Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013

Μακάβριες φωτογραφίες πάνω στα τσιγάρα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Το 65% του πακέτου θα καταλαμβάνουν οι προειδοποιήσεις για την υγεία με τη νέα αντικαπνιστική νομοθεσία που ενέκριναν τα κράτη μέλη της ΕΕ ενώ θεσπίστηκαν κανόνες και για το ηλεκτρονικό τσιγάρο.

"Η συμφωνία στην οδηγία για τον καπνό είναι ένα μεγάλο βήμα προς μια υγιέστερη και πιο ευημερούσα κοινωνία", λέει ο Βιτένις Ποβίλας Αντριουκάιτις, υπουργός Υγείας της Λιθουανίας, της χώρας που προεδρεύει της ΕΕ κατά το τρέχον εξάμηνο.

Από το 2016, όταν οι αλλαγές στους κανονισμούς θα τεθούν σε ισχύ, τα τσιγάρα, ο καπνός για στριφτά τσιγάρα και άλλα προϊόντα καπνού θα πρέπει να φέρουν μακάβριες φωτογραφίες και κείμενα προειδοποίησης για την υγεία που να καλύπτουν το 65% των εμπρός και πίσω επιφανειών των πακέτων.

Οι κανονισμοί περιλαμβάνουν επίσης την απαγόρευση των προϊόντων καπνού για κάπνισμα που περιέχουν γεύσεις όπως φρούτου ή βανίλιας. Τα τσιγάρα μεντόλ θα απαγορευθούν τέσσερα χρόνια αργότερα, αφού μερικές κυβερνήσεις ζήτησαν τη βραδύτερη σταδιακή απαγόρευσή τους.

"Πιστεύω σταθερά πως οι εμφανείς οπτικές προειδοποιήσεις χρησιμεύουν για να υπενθυμίζουν αποτελεσματικά τις σοβαρές συνέπειες του καπνίσματος στην υγεία και θα βοηθήσουν τους ανθρώπους να επιλέγουν ενημερωμένοι", αναφέρει σε δήλωσή του ο ευρωπαίος επίτροπος Υγείας Τόνιο Μποργκ.

"Επίσης η απαγόρευση χαρακτηριστικών γεύσεων όπως φρούτων ή μέντας, που προσελκύουν τους νέους ανθρώπους, θα κάνουν τη μύηση στο κάπνισμα λιγότερο δελεαστική", πρόσθεσε.

Για πρώτη φορά θεσπίστηκαν κανονισμοί και για τη χρήση των ηλεκτρονικών τσιγάρων.Η συμφωνία επιτεύχθηκε αφού τόσο οι κυβερνήσεις όσο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διευθέτησαν μια διένεξη σχετικά με το πόσο αυστηρά θα ρυθμίσουν την ανθούσα αγορά των ηλεκτρονικών τσιγάρων, για την οποία μερικοί αναλυτές προβλέπουν πως σε 10 χρόνια θα έχει επισκιάσει την ύψους 700 δισεκ. ευρώ ετησίως αγορά των κανονικών τσιγάρων.

Βάσει της συμφωνίας, τα περισσότερα ηλεκτρονικά τσιγάρα θα πωλούνται ως καταναλωτικά προϊόντα κυρίως κι όχι ως ιατρικές συσκευές, οι οποίες διέπονται από αυστηρότερες κανονιστικές ρυθμίσεις, όπως ήθελαν αρχικά οι κυβερνήσεις.

Ωστόσο ενώ θα επιτραπούν τα δημοφιλή ηλεκτρονικά τσιγάρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορεί να επιβάλει στο μέλλον την απαγόρευσή τους σε όλη την ΕΕ αν τρία ή περισσότερα κράτη μέλη τα απαγορεύσουν για λόγους υγείας.

Η συμφωνία αναμένεται τώρα να εγκριθεί επισήμως από τους υπουργούς της ΕΕ και την ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου πριν τεθεί σε ισχύ την ερχόμενη χρονιά.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.