Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013

Αυξήθηκαν τα "κόκκινα" δάνεια

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Από τη μία επιβραδύνθηκε ο ρυθμός αύξησης των µη εξυπηρετούμενων δανείων, από την άλλη αυξήθηκε ο λόγος των δανείων σε καθυστέρηση προς το σύνολο. Σύμφωνα με με στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος, ο "λόγος" των δανείων ανήλθε σε 29,3% στο τέλος Ιουνίου 2013 από 24,5% στο τέλος Δεκεμβρίου 2012.

Αναλυτικότερα, στα επιχειρηματικά δάνεια ο λόγος των δανείων σε καθυστέρηση προς το σύνολο των επιχειρηματικών δανείων από 23,4% τον Δεκέμβριο του 2012, ανήλθε τον Ιούνιο του 2013 σε 29,2%.

Στα στεγαστικά δάνεια από 21,4% τον Δεκέμβριο του 2012, σε 24% τον Ιούνιο του 2013 και στα καταναλωτικά δάνεια από 38,8% τον Δεκέμβριο του 2012 στο 43,8% τον Ιούνιο του 2013.

Το ποσοστό κάλυψης των δανείων σε καθυστέρηση από συσσωρευμένες προβλέψεις υποχώρησε σε 48,3% τον Ιούνιο του 2013 από 49,1% τον Δεκέμβριο του 2012, καταδεικνύοντας την ανάγκη να συνεχίσουν οι τράπεζες να σχηματίζουν υψηλές προβλέψεις για την κάλυψη του πιστωτικού κινδύνου.

Στην ενδιάμεση έκθεση της ΤτΕ, επισημαίνεται ότι η ΤτΕ θα συνεχίσει να ενεργεί µε γνώμονα τη διατήρηση της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος, την προστασία των καταθετών και τη δημιουργία μακροχρόνια βιώσιμων πιστωτικών ιδρυμάτων µε ισχυρή κεφαλαιακή βάση, παράλληλα µε τη διατήρηση υγιούς ανταγωνισμού στο τραπεζικό σύστημα.

Η ΤτΕ επισημαίνει ότι τα νέα ισχυρά πιστωτικά ιδρύματα θα συμβάλουν στη σταδιακή αποκατάσταση ομαλών χρηματοδοτικών συνθηκών την πραγματική οικονομία και θα κατανείμουν τις πιστώσεις σε κλάδους που έχουν προοπτικές να ανασυγκροτηθούν, να επιτύχουν συγκριτικά υψηλότερη παραγωγικότητα και να αναπτυχθούν ταχέως.

Οι βασικοί άξονες του σχεδιασμού στο τραπεζικό σύστημα, σύμφωνα με την ΤτΕ, πρέπει να επικεντρώνονται στον εξορθολογισμό του κόστους λειτουργίας και γενικότερα την εσωτερική δημιουργία κεφαλαίου µέσω οργανικής κερδοφορίας καθώς και στην απεμπλοκή από µη αμιγώς τραπεζικές εργασίες.

Επίσης, στον επανασχεδιασμό των δραστηριοτήτων στο εξωτερικό, στην ενεργό διαχείριση των προβληματικών στοιχείων ενεργητικού (δηλαδή των δανείων σε καθυστέρηση και των ρυθμισθέντων δανείων καθώς και στην παροχή πλήρους φάσματος τραπεζικών εργασιών και στην ορθή τιμολόγησή τους.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.