Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

Εγκύκλιος της ΤτΕ λύνει τα χέρια των δανειοληπτών

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Μπορούν να επιλέξουν οι ίδιοι την ασφάλεια της κατοικίας τους
.
Τα «χέρια» δεκάδων χιλιάδων δανειοληπτών, που έχουν αγοράσει ακίνητο με την υποχρέωση ασφάλισης, λύνει εγκύκλιος της Τράπεζας της Ελλάδος, καθώς τους επιτρέπει να επιλέξουν τη δική τους ασφαλιστική εταιρεία.

Πρόκειται για μια εγκύκλιο, που ουσιαστικά ξεκαθαρίζει το τοπίο για όσους έχουν αγοράσει σπίτι με δάνειο και πρέπει να το έχουν ασφαλισμένο. Και αυτό, γιατί δεν είναι υποχρεωμένοι να ασφαλίσουν το ακίνητο στην ασφαλιστική της τράπεζας, αλλά να βρουν τη δική τους φτηνότερη και εξυπνότερη λύση.

Η εγκύκλιος, με αριθμό 462, αναφέρει ότι, σε περίπτωση δανείου, ο δανειολήπτης δεν έχει δέσμευση να ασφαλιστεί σε συνεργαζόμενη με την τράπεζα ασφαλιστική εταιρεία και διατηρεί το δικαίωμα να προσκομίσει ασφαλιστήριο της επιλογής του. Επίσης, ο δανειολήπτης έχει το δικαίωμα να συνεργαστεί με ασφαλιστικό διαμεσολαβητή της επιλογής του και δεν επιτρέπεται η παραπομπή σε ασφαλιστικό διαμεσολαβητή συνεργαζόμενο με την τράπεζα.

Για το δικαίωμα αυτό, μάλιστα, το πιστωτικό ίδρυμα θα πρέπει να ενημερώνει σχετικά τον πελάτη. Προβλέπεται, επίσης, γραπτή ενημέρωση, ενώ οι τράπεζες δεν θα μπορούν να χρεώνουν αυτόματα πιστωτικές κάρτες ή τραπεζικούς λογαριασμούς, αν ο δανειολήπτης - πελάτης προσκομίσει άλλο ασφαλιστήριο συμβόλαιο.

Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα είναι περιορισμένη η ασφαλιστική διείσδυση, ενώ πλέον είναι εμφανής η δυσχέρεια των ιδιοκτητών να καλύψουν τις ζημίες, που μπορεί να προκύψουν στην ακίνητη περιουσία τους, γεγονός που έφερε στη δημοσιότητα, το τελευταίο διάστημα, τη συζήτηση για την υποχρεωτικότητα της ασφάλισης έναντι του σεισμού.

Στη χώρα μας η απόκτηση κατοικίας δεν συνοδεύτηκε και με την ασφαλιστική προστασία και, σύμφωνα με παράγοντες της ασφαλιστικής αγοράς, μόλις το 10-15% του συνόλου των κατοικιών είναι ασφαλισμένο.

Χρήσιμες ερωταπαντήσεις για την ασφάλιση κατοικιών

- Είναι υποχρεωτική η ασφάλιση κατοικίας;

Σε περίπτωση που έχετε στεγαστικό δάνειο, είναι υποχρεωτικό να ασφαλίσετε την κατοικία σας, σύμφωνα με τη δανειακή σύμβαση.

Κάθε τράπεζα, με τη σύναψη του δανείου, ασφαλίζει παράλληλα την κατοικία. Έτσι, ο δανειολήπτης πολλές φορές ασφαλίζει την κατοικία του, χωρίς να εξετάσει άλλες εναλλακτικές, πληρώνοντας πολύ περισσότερα χρήματα.

Σε περίπτωση, που δεν έχει κάποιος στεγαστικό δάνειο, δεν είναι υποχρεωτικό, ωστόσο, με εξαιρετικά χαμηλό κόστος μπορεί να εξασφαλίσει ασφάλεια για πυρκαγιά και σεισμό.

- Είναι απαραίτητο να ασφαλίσω την κατοικία μου στην τράπεζα, από την οποία πήρα το στεγαστικό δάνειο;

Σύμφωνα με την Εγκύκλιο 462 της Τράπεζας της Ελλάδος, κάθε τράπεζα οφείλει να κάνει δεκτό οποιοδήποτε ασφαλιστήριο συμβόλαιο κατοικίας, που περιλαμβάνει τις καλύψεις, οι οποίες απαιτούνται από τη δανειακή σύμβαση.

- Πόσο κοστίζουν τα προγράμματα;

Ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος ανάμεσα στις ασφαλιστικές, ωστόσο, είναι γεγονός ότι το κόστος ασφάλισης κατοικίας είναι εξαιρετικά χαμηλό στην Ελλάδα.

Υπάρχουν απλά και οικονομικά προγράμματα, αλλά και προγράμματα, που παρέχουν όλες τις καλύψεις, οι οποίες απαιτούνται από τις τράπεζες, όπως σεισμός και πυρκαγιά, και διασφαλίζουν την κατοικία σε περίπτωση απρόβλεπτων περιστατικών.


Πηγή: http://www.news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.