Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013

Ίδρυμα για να σπουδάζουν παιδιά Ρομά μουσική προωθεί ο Μπρέγκοβιτς

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Θα αποκαλείται «Γκόριτσα».

Ο συνθέτης Γκόραν Μπρέγκοβιτς, το τελευταίο έργο του οποίου, η «Σαμπάνια για Τσιγγάνους», αποτελεί έναν φόρο τιμής στην παραδοσιακή τσιγγάνικη μουσική, ανακοίνωσε σήμερα από το Σαράγεβο ότι θα συστήσει ένα ίδρυμα, αποστολή του οποίου θα είναι να βοηθήσει τους ταλαντούχους Ρομά της Βοσνίας να αποκτήσουν μουσική παιδεία.

«Δεν μπορώ να λύσω όλα τα προβλήματα (των Ρομά), αλλά είμαστε έτοιμοι να φτιάξουμε ένα ίδρυμα που θα βοηθά όσους επιθυμούν να μπουν σε μουσικές σχολές», είπε ο Μπρέγκοβιτς σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Το ίδρυμα, που αποκαλείται «Γκόριτσα», από το όνομα μιας τσιγγάνικης συνοικίας του Σαράγεβο, θα αρχίσει να συλλέγει πόρους από τη συναυλία που θα δώσουν στην πόλη αυτή, στις 19 Δεκεμβρίου, ο Μπρέγκοβιτς σε συνεργασία με πολλούς άλλους μουσικούς από χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

Ο Μπρέγκοβιτς, ο οποίος έχει γεννηθεί στο Σαράγεβο από Σέρβα μητέρα και Κροάτη πατέρα, εξήγησε ότι το ίδρυμά του θα στηρίζει αρχικά τα παιδιά Ρομά της πόλης αλλά φιλοδοξεί να επεκτείνει σταδιακά το σχέδιό του σε όλη τη χώρα. «Δεν γίνεται να βοηθήσετε τους Ρομά αν δεν τους παρέχετε εκπαίδευση, γιατί μόνο ένας μορφωμένος άνθρωπος είναι και ελεύθερος. Στους Ρομά, αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα», τόνισε.

Όπως είπε, σε μια χώρα όπου ο πληθυσμός των Ρομά αγγίζει τις 100.000 σε σύνολο 3,8 εκατομμυρίων, μόνο 5-6 από αυτούς φοιτούν σε μουσικές σχολές.

Σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, μόνο το 20% των παιδιών Ρομά στη Βοσνία πηγαίνει στο σχολείο.
«Εδώ και αιώνες, οι Ρομά άφησαν τα μαγευτικά ίχνη τους στον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Δεν υπάρχει κανένας σοβαρός συνθέτης, από τον Μπετόβεν μέχρι τον Λιστ, που να μην έχει συνθέσει κάτι επηρεασμένος από τη μουσική τους. Και αυτοί, όλο αυτό το διάστημα, υπέφεραν μαζί μας», κατέληξε ο Μπρέγκοβιτς.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.