Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου 2013

Νέες μειώσεις αποδοχών το 2014

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ) επισημαίνει στην ενδιάμεση έκθεσή της για τη Νομισματική Πολιτική ότι ο στόχος του Μνημονίου για μείωση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος την τριετία 2012-2014 κατά 15% «θα υπερκαλυφθεί κατά πολύ, καθώς η σωρευτική μείωση στην εν λόγω τριετία θα φθάσει το 21,7%».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, το 2014 προβλέπεται ότι θα μειωθούν οι μέσες ακαθάριστες αποδοχές στο σύνολο της οικονομίας κατά 1,5%. Η πτώση αυτή οφείλεται στην αναμενόμενη μείωση των αποδοχών κατά 6,3% στους υπαλλήλους των τραπεζών και κατά 1,4% στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα πλην τραπεζών. Από την άλλη πλευρά, στο Δημόσιο και τις ΔΕΚΟ προβλέπεται ότι δεν θα υπάρξει άλλη μείωση αποδοχών και το 2014 θα παραμείνουν σταθερές στα επίπεδα του 2013 (μεταβολή 0%).

Σε ό,τι αφορά το 2013, η ΤτΕ εκτιμά ότι στο σύνολο της οικονομίας οι μέσες αποδοχές θα μειωθούν κατά 7,4%, με τους υπαλλήλους των ΔΕΚΟ και των τραπεζών να έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες μειώσεις (10% κάθε κατηγορία) και να τους ακολουθούν οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα (πλην τραπεζών) με 8%.

Επίσης, το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος στο σύνολο της οικονομίας περιορίστηκε φέτος κατά 7,8% (και 8,7% στον επιχειρηματικό τομέα), ενώ για το 2014 εκτιμάται ότι θα μειωθεί περαιτέρω κατά 1,7% σε ολόκληρη την οικονομία και 2,2% μόνο στον επιχειρηματικό κλάδο).

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την ΤτΕ το 2013 οι επιχειρήσεις εξακολούθησαν να προσφεύγουν, σε μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι προ του 2012, στη σύναψη αφενός ατομικών συμβάσεων εργασίας και αφετέρου επιχειρησιακών συλλογικών συμβάσεων, αξιοποιώντας τους νέους νόμους που ισχύουν. Ετσι, από τις αρχές του 2013 έως τις αρχές Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους είχαν υπογραφεί 385 επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις, ενώ ο συνολικός αριθμός τους από τα τέλη Οκτωβρίου του 2011 υπερβαίνει τις 1.397. Κατά την τελευταία τριετία οι συμβάσεις αυτές κατά κανόνα προβλέπουν «πάγωμα» αποδοχών ή προς τα κάτω προσαρμογή των καταβαλλόμενων αποδοχών της τάξεως του 10%-40%, ενώ την περίοδο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2013 η μέση μείωση ήταν 5,9%.

Μάλιστα, υπολογίζεται ότι από τα τέλη του 2011 έως σήμερα οι μειώσεις μισθών μέσω επιχειρησιακών και ατομικών συμβάσεων αφορούν τουλάχιστον το 28,7% των μισθωτών του επιχειρηματικού τομέα, ενώ οι μειώσεις μέσω κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών συλλογικών συμβάσεων αφορούν το 27,5% και οι μειώσεις μέσω μετατροπής συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση το 7,8%.

Πάντως, η Τράπεζα της Ελλάδος αναμένει ότι το 2014 ο μέσος χρόνος εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, που μειωνόταν από το 2008, ενδέχεται να αρχίσει να αυξάνεται σταδιακά, αντανακλώντας μεταξύ άλλων και την ελαφρώς ταχύτερη άνοδο της παραγωγικότητας, καθώς θα αρχίσει να ανακάμπτει η οικονομία.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.