«Αποποιούνται όλοι τις ευθύνες» λέει ένας εκ των κληρονόμων.
Νέα τροπή παίρνει η υπόθεση του σπιτιού του Μενέλαου Λουντέμη, στον Εξαπλάτανο Αλμωπίας, που κατεδαφίστηκε την περασμένη εβδομάδα από τους κληρονόμους, καθώς είχε κριθεί κατεδαφιστέο από τις υπηρεσίες του δήμου.
Ο δήμος Αλμωπίας εκτιμά ότι επειδή πρόκειται για διατηρητέο, οι κληρονόμοι θα πρέπει να οικοδομήσουν ξανά το κτίριο με την ίδια εξωτερική αρχιτεκτονική και γνωστοποιεί ότι αν αυτό δεν γίνει μέσα σε τρία χρόνια, θα το αναλάβει ο δήμος χρεώνοντας το κόστος σε αυτούς.
Από την πλευρά του ένας από τους κληρονόμους, ο Γρηγόρης Τσίτσος, που μαζί με τον αδελφό του έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο του ακινήτου, δηλώνει ότι έχει υποστεί μεγάλη ταλαιπωρία εδώ και τριάντα χρόνια και πλέον θα ξεκινήσει τις διαδικασίες για τον αποχαρακτηρισμό του ακινήτου από διατηρητέο.
«Κάθε φορά που ανακινείται θέμα για το σπίτι του Λουντέμη αποποιούνται όλοι τις ευθύνες τους και μεταβιβάζουν τις ευθύνες απρόσωπα σε όλους τους κληρονόμους» αναφέρει χαρακτηριστικά στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Τσίτσος και γνωστοποιεί ότι είναι στις προθέσεις του ο αποχαρακτηρισμός του ακινήτου.
«Ο Λουντέμης έζησε ελάχιστα ως καθόλου σε αυτό το σπίτι. Ο ίδιος ήρθε ως επισκέπτης, για να επισκεφτεί τον πατέρα του και τις δύο αδελφές του. Δεν έζησε ποτέ στο σπίτι και αυτό προκύπτει και από τη βιογραφία του. Ήρθε στην Ελλάδα το 1922. Ήταν γεννημένος το 1911. Στον Εξαπλάτανο εγκαταστάθηκε το 1927 σε ηλικία 16 ετών, αλλά από το έργο του προκύπτει ότι σε αυτές τις ηλικίες πήγαινε στο σχολείο της Έδεσσας» λέει και προσθέτει: «Θα κάνουμε όλες τις ενέργειες που απαιτούνται για τον αποχαρακτηρισμό από διατηρητέο. Θα κάνουμε αίτημα σε όλες τις υπηρεσίες και θα μας απαντήσουν. Θα πρέπει να σταματήσει ο διασυρμός μας. Όταν ανακινείται θέμα διατηρητέου ή ανακατασκευής του διατηρητέου, η ευθύνη αποδίδεται σε εμάς. Να αποχαρακτηριστεί, να μεταβιβαστεί, να πουληθεί ή να χτιστεί κάτι άλλο» είπε.
Στο μεταξύ ο αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Θεόδωρος Θεοδωρίδης, σε γραπτή του δήλωση, επισημαίνει ότι «έστω την ύστατη αυτή στιγμή μπορεί να συζητηθεί η προοπτική αξιοποίησης της σχέσης του Μενέλαου Λουντέμη με τον Εξαπλάτανο και την Πέλλα με την προώθηση ανάλογων έργων και δράσεων».
Ενδεικτικά τονίζει ότι τα «Λουντέμια» που διοργανώνονται από τον Μορφωτικό Σύλλογο Εξαπλάτανου, με τη συνδρομή του Δήμου Αλμωπίας και άλλων φορέων, θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για δράσεις και έργα με περισσότερο μόνιμο χαρακτήρα.
«Μπορούμε να ξαναφτιάξουμε το σπίτι του Λουντέμη, μια σύγχρονη στέγη τέχνης και πολιτισμού που θα κεφαλαιοποιήσει το έργο, τις μνήμες και το συγγραφικό ταλέντο του σπουδαίου συγγραφέα του μεσοπολέμου για τις νέες γενιές» προσθέτει.
Την άποψη ότι η αποκατάσταση της οικίας θα μπορούσε να αποτελέσει σημείο αναφοράς για την ανάδειξη της περιοχής σε τουριστικό προορισμό επισήμανε, από την πλευρά της, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και η δισεγγονή του Μενέλαου Λουντέμη και κληρονόμος Μαρία Σταυρίδου.
«Και εγώ το επιθυμώ να ξαναφτιαχτεί, αλλά βλέπω ότι εδώ και 30 χρόνια δεν έχει γίνει κάτι και δεν υπάρχει πρόθεση από πλευράς του δήμου. Η δική μου πρόθεση πλέον είναι ο αποχαρακτηρισμός» σημειώνει ο κ. Τσίτσος.
Απαντώντας, εξάλλου, στις αναφορές περί ανταλλαγμάτων για τη δωρεά του οικοπέδου στο Δήμο, σημειώνει: «ο Δήμος πρότεινε ανταλλάγματα σε εμάς για άλλο ακίνητο και όταν λέγαμε 'ναι', μετά μας κατηγορούσαν ότι ζητούσαμε ανταλλάγματα».
«Πιστεύω» προσθέτει «ότι υπάρχει κώλυμα επειδή οι προτάσεις που έγιναν από την πλευρά των κληρονόμων περιείχαν όρους για τη διασφάλιση της χρήσης του ακινήτου. Σε αυτές τις προτάσεις δεν πήραμε απάντηση» είπε.
Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.