Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013

Φτηνότερη η ανθυγιεινή διατροφή

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Έρευνα υπολόγισε την εξοικονόμηση χρημάτων σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο.

Όλοι έχουμε παρατηρήσει πόσο ακριβότερα είναι τα οργανικά, βιολογικά προϊόντα σε σχέση με αυτά της κλασικής καλλιέργειας αλλά και πόσο η τιμή φρούτων και λαχανικών είναι πιο τσουχτερή σε σχέση με το junk food. Πόση όμως είναι τελικά η διαφορά; Μια πρόσφατη μελέτη σχετικά, κατέληξε στο συμπέρασμα πως οι ανθυγιεινές τροφές ωφελούν περισσότερο την τσέπη. Βραχυπρόθεσμα.

Το οικονομικό κέρδος από την κατανάλωση χαμηλότερης ποιότητας φαγητού, υπολογίζεται σε περίπου 1,5 δολάριο ανά ημέρα, δηλαδή κάτι παραπάνω από 500 δολάρια ανά έτος, κατά μέσο όρο. Συγκεκριμένα, η μελέτη συγκρίνει μια πολύ υγιεινή διατροφή (με ψάρι, φρούτα και λαχανικά), με μια δίαιτα που αποτελείται κυρίως από επεξεργασμένα τρόφιμα.

Σε μια επισκόπηση 27 προηγούμενων μελετών που έγιναν σε 10 χώρες, και η οποία δημοσιεύτηκε στο British Medical Journal, οι ερευνητές βρήκαν ότι το κρέας και οι πρωτεΐνες είχαν τις μεγαλύτερες διακυμάνσεις στις τιμές, με τις πιο υγιεινές επιλογές να κοστίζουν κατά μέσο όρο 0,29 δολάρια παραπάνω ανά μερίδα, σε σχέση με τις λιγότερο υγιεινές διατροφικές επιλογές.

Σε άλλες κατηγορίες, όπως για παράδειγμα τα σνακ/γλυκά και τα δημητριακά, επίσης το κόστος ήταν πιο υψηλό για τα υγιεινά τρόφιμα, κατά 0,12 και 0,03 δολάρια αντίστοιχα.

Οι ερευνητές δεν διαπίστωσαν σημαντικές διαφορές στις τιμές ανάμεσα στους πιο υγιεινούς και μη χυμούς και αναψυκτικά.

Κάπου εδώ όμως υπεισέρχεται και το «βραχυπρόθεσμα» που προαναφέρθηκε. Η μακροπρόθεσμη οικονομική επιβάρυνση λόγω της ανάπτυξης νόσων που οφείλονται στην κακή διατροφή, επηρεάζει δυσανάλογα περισσότερο την «υγεία» της τσέπης μας.

«Η διαφορά στις τιμές είναι πολύ μικρή, αν λάβει κανείς υπόψη του το τεράστιο οικονομικό κόστος των χρόνιων ασθενειών που συνδέονται με την κακή διατροφή, και οι οποίες θα μπορούσαν να μειωθούν σημαντικά αν κάποιος ακολουθεί υγιεινό διατροφικό πρόγραμμα» ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης και αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Ιατρικής και Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, Dr. Dariush Mozaffarian.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.