Απίστευτες ιστορίες γραφειοκρατικής τρέλας για μικρές αλλά και μεγάλες επενδύσεις εκτυλίσσονται ακόμη και σήμερα, παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες για μείωση των διαδικασιών αδειοδότησης και τις μνημονιακές δεσμεύσεις της χώρας.
Έρευνα του «Έθνους» αποκαλύπτει πως το χαρτοβασίλειο του Δημοσίου ταλαιπωρεί τους κατοίκους αλλά και τους επιχειρηματίες. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ στα μικρά νησάκια Καλάμου και του Κάστου στο Ιόνιο, ένας αγωγός ύδρευσης χρειάστηκε 76 γνωμοδοτήσεις και κοντά δύο χρόνια για να πάρει το «πράσινο φως». Δεκατέσσερα υπουργεία και 12 χρόνια μπλοκάρουν την επέκταση του λιμανιού στο νησάκι της Ερεικούσσας.
Και η τρέλλα… δεν τελειώνει εδώ. Όπως προκύπτει από έρευνα του Παρατηρητηρίου Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος του ΣΕΒ, η περιβαλλοντική αδειοδότηση ενός μεταλλείου κράτησε σχεδόν 1000 μέρες.
Η σχετική μελέτη του Συνδέσμου μαζί με όλα τα προβλήματα και τις προτάσεις αντιμετώπισης των γραφειοκρατικών προβλημάτων με τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις παραδόθηκε στις 30 Απριλίου στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ.
Αν και η χώρα διψά για επενδύσεις και η ανεργία έχει χτυπήσει το 27% του πληθυσμού, εντούτοις μεγάλες επενδύσεις στους κλάδους των εξορυκτικών δραστηριοτήτων, των υδατοκαλλιεργειών, της βιομηχανίας, των περιβαλλοντικών έργων που μπορούν να προσφέρουν θέσεις δουλειάς και ανάπτυξη δεν προχωρούν καθώς πνίγονται στη γραφειοκρατία.
Σύμφωνα με τον ΣΕΒ, ο μέσος χρόνος για την έκδοση περιβαλλοντικής αδειοδότησης σε επένδυση που εντάσσεται στην κατηγορία Α1 (επενδύσεις με πολύ σημαντικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις) φτάνει τις 674 μέρες.
Πηγή: http://www.enikos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.