτηση υπαγωγής και ειδικό ερωτηματολόγιο, β) υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/86, γ) οικονομοτεχνική μελέτη, δ) στοιχεία τεκμηρίωσης του κόστους, ε) στοιχεία τεκμηρίωσης της βαθμολογίας, στ) δήλωση που αφορά το μέγεθος της επιχείρησης, ζ) αποδεικτικό ΔΟΥ για την καταβολή του παράβολου και η) στοιχεία τεκμηρίωσης της δυνατότητας κάλυψης από τον φορέα του επενδυτικού σχεδίου της ιδίας συμμετοχής και των πέραν αυτής ιδίων κεφαλαίων στο κόστος της επένδυσης. Οι φόρμες συμπλήρωσης για τα δικαιολογητικά (α) έως (στ) βρίσκονται στο ΠΣΚΕ.

Το ύψος του παράβολου καθορίζεται ως εξής: i) Για τα επενδυτικά σχέδια της νεανικής επιχειρηματικότητας 0,5‰ του συνολικού κόστους του επενδυτικού σχεδίου και με ανώτατο ύψος τα 10.000 ευρώ. ii) Για τις λοιπές κατηγορίες 1‰ του συνολικού κόστους και έως 30.000 ευρώ. Ειδικά για τα επενδυτικά σχέδια των νέων επιχειρήσεων, 0,8‰ του συνολικού κόστους και έως 20.000 ευρώ.

3. Υποβολή από τον νόμιμο εκπρόσωπο της επιχείρησης σε έντυπη μορφή του επενδυτικού φακέλου στα Γραφεία Ενημέρωσης Επενδυτών τις εργάσιμες ημέρες, από τις 9 π. μ. - 3 μ. μ. Στην Αττική θα λειτουργούν δύο γραφεία, στην οδό Κοραή 4 και στην οδό Κατεχάκη 56.

4. Έλεγχος από το Γραφείο της πληρότητας του φακέλου. Αν είναι πλήρης, εκδίδεται απόδειξη. Αλλιώς τα στοιχεία που λείπουν, πρέπει να προσκομισθούν εντός 10 ημερών. Ο φάκελος αξιολογείται εντός 40 ημερών.

Στο Διαδίκτυο αναρτάται προσωρινός πίνακας κατάταξης των επενδυτικών σχεδίων με τη βαθμολογία τους. Ο επενδυτής έχει δικαίωμα ένστασης εντός 10 ημερών. Η εξέταση των ενστάσεων ολοκληρώνεται εντός 15 ημερών και στη συνέχεια αναρτάται ο οριστικός πίνακας αποτελεσμάτων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.