Παρασκευή, 21 Ιανουαρίου 2011

Δέκα μεταμοσχεύσεις μέσα σε 20 ημέρες

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ελπιδοφόρα ξεκίνησε η νέα χρονιά για τη Χειρουργική Κλινική Μεταμοσχεύσεων του Α.Π.Θ. (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης), αφού από την αρχή του έτους έχουν πραγματοποιηθεί 3 μεταμοσχεύσεις ήπατος, 5 νεφρού και μία ταυτόχρονη μεταμόσχευση νεφρού και παγκρέατος.

Μάλιστα, σήμερα το πρωί ολοκληρώθηκε μία μεταμόσχευση ήπατος σε έναν 34χρονο, που έπασχε από οξεία ηπατική ανεπάρκεια, ενώ σε εξέλιξη βρισκόταν μέχρι το μεσημέρι επέμβαση για τη μεταμόσχευση νεφρού σε έναν 54χρονο που πάσχει από νεφρική ανεπάρκεια. Δότης ήταν επίσης ένας 54χρονος που κατέληξε χθες από εγκεφαλική αιμορραγία στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο 424.

Ο κ. Τακούδας επισήμανε ακόμη ότι η Χειρουργική Κλινική Μεταμοσχεύσεων του Α.Π.Θ., που λειτουργεί στο Ιπποκράτειο από το 1987 είναι η μοναδική σε όλη την Ελλάδα όπου γίνονται μεταμοσχεύσεις ήπατος και παγκρέατος. Παράλληλα, ανέφερε ότι κάθε χρόνο 80 ασθενείς πηγαίνουν στο εξωτερικό για μεταμοσχεύσεις σε ιδιωτικά κέντρα, όπου κάθε μεταμόσχευση κοστίζει 300.000 ευρώ, ενώ άλλοι 80 απευθύνονται σε νοσοκομεία του εξωτερικού για τη μετεγχειρητική τους παρακολούθηση.

Ο διοικητής του Ιπποκρατείου, Γιώργος Χριστιανόπουλος, ανέφερε ότι η Χειρουργική Κλινική Μεταμοσχεύσεων ξεκίνησε με 9 κλίνες και σήμερα διαθέτει 21, ενώ χαρακτήρισε αξιέπαινη την προσπάθεια που γίνεται και τόνισε ότι θα πρέπει αυτό να το καταλάβει η κοινωνία, ενώ η Πολιτεία θα πρέπει να επιλύσει όσα προβλήματα υπάρχουν.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Θεσσαλονίκης, Χρήστος Καραγκιόζης, τόνισε ότι σήμερα στην Ελλάδα 3.000 άτομα χρήζουν μεταμόσχευσης.

«Δυστυχώς, όλες οι άλλες μέθοδοι υποκατάστασης της νεφρικής, της ηπατικής και της καρδιακής λειτουργίας δεν μπορούν να δώσουν προσδόκιμο ζωής πάνω από μερικά χρόνια. Μόνο η μεταμόσχευση αυτών των συμπαγών οργάνων μπορεί πρακτικά να δώσει ένα προσδόκιμο ζωής αρκετά υψηλό και ένα επίπεδο διαβίωσης ικανό να μη περιθωριοποιήσει τον πάσχοντα» πρόσθεσε ο κ. Καραγκιόζης.

Ενώ ανέφερε ότι τα δύο προηγούμενα χρόνια δεν ήταν αισιόδοξα όσον αφορά στις μεταμοσχεύσεις, αλλά τόνισε ότι το μόνο αισιόδοξο είναι ότι προωθείται η αλλαγή του νομικού πλαισίου για τις μεταμοσχεύσεις, που θα επιτρέπει να γίνονται δωρεές οργάνων όχι μόνο από συγγενείς 1ου βαθμού αλλά και από συγγενείς εξ αίματος και εξ αγχιστείας μέχρι 4ου βαθμού.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.