Πώς μας επηρεάζει η απόχρωση του δέρματος ενός ανθρώπου.
Το δέρμα και η εμφάνιση της επιδερμίδας είναι ένας γνωστός δείκτης της κατάστασης υγείας ενός ατόμου. Για παράδειγμα μπορεί κανείς να κοιτάξει την υφή του ή το χρώμα του και να καταλάβει αν κάποιος έχει κάποιο πρόβλημα υγείας ή όχι.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες οι άνθρωποι ελκύονται περισσότερο από πρόσωπα που έχουν… το χρώμα λαχανικών!
Είναι γνωστό ότι όσοι καταναλώνουν πολλές φυσικές χρωστικές (αντιοξειδωτικά), τα λεγόμενα καροτενοειδή, έχουν πιο κιτρινωπή απόχρωση στο δέρμα τους. Υψηλά επίπεδα καροτενοειδών περιέχουν τα καρότα, οι ντομάτες οι γλυκοπατάτες και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.
Η «σε τόνους του μωβ» απόχρωση του δέρματος είναι δείκτης χαμηλού επιπέδου καροτενοειδών στον οργανισμό, κάτι που συνδέεται ακόμη με αυξημένο κίνδυνο μολύνσεων και θνησιμότητας.
Προηγούμενα πειράματα είχαν δείξει, όπως αναφέρει δημοσίευμα στο discovermagazine.com, ότι οι άνθρωποι φαίνεται να προτιμούν εκείνους που έχουν πιο κιτρινωπή απόχρωση στο δέρμα τους, συγκριτικά με όσους τείνουν προς το… μωβ.
Ωστόσο, δεν ήταν ξεκάθαρο για ποιο λόγο συνέβαινε αυτό. Ήταν επειδή το χρώμα του προσώπου ενός ατόμου λειτουργούσε ως δείκτης της κατάστασης της υγείας του, ή επειδή οι συμμετέχοντες στα πειράματα απλά προτιμούσαν το συγκεκριμένο χρώμα για λόγους αισθητικής;
Προκειμένου να απαντήσουν στο συγκεκριμένο ερώτημα, μια ομάδα βρετανών ερευνητών συγκέντρωσε 56 εθελοντές για να διεξάγουν ένα ακόμη πείραμα. Στους μισούς έδειξαν φωτογραφίες ατόμων της καυκάσιας φυλής, των οποίων η απόχρωση του δέρματος ήταν είτε κιτρινωπή, είτε πιο μωβ, και στους άλλους μισούς τους ίδιους χρωματικούς τόνους από ανακατεμένες, κωδικοποιημένες φωτογραφίες.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες αξιολόγησαν τα «κιτρινωπά» πρόσωπα ως πιο ελκυστικά, συγκριτικά με τα υπόλοιπα. Όσοι είδαν τις ανακατεμένες φωτογραφίες δεν έδειξαν κάποια ιδιαίτερη προτίμηση. Αυτό, σύμφωνα με τους ερευνητές, δείχνει ότι η κίτρινη απόχρωση ενός προσώπου είναι πιο ελκυστική, γιατί υποδηλώνει την κατάσταση υγείας του ατόμου, «και όχι για λόγους προκατάληψης ή αισθητικής», όπως ανέφεραν στη μελέτη τους που δημοσιεύτηκε στο Biology Letters.
Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.