Σάββατο 25 Μαΐου 2013

Δύσκολο το καλοκαίρι λόγω επιδρομής κουνουπιών

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η έλλειψη των κονδυλίων έφερε πίσω τον προγραμματισμό των ψεκασμών.

Με σημαντικές καθυστερήσεις ξεκίνησαν οι διαδικασίες για τις κουνουποκτονίες στη χώρα, με αποτέλεσμα οι υπηρεσίες των περιφερειών και των δήμων να έχουν ξεκινήσει την τελευταία στιγμή αγώνα δρόμου, για να προλάβουν να αντιμετωπίσουν τη μαζική επιδρομή των κουνουπιών.

Η διαδικασία των ψεκασμών σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας έπρεπε να είχε ξεκινήσει από τα μέσα Μαρτίου και να είχε ολοκληρωθεί στο τέλος Απριλίου, προκειμένου να εξοντωθούν οι προνύμφες, Ωστόσο, η διαδικασία των κουνουποκτονιών ξεκινά μόλις τώρα, ενώ ήδη τα κουνούπια… επιτελούν το έργο τους νωρίτερα από άλλες χρονιές, καθώς ο χειμώνας ήταν ήπιος και η ζέστη ήρθε νωρίτερα.

Βασική αιτία της καθυστέρησης αποτελεί, όπως αναφέρει το Έθνος, το γεγονός ότι οι δήμοι δεν είχαν κονδύλια και οι περιφέρειες δεν πρόλαβαν λόγω γραφειοκρατίας να ολοκληρώσουν τους σχετικούς διαγωνισμούς ώστε να αναδειχθεί ο μειοδότης που θα αναλάβει εγκαίρως το έργο των μυοκτονιών - ψεκασμών.

Η Περιφέρεια Αττικής χρηματοδοτεί από δικούς της πόρους διαθέτοντας 700.000 ευρώ για το πρόγραμμα των ψεκασμών σε μεγάλες εκτάσεις που είναι της αρμοδιότητάς της, όπως δάση και ρέματα.

Οι δήμοι από την πλευρά τους είναι επιφορτισμένοι με μικρές παρεμβάσεις, όπως ψεκασμούς σε φρεάτια, μικρά ρέματα και πάρκα. Ωστόσο, λίγοι είναι αυτοί που έχουν ολοκληρώσει το σχετικό έργο μέχρι στιγμής.

Μέχρι στιγμής σύμφωνα με την Περιφέρεια Αττικής, έχουν ξεκινήσει οι ψεκασμοί σε όλες τις περιοχές της Ανατολικής Αττικής (Αρτέμιδα, Ωρωπό, Αυλώνα, Ανάβυσσο, Σαρωνίδα, Γέρακα, Παλλήνη) και αναμένονται ανάλογες ενέργειες και στις υπόλοιπες περιφερειακές ενότητες.

Στο δήμο Αθηναίων πάντως, σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο πρασίνου, Αγγ. Αντωνόπουλο, οι ψεκασμοί στις εκτάσεις δικαιοδοσίας του έχουν ξεκινήσει από τον προηγούμενο μήνα, κυρίως στις περιοχές υψηλού κινδύνου, όπως π.χ. σημεία με στάσιμα νερά.

Στις όχθες του Κηφισού, στο Αττικό Άλσος και στο Πεδίον του Άρεως, που ανήκουν στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας, οι ψεκασμοί δεν έχουν αρχίσει, γεγονός που σε έναν βαθμό μειώνει την αποτελεσματικότητα των ψεκασμών που έχουν ήδη γίνει.

Μεταξύ των εκτάσεων στην Αττική που πρέπει να ψεκαστούν είναι επίσης το Ρέμα Πικροδάφνης, το Ρέμα Ποδονίφτη, το Ρέμα Γιαμπούρλα, η Πλατεία Πρωτομαγιάς και ο Λόφος Φινοπούλου.

Όσο για τις περιοχές υψηλού κινδύνου οι νομοί σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας, είναι η Ηλεία, η Αχαϊα, η Αιτωλοακαρνανία, η Μεσσηνία, η Αργολίδα και ο Έβρος.

Περιοχές υψηλού κινδύνου είναι ο Ορχομενός, η Θήβα, η Χαλκίδα, ο Μαραθώνας, ο Σαρωνικός, το Μαρκόπουλο, η Αγιά Λάρισας και οι δήμοι Αβδήρων Ξάνθης, Ευρώτα Λακωνίας και Σοφάδων Καρδίτσας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.