Κυριακή 30 Ιουνίου 2013

Την απαγόρευση της ουσίας «5-IT» ζητά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Βίβιαν Ρέντινγκ: Είναι γνωστό σε όλους ότι σκοτώνει.

Φραγμό στη διεγερτική και παραισθησιογόνα ναρκωτική ουσία «5-IT», η οποία συνδέθηκε με θανατηφόρα κρούσματα, βάζει από σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζητώντας την απαγόρευσή της σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Επιτροπή, η ναρκωτική ουσία 5-IT», υπόκειται ήδη σε ελεγκτικά μέτρα σε τουλάχιστον επτά χώρες της ΕΕ (Αυστρία, Κύπρος, Δανία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ιταλία και Σουηδία), καθώς και στη Νορβηγία.

«Η 5-IT είναι μια επιβλαβής ψυχοτρόπος ουσία και είναι παγκοίνως γνωστό ότι σκοτώνει», δήλωσε η Βίβιαν Ρέντινγκ, αντιπρόεδρος και Επίτροπος Δικαιοσύνης της ΕΕ. «Προτρέπω τα κράτη μέλη να υιοθετήσουν γρήγορα την πρόταση της Επιτροπής, να υπαγάγουν δηλαδή την ουσία αυτή σε μέτρα ποινικού δικαίου».

Μέχρι σήμερα έχουν αναφερθεί τουλάχιστον 24 θάνατοι σε τέσσερα κράτη μέλη (Γερμανία, Ουγγαρία, Σουηδία και Ηνωμένο Βασίλειο), όπου σε δείγματα νεκροψίας ανιχνεύτηκε 5-IT, είτε μόνο του, είτε σε συνδυασμό με άλλες ουσίες. Έχουν αναφερθεί άλλα 21 μη θανατηφόρα κρούσματα προσβολής από τοξική ουσία που συνδέονται με τη νέα ψυχοτρόπο ουσία.

Με την πρόταση που υιοθέτησε σήμερα η Επιτροπή, η παραγωγή και εμπορία 5-IT θα απαγορεύεται και θα επισύρει ποινικές κυρώσεις σε όλη την Ευρώπη. Εναπόκειται πλέον στις κυβερνήσεις των χωρών της ΕΕ να αποφασίσουν αν θα θέσουν σε εφαρμογή τα συγκεκριμένα μέτρα, ψηφίζοντάς τα με ειδική πλειοψηφία στο Συμβούλιο της ΕΕ, μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, τα τελευταία χρόνια εμφανίζονται με πρωτοφανείς ρυθμούς νέες ψυχοτρόπες ουσίες: 73 τέτοιες ουσίες κοινοποιήθηκαν το προηγούμενο έτος, δηλαδή τριπλάσιες σε σχέση με το 2009.

«Η ραγδαία εξάπλωση των νέων ψυχοτρόπων ουσιών είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της πολιτικής για τα ναρκωτικά. Σε μια εσωτερική αγορά χωρίς σύνορα, χρειαζόμαστε κοινούς ενωσιακούς κανόνες για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα», ανέφερε η Βίβιαν Ρέντινγκ. «Τους προσεχείς μήνες σκοπεύω να εισηγηθώ αυστηρότερη ευρωπαϊκή νομοθεσία για τις νέες ψυχοτρόπους ουσίες, ώστε να μπορεί η ΕΕ να αντιδρά ταχύτερα και αποτελεσματικότερα».

Περίπου 40 οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών που δραστηριοποιούνται στον τομέα των ναρκωτικών συναντήθηκαν σήμερα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να συζητήσουν τον τρόπο με τον οποίο θα ανταποκριθούν στις νέες προκλήσεις για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών. Το EU Civil Society Forum on Drugs (φόρουμ της κοινωνίας των πολιτών για τα ναρκωτικά) παρέχει στην Επιτροπή στοιχεία σχετικά με τις κυριότερες πτυχές της πολιτικής για τα ναρκωτικά, μεταξύ των οποίων ο τρόπος μείωσης της ζήτησης ναρκωτικών και ο διεθνής διάλογος σχετικά με την αποτελεσματικότητα του παγκόσμιου συστήματος ελέγχου των ναρκωτικών.

Η εκτίμηση επικινδυνότητας που διενήργησε η επιστημονική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (ΕΚΠΝΤ), το οποίο έχει την έδρα του στη Λισαβόνα, έδειξε ότι η συνθετική ουσία 5-IT μπορεί να έχει σοβαρές παρενέργειες, όπως ταχυκαρδία και υπερθερμία, ενώ ενδέχεται επίσης να προκαλέσει ταραχή και τρόμο. Το 5-IT δεν έχει καμία αποδεδειγμένη ιατρική αξία ή άλλη γνωστή νόμιμη χρήση.

Η ΕΕ κατέγραψε 73 παρόμοιες ουσίες το 2012, σε σχέση με 24 το 2009. Γίνεται όλο και πιο εύκολη η διάθεσή των ουσιών αυτών μέσω του Διαδικτύου και έχουν εξαπλωθεί ραγδαία σε πολλά κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην αποτροπή των πωλήσεών τους.

Σύμφωνα με έκθεση του Ευρωβαρομέτρου που δημοσιεύτηκε το 2011, οι νέες ουσίες που μιμούνται τα αποτελέσματα των παράνομων ναρκωτικών κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος και ένα 5% των νέων στην Ευρώπη παραδέχεται ότι έχει κάνει χρήση τέτοιων ουσιών.

Το ποσοστό τους είναι υψηλότερο στην Ιρλανδία (16%), και ακολουθούν η Πολωνία (9%), η Λετονία (9%), η Βρετανία (8%) και το Λουξεμβούργο (7%). Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ η πλειονότητα των νέων ηλικίας από 15 έως 24 ετών είναι υπέρ της απαγόρευσης των ουσιών αυτών.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.