Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015

«Έφυγε» ο τελευταίος «Γάλλος εραστής» του αμερικανικού κινηματογράφου

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ο Ζουρντάν έγινε κυρίως γνωστός από την ταινία «Ζιζί».

Πέθανε χθες Κυριακή ο τελευταίος "γάλλος εραστής" του αμερικανικού κινηματογράφου, ο ηθοποιός Λουί Ζουρντάν σε ηλικία 93 ετών, στο Μπέβερλι Χιλς των ΗΠΑ.



Ο Ζουρντάν έγινε κυρίως γνωστός από την ταινία "Ζιζί" σε σκηνοθεσία του Βιντσέντε Μινέλι, ένα μιούζικαλ παραγωγής 1958 με πρωταγωνιστές τους Λέσλι Καρόν, Μορίς Σεβαλιέ και Εύα Γκαμπόρ. Η ταινία αποτελεί διασκευή του ομώνυμου μυθιστορήματος της Κολέτ που κυκλοφόρησε το 1944 και ανέβηκε για πρώτη φορά στο Μπρόντγουεϊ ως μιούζικαλ, με πρωταγωνίστρια την Όντρεϊ Χέπμπορν.

Το 1959, η ταινία βραβεύτηκε με 9 βραβεία Όσκαρ--αριθμός ρεκόρ για την εποχή εκείνη-- μεταξύ των οποίων Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, Όσκαρ Καλύτερης Σκηνοθεσίας για τον Μινέλι και Όσκαρ Καλύτερου Τραγουδιού για το τραγούδι των τίτλων το οποίο ερμήνευε ο Ζουρντάν.

Ο Ζουρντάν, το πραγματικό όνομα του οποίου ήταν Λουί Ζοντρ, μεγάλωσε στις Κάννες όπου ο πατέρας του διατηρούσε ξενοδοχείο.

Φοίτησε στην διάσημη δραματική σχολή του Παρισιού Ecole Dramatique κι υιοθέτησε ως καλλιτεχνικό όνομα το επίθετο της μητέρας του. Η καριέρα του διακόπηκε από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι Ναζί διέταξαν τον Ζουρντάν να γυρίζει προπαγανδιστικές ταινίες, αλλά εκείνος αντ΄αυτού επέστρεψε στη νότια Γαλλία όπου μαζί με τους αδελφούς του τύπωναν και μοίραζαν φυλλάδια για την Γαλλική Αντίσταση.

Μετά τον πόλεμο, ο Ζουρντάν συνέχισε την καριέρα του και σύντομα τον ανακάλυψε ο αμερικανός παραγωγός Ντέιβιντ Ο.Σέλζνικ, ο οποίος τον πήρε στο Χόλιγουντ για να πρωταγωνιστήσει στην ταινία του Άλφρεντ Χίτσκοκ του 1947 "Η Υπόθεση Πάρανταϊν" στο πλευρό του Γκρέγκορι Πεκ.

Εκτός από την "Ζιζί", ο Ζουρντάν πρωταγωνίστησε, μεταξύ άλλων, στις ταινίες "Ο Κύκνος" (1955) στο πλευρό της Γκρέις Κέλι, "Καν Καν" (1960) με τον Φρανκ Σινάτρα και την Σίρλεϊ Μακλέιν, ενώ αργότερα προσπαθώντας να ξεφύγει από τον στερεοτυπικό ρόλο του γοητευτικού άνδρα, υποδύθηκε κινηματογραφικούς "κακούς" όπως τον αφγανό πρίγκιπα Καμάλ Καν στην ταινία Τζέιμς Μποντ του 1983 "Επιχείρηση Octopussy".

Το 1985, ο Ζουρντάν πραγματοποίησε περιοδεία με την θεατρική μεταφορά της "Ζιζί", αυτή τη φορά υποδυόμενος τον Ονορέ, ρόλο που είχε ο Σεβαλιέ στην ταινία. Αποσύρθηκε από τον κινηματογράφο το 1992 και το 2010 η Γαλλία τον τίμησε με το Παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής.

Με τη σύζυγό του Κίκι απέκτησαν έναν γιό, τον Λουί Ανρί Ζουρντάν, ο οποίος πέθανε από υπερβολική δόση ναρκωτικών το 1981.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.