Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013

Οι τελικές ρυθμίσεις για το νέο φόρο ακινήτων

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Δεν κατατέθηκαν τελικά σήμερα στη Βουλή.

Δεν κατατέθηκαν τελικά σήμερα στη Βουλή οι τελικές ρυθμίσεις για το νέο φόρο ακινήτων. Ο ΕΝΦΙΑ, όπως θα λέγεται, μειώνει μεν το φορολογικό φορτίο για τα νοικοκυριά σε σχέση με το 2013, ωστόσο μονιμοποιεί το Έκτακτο Τέλος και προβλέπει συμπληρωματικό φόρο για ακίνητη περιουσία άνω των 300.000 ευρώ.

Επιπλέον, όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Mega, ο αποκαλούμενος Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτητών Ακινήτων θα συνεχίσει να υπολογίζεται με βάση τις Τιμές Ζώνης, οι οποίες υπερβαίνουν σε πολλές περιοχές τις εμπορικές αξίες.

Μιλώντας σήμερα στην εκπομπή "Κοινωνία Ώρα MEGA", ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Χρύσανθος Λαζαρίδης σημείωσε ότι σε σύγκριση με το αποκαλούμενο "χαράτσι" προκύπτει μείωση φόρου ακόμα και στα ακίνητα που βρίσκονται σε ακριβές περιοχές, λέγοντας:

«Αντί για το ΦΑΠ που πληρωνόταν, θα πληρωθεί ένας προοδευτικός φόρος. Δηλαδή θα πληρώσουν αυτοί που έχουν περιουσία πάνω από 300.000 ευρώ μια πρόσθετη φορολογία η οποία θα έχει υψηλότερο αφορολόγητο από ό,τι είχε ο ΦΑΠ και χαμηλότερους συντελεστές. Αυτό θα είναι αισθητό και στις χαμηλές κατηγορίες αλλά και στις πολύ υψηλές».

Με βάση το τελικό σχέδιο, το μεγάλο βάρος του κύριου φόρου πέφτει στα Κτίρια (φυσικών και νομικών προσώπων), απ' όπου προσδοκώνται 2,1 δισ ευρώ. Από τη φορολόγηση των οικοπέδων αναμένονται 315 εκατ. ευρώ και από τα αγροτεμάχια άλλα 140 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά στον συμπληρωματικό φόρο, εκτιμάται ότι θα αποδώσει 660 εκατ. ευρώ, αλλά μόνο από τα αστικά ακίνητα, καθώς τα αγροτεμάχια εξαιρούνται.

Από τη σύγκριση του προηγούμενου και το νέου σχεδίου του Φόρου Ακινήτων για τις κατοικίες, διαπιστώνει κανείς ότι η μείωση των κλιμακίων από 20 σε 12, φέρνει ανακατατάξεις:

Για διαμέρισμα 120 τ.μ. στον Άλιμο, 10ετίας, 3ου ορόφου, γωνιακό, ο φόρος (ΦΑΠ) το 2011 ήταν 284 ευρώ. Φέτος, ο συνολικός φόρος -δηλαδή ΕΕΤΑ και ΦΑΠ- ανέρχεται στα 1.457 ευρώ. Με βάση το προηγούμενο σχέδιο για το φόρο του 2014 θα διαμορφωνόταν στα 1.149 ευρώ, ενώ με το νέο σχέδιο διαμορφώνεται στα 1.122 ευρώ.

Για διαμέρισμα 75 τ.μ. στη Δάφνη, 15ετίας, 2ου ορόφου, ο ιδιοκτήτης του 2011 απαλλασσόταν πλήρως από φόρο κατοχής. Φέτος, κλήθηκε να πληρώσει 351 ευρώ ως ΕΕΤΑ. Με βάση το προηγούμενο σχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων το 2014 θα πλήρωνε 306 ευρώ, ενώ με το νέο σχέδιο θα κληθεί να πληρώσει 314 ευρώ.

Από την ίδια σύγκριση του προηγούμενου με το νέο σχέδιο προκύπτει ότι κερδισμένοι σε σχέση με το προηγούμενο σχέδιο είναι σίγουρα οι αγρότες, καθώς τα αγροτεμάχιά τους θα επιβαρυνθούν λιγότερο. Για παράδειγμα:

Για 10 στρέμματα στην Αργολίδα, δενδροκαλλιέργεια, 200 μ. από θάλασσα, με πρόσοψη σε εθνική οδό, με βάση το σχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο, ο ιδιοκτήτης τους θα έπρεπε να πληρώσει 103 ευρώ αλλά με βάση το νέο σχέδιο ο φόρος περιορίζεται στα 27 ευρώ.

Για 50 στρέμματα στη Λάρισα, μονοετούς καλλιέργειας, με πρόσοψη σε εθνική οδό, με βάση το αρχικό σχέδιο ο φόρος διαμορφωνόταν στα 225 ευρώ, ενώ τώρα περιορίζεται στα 187 ευρώ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.